Unelmien toteuttaminen on mahdollista kun rakastat ja arvostat itseäsi

Unelmien toteuttaminen tuo elämään syvää iloa ja merkityksellisyyttä. Unelmien toteuttaminen on parasta silloin, kun unelmasi perustuvat arvoihisi, niihin asioihin, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä juuri sinulle.

⭐️ Tämä postaus on sinulle, joka olet jollain tavalla jumissa elämäsi ja unelmiesi kanssa.

⭐️ Tämä on sinulle, joka haaveilet ja olet ehkä haaveillut jo pitkään paremmasta elämästä, mutta et pysty muodostamaan kuvaa siitä, mitä parempi elämä pitää sisällään.

⭐️ Tämä on myös sinulle, joka tiedät hyvinkin tarkkaan millaisia asioita haluat elämääsi, mutta sinusta tuntuu mahdottomalta saada ne.

⭐️ Lisäksi tämä on sinulle, joka käytät paljon aikaa unelmointiin, mutta et tee mitään käytännön tasolla toteuttaaksesi unelmiasi (syitä tähän voi olla monia, niistä lisää myöhemmin).

Tämän postauksen tavoite on auttaa sinua luomaan unelmiesi elämä, ja kerron tässä postauksessa, miksi se on mahdotonta, jos et rakasta ja arvosta itseäsi. Kerron myös, miten pääset hyvään alkuun itsesi rakastamisessa ja arvostamisessa!

Unelmien toteuttamisessa apu voi löytyä yllättävästä suunnasta - itsensä rakastamisesta!

Miksi unelmien toteuttaminen vaatii että rakastat ja arvostat itseäsi

Tämä on mielenkiintoinen asia. Sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi silloin, kun miettii unelmansa toteuttamista.

Kun mietit unelmasi toteuttamista, mietit luultavasti sitä, miten se on mahdollista käytännön tasolla. Ja siihen jäätkin helposti jumiin, koska et näe käytännön askeleita, joiden avulla voisit toteuttaa unelmasi.

Unelmien toteuttaminen on haastavaa siksi, että vietämme suurimman osan ajasta mielentilassa, jossa emme näe ympärillämme olevia loppumattomia mahdollisuuksia.

Tähän vaikuttaa osittain ympäristö ja tapa, jolla kulttuurissamme katsotaan elämää, lineaarisesti ja rationaalisesti, selkeiden syy- ja seuraussuhteiden kautta.

Jos esimerkiksi haluat lopettaa työnteon ja alkaa matkustella ympäri maailmaa, ajattelet, että sinulla pitäisi olla valtavasti rahaa pystyäksesi tekemään niin. Seuraava ajatuksesi on, että ainoa mahdollisuus on voittaa lotossa. Koska lottovoitto on kuitenkin kaukainen mahdollisuus, lannistut.

On mielenkiintoista, että syvimmät ajatuksemme, tunteemme ja uskomuksemme meistä itsestämme vaikuttavat valtavasti siihen, miten näemme nuo selkeät syy-seurausketjut.

Jos uskot itseesi enemmän, saatat esimerkiksi ajatella, että sinun pitää kasvattaa ensin tulojasi mahdollistaaksesi matkustelevan elämäntavan. Silloin kun uskot itseesi, et lannistu ensimmäisen haasteen edessä, vaan tutkit asiaa ja etsit erilaisia ratkaisuja ja näet enemmän mahdollisuuksia.

Silloin kun uskot itseesi, pystyt jopa luomaan tarvitsemiasi mahdollisuuksia, jos niitä ei ole olemassa.

Silloin kun uskoo itseensä ja mahdollisuuksiinsa, on helpompi olla rohkea ja kokeilla asioita, joihin ei muuten ei uskaltaisi tarttua.

Miksi toiset ihmiset uskovat itseensä ja toiset eivät?

Pohjimmiltaan kyse on omanarvontunnosta.

Siitä, millaisena kokee itsensä.

Toisilla ihmisillä on luontaisesti (tai ehkä lapsuuden olosuhteiden ansiosta) vahvempi omanarvontunto.

Tämä tarkoittaa sitä, että he kokevat itsensä arvokkaina ja tärkeinä.

Heille on itsestään selvää, että he saavat elämältä haluamiaan asioita, vaikka se ei tapahtuisi aina helposti sormia näpsäyttämällä. He uskovat, että heidän on mahdollista saada sitä mitä he haluavat.

Omanarvontuntoinen ihminen pitää itsestään myös parempaa huolta.

Hän ei suostu jäämään työhön, jossa hän uupuu tai masentuu tai ihmissuhteeseen, jossa häntä kohdellaan huonosti.

Koska hän pitää itsestään parempaa huolta, hänellä on myös enemmän energiaa luoda elämäänsä ja toteuttaa unelmiaan.

Monilta ihmisiltä kuitenkin puuttuu omanarvontunto, tai se on hyvin heikko. Jos sinun omanarvontuntosi ei ole vahva, sinun on hyvin vaikea vastata unelmien toteuttamisen haasteisiin. Sen sijaan, että kaivaisit sisältäsi lisää voimavaroja haasteiden keskellä, lannistut ja luovutat.

Unelmien toteuttaminen tekee onnelliseksi silloin, kun unelmat heijastavat aidointa itseäsi.

4 tapaa joilla unelmien toteuttaminen riippuu omanarvontunnosta

1) Silloin kun et koe itseäsi riittävän arvokkaaksi ja tärkeäksi, sinun voi olla vaikea edes nähdä unelmiasi

Minä luulin ennen, että raha on pahaa, ja että hyvä ihminen ei tavoittele sitä. Pidin rikkaita ihmisiä ahneina ja itsekkäinä kyynärpäätaktikoijina. Uskoin tähän täysin vilpittömästi, kunnes oivalsin, että syvällä sisälläni en uskonut voivani tulla rikkaaksi.

En uskonut voivani saada paljon rahaa, joten minun oli helpompi sanoa itselleni, että en edes halua sitä, kuin myöntää, että haluan jotain mitä en voi saada.

Kehitin mielessäni negatiivisia uskomuksia rikkaista ihmisistä, että en kokisi rikkaana olemista tavoittelemisen arvoisena. Vain siksi, että en uskonut voivani itse tulla rikkaaksi.

2) Et usko, että unelmien toteuttaminen on sinulle mahdollista

Toinen asia, joka tapahtuu usein silloin, kun omanarvontunto on heikko, on se, että ei usko unelmiensa voivan toteutua. Tämä nähdään usein niin, että konkreettiset olosuhteet estävät unelman toteutumisen, mutta kuitenkin se mikä oikeasti jarruttaa etenemistä, on syvällä sisällä piilevä huonommuuden ja riittämättömyyden tunne.

Jos koet olevasi jollain tavalla huono, viallinen tai riittämätön, tietenkin uskot, että unelmasi eivät voi tulla todeksi. Et usko itseesi ja kykyysi toteuttaa unelmiasi.

3) Lannistut liian helposti

Silloin kun omanarvontuntosi on heikko ja huonommuuden tai riittämättömyyden tunteesi vahva, lannistut hyvin helposti haasteiden edessä sen sijaan, että kulkisit niiden läpi. Sisälläsi on voimakas ääni tai tunne, joka luo mieleesi kuvia epäonnistumisesta ja sanoo sinulle, että et osaa, pysty, uskalla, voi onnistua.

Uskot että sisäinen äänesi on oikeassa, ja luovutat.

4) Jos unelmasi kaikesta huolimatta toteutuu, et pysty nauttimaan siitä täysin 

Kerron taas esimerkin omasta elämästäni. Minulla oli todella syvä uskomus, että kukaan ei voi koskaan rakastaa minua syvästi. Kaipasin rakkautta ja parisuhdetta mutta uskoin, että en voisi löytää sellaista miestä, jollaisen haluan, ja joka todella rakastaa minua.

Kun sitten tapasin miehen, joka oli monella tavalla sellainen kuin halusin, ja joka ihan oikeasti todella rakasti minua, en pystynyt luottamaan rakkauteen. Minulla oli syvä alitajuinen tunne ja kokemus itsestäni rumana ja kömpelönä, tylsänä ja mielenkiinnottomana harmaavarpusena. Varmasti mieheni tapaisi jonkun paljon mielenkiintoisemman ja värikkäämmän naisen ja rakastuisi häneen.

Olin onnellinen, mutta onneani varjosti jätetyksi tulemisen pelko.

Vapauduin pelosta vasta silloin, kun opin rakastamaan ja arvostamaan itseäni ja muuttamaan vallitsevan kokemuksen itsestäni vastaamaan paremmin todellista minääni.

Miten omanarvontoa voi vahvistaa

Jos et ole niitä onnekkaita, joilla on vahva omanarvontunto, peliä ei todellakaan ole menetetty! Pystyt kyllä vahvistamaan omanarvontuntoasi niin paljon, että unelmien elämän luominen ja siitä nauttiminen tulevat mahdollisiksi – kunhan sinulla on käytössäsi oikeat välineet, ja kunhan todella käytät niitä.

Pystyäksesi vahvistamaan omanarvontuntoasi sinun on ymmärrettävä oman mielesi ja erityisesti oman alitajuntasi toimintaa.

Mielesihän jakautuu kahteen osaan, tietoiseen mieleen ja alitajuntaan.

Iso osa alitajunnan sisällöstä on tiedostamatonta, mutta siitäkin on mahdollista tulla tietoiseksi ainakin osittain.

Omanarvontunnon kanssa työskennellessäsi on tärkeää, että alat tiedostaa asioita, joita et ole ennen tiedostanut.
Sinun pitäisi saada itse oivallus siitä, että juuri ajatuksesi, tunteesi ja uskomuksesi itsestäsi ovat esteenä unelmiesi toteutumiselle, eivät niinkään ulkoiset olosuhteet.

On tärkeää tiedostaa, että alitajunta ohjaa toimintaamme enemmän kuin tietoinen mieli.

Että elämä helpottuisi ja säästyisi aikaa ja energiaa, eikä jokaista asiaa ja tilannetta pitäisi arvioida aina erikseen, alitajuntaan syntyy automaatioita.

Automaatiot ovat rutiiniksi muodostuneita ajattelu-, reagointi- ja toimintatapoja. Automaatiot käynnistyvät itsestään, ja elät niiden mukaan miettimättä, miksi toimit niin kuin toimit.

Silloin kun alat kehittää itseäsi tiettyyn haluamaasi suuntaan (oli se mikä tahansa), törmäät väkisinkin alitajuisiin automaatioihin.

Haluat uskoa itseesi ja onnistumiseesi, mutta alitajuinen automaatiosi saa sinut näkemään mielessäsi vain epäonnistumisen.

Yrität uskoa itseesi ja unelmasi toteutumiseen, mutta alitajuinen automaatiosi saa sinut ajattelemaan, että unelman toteuttaminen on mahdotonta.

Pyrit ajattelemaan, että olet arvokas ja ansaitset unelmasi, mutta syvällä sisälläsi tunnet itsesi edelleen huonoksi ja riittämättömäksi.

Alitajuisia automaatioita on mahdollista muuttaa, mutta se vaatii sitoutunutta työskentelyä

Sinulla on alitajuinen automaatio (uskomus), joka saa sinut ajattelemaan, että et ole kykenevä (riittävän hyvä) toteuttamaan unelmaasi.

Kun sitten otat askeleita unelmaasi kohti, se on todella vaikeaa ja stressaavaa ja epäonnistut jatkuvasti. Vähempikin saa järkevän ihmisen luovuttamaan nopeasti!

Toisaalta todella järkevä ja viisas ihminen näkee, että taustalla pyörii alitajuinen automaatio, joka estää häntä uskomasta itseensä ja onnistumiseensa.

Ja järkevä ihminen ottaa selvää, miten tämä automaatio muutetaan.

Nykyään moni tietää suunnilleen miten aivot, mieli ja alitajunta toimivat. Suunnilleen ei kuitenkaan välttämättä riitä.

Monet luulevat esimerkiksi, että alitajunnan pystyy muuttamaan positiivisella ajattelulla.

Sitten he tuskastuvat ja luulevat, että heissä on jotain vikaa, kun se ei onnistu.

Jos sinä uskot positiivisen ajattelun voimaan, mutta et ole kuitenkaan pystynyt muuttamaan alitajuntaasi ja elämääsi sen avulla, lue tarkkaan seuraavat kappaleet.

Aivoissasi vallitsee niin sanottu kielteinen vinouma, joka tarkoittaa kahta asiaa.

Ensinnäkin aivosi reagoivat herkästi kielteisiin asioihin, uhkiin, vaaroihin ja riskeihin.

Aivot huomaavat kielteiset asiat, (yli)reagoivat niihin, jäävät niihin kiinni ja muistavat ne (ikuisesti).

Toiseksi aivot eivät helposti rekisteröi positiivisia asioita.

Aivot eivät luonnostaan reagoi voimakkaasti positiivisiin asioihin, eivät takerru niihin, eivätkä tallenna niitä helposti pitkäkestoiseen muistiin.

Vaatii enemmän kuin positiivisen ajatuksen, että aivot rekisteröivät ja tallentavat haluamasi asian alitajuntaasi.

Ei siis riitä, että ajattelet olevasi arvokas ja tärkeä.
Ei riitä, että ajattelet ansaitsevasi unelmasi ja uskovasi niihin.

Tämän prosessi on oltava syvempi.

Se voi silti olla yksinkertainen ja helppo.

Vahvista omanarvontuntoasi HEAL-tekniikan avulla

HEAL on tekniikka, joka perustuu uusimman aivotutkimuksen ymmärrykseen siitä, miten aivot tallentavat alitajuntaan positiivisia asioita.

Kielteinen vinouma vaikuttaa niin, että sinun on helpompi huomata ja muistaa ikävät asiat ja kokemukset. HEAL auttaa sinua tasapainottamaan kielteisen vinouman vaikutuksia ja tallentamaan alitajuntaasi enenevässä määrin myös positiivisia asioita ja kokemuksia.

HEAL-tekniikan 4 vaihetta

1) Huomaa tai luo kokemus omanarvontunnosta (Have)

Kun haluat vahvistaa omanarvontuntoasi, sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota hetkiin ja asioihin, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi riittävän hyväksi ja arvokkaaksi, riittävän kyvykkääksi toteuttamaan minkä tahansa unelman. Jos näitä kokemuksia ei synny luonnostaan, sinä voit itse luoda niitä.

2) Syvennä omanarvontunnon kokemusta (Enrich)

Kun huomaat kokemuksen, jossa tunnet olevasi riittävä ja arvokas, tai luot sellaisen kokemuksen, seuraava askel on syventää kokemusta ja tehdä siitä mahdollisimman monipuolinen ja rikas. Tämä tarkoittaa aistihavaintojen ja erityisesti tunteiden mukaan ottamista kokemukseen.

Vasta tämä vaihe saa aivot rekisteröimään kokemuksen omanarvontunnosta. Tämän takia pelkkä ajatuksen tasolla tapahtuva työskentely ei ole tehokasta.

3) Tallenna kokemus omanarvontunnosta alitajuntaasi (Absorb)

Kun olet luonut syvän ja rikkaan kokemuksen siitä, että olet riittävä ja arvokas, tunne että kokemus sulautuu osaksi sinua, ja että sinä sulaudut osaksi kokemusta. Ylläpidä tätä vaihetta vähintään 5-20 sekunnin ajan.

Toista vaiheet 1-3 viisi kertaa päivässä saadaksesi maksimaalisen tehon.

4) Linkitä omanarvontunnon kokemus asiaan, jossa et tunne olevasi riittävä (Link)

Neljäs vaihe on valinnainen, mutta sen tekemisestä on todella paljon hyötyä, ja se nopeuttaa unelman toteuttamista.

Kun olet käynyt läpi vaiheet 1-3, voit yhdistää syvän omanarvontunnon kokemuksen johonkin unelmaasi liittyvään asiaan, jossa tunnet epävarmuutta, pelkoa tai riittämättömyyttä. Tämä auttaa aivojasi yhdistämään haastavaan asiaan positiivisia mielleyhtymiä, ja asia tulee helpommaksi kohdata.

Mitä kokemus omanarvontunnosta sisältää

Omanarvontunto on varmasti asia, jonka eri ihmiset kokevat eri tavoin. Esittelen seuraavaksi omaa ymmärrystäni omanarvontunnosta.

Kun tunnet omanarvontuntoa:
  •  Tunnet olevasi riittävä ja riittävän hyvä sellaisena kuin olet
  •  Hyväksyt itsesi täysin sellaisena kuin olet – huonoine ja hyvine puolinesi
  •  Tunnet ja tiedät olevasi pidetty, tykätty, rakastettu ja haluttu sellaisena kuin olet
  •  Luotat itseesi ja kykyysi toteuttaa unelmasi
  •  Luotat siihen, että elämä on sinun puolellasi ja tukee sinua
  •  Sinulla on vahva itsetunto, vallitseva tunne itsestäsi on positiivinen, näet itsesi positiivisessa valossa
  •  Näet itsesi realistisesti ja ymmärrät myös omat puutteesi ja rajasi ja hyväksyt ne
  •  Säteilet omaa ainutlaatuisuuttasi ja elät todeksi omaa potentiaaliasi
  •  Osaat ja uskallat ilmaista itseäsi rakentavasti
  •  Luot automaattisesti unelmiesi elämää (olet saanut alitajuntasi suuntautumaan unelmiasi kohti)
Miten alkaa rakentaa omanarvontuntoa

Seuraavassa on kaksi tapaa alkaa rakentaa tai vahvistaa omanarvontuntoa.

1) Mieti miltä omanarvontunto sinusta tuntuu ja ala luoda ja vahvistaa sitä hyvän vastaanottamisen avulla

2) Käy läpi Rakas itsellesi -menetelmä ja luo sen avulla vankkumaton omanarvonto

Mikä on Rakas itsellesi -menetelmä

Kun minä aloin aikoinaan vaikean masennuksen, paniikkihäiriön, kymmenen vuotta kestäneen uupumuksen ja vuosien työttömyyden jälkeen rakentaa elämääni uudelleen ja luoda unelmieni elämää, törmäsin hyvin pian siihen, että täytyy rakastaa ja arvostaa itseään, ennen kuin unelmien toteuttaminen on mahdollista.

Aluksi se ei tuntunut ollenkaan loogiselta. Ymmärsin kuitenkin, että a) jos en rakasta ja arvosta itseäni, en pysty sallimaan itselleni haluamiani asioita, vaan keksin tekosyitä miksi en voi saada niitä ja b) unelmien toteuttaminen on sen verran haastavaa, että siinä on vaikea onnistua, jos ei pidä itsestään hyvää huolta kaikilla mahdollisilla tasoilla.

Silloin kun ei rakasta ja arvosta itseään, voi esimerkiksi antaa toisten rikkoa omia rajojaan. Kun ei pysty pitämään huolta omista rajoista, unelmien toteuttaminen on vaikeaa.

Ymmärsin itsensä rakastamisen tarpeellisuuden, mutta itseni rakastaminen tuntui minusta vaikealta.

En tiennyt mistä aloittaa. Jotkut sanoivat, että katso itseäsi peilistä silmiin ja sano, että rakastat itseäsi. En pystynyt siihen.

Toiset sanoivat, että kosketa itseäsi rakastavasti samalla kun sivelet kosteusvoidetta vartaloosi. Kokeilin, mutta en pystynyt tekemään sitä mitenkään erityisen rakastavasti. Minä vain sivelin kosteusvoidetta vartalooni.

Se mikä todella auttoi minua eteenpäin ja lopulta luomaan alati syvenevän itsensä rakastamisen ja arvostamisen positiivisen kierteen, oli Christine Arylonin itsensä rakastamisen osa-alueiden löytäminen ja niiden yhdistäminen tunnetyöskentelyyn ja hyvän vastaanottamiseen.

Itsensä rakastamisen osa-alueet oli uusi, helpompi ja todella kokonaisvaltainen lähestymistapa itsensä rakastamiseen.

Itsensä rakastamisen osa-alueita Arylolla on mm.

1) Itsemyötätunto ja itselleen anteeksi antaminen
2) Itsensä hyväksyminen
3) Itsestä huolehtiminen
4) Itsensä voimaannuttaminen
5) Itsetunto
6) Itsensä arvostaminen ja kunnioittaminen
7) Itseilmaisu
8) Itsensä ilahduttaminen

Itsensä rakastamisen osa-alueissa on toki paljon työskentelysarkaa.

Olenkin päätynyt omassa työskentelyssäni ja asiakkaiden kanssa työskennellessäni opettamaan itsensä rakastamista 3 osa-alueen kautta.

Silloin kun haluaa viedä eri osa-alueet alitajuntaan asti, niin että niistä todella tulee osa sinua, ja että alat reagoida, ajatella, tuntea ja toimia automaattisesti niistä käsin, sinun on todella haluttava tätä ja oltava valmis sitoutumaan pitkäaikaiseen työskentelyyn.
En kuitenkaan tiedä mitään, mikä parantaisi elämänlaatua enemmän kuin itsensä rakastamisen työskentely.

Miten omanarvontunto muuttaa elämääsi

Jos olet koko elämäsi tuntenut itsesi jollain tavalla huonoksi, riittämättömäksi, alempiarvoiseksi tai vialliseksi, pystytkö edes kuvittelemaan, miten paljon elämäsi muuttuu, kun alat kokea itsesi riittävän hyväksi, arvokkaaksi ja tärkeäksi?

Ehkä kaikkein tärkein muutos, jonka omanarvontunto tuo mukanaan, on se, että sinulla on hyvä olo omassa itsessäsi. Nautit omana itsenäsi olemisesta, ja tiedät, että toiset nauttivat myös seurastasi ja olemassaolostasi.

Omanarvontunto vaikuttaa kaikkiin elämänalueisiin.

Kun sinulla on vahva omanarvontunto, tiedät olevasi rakkauden arvoinen. Luotat siihen, että sinua rakastetaan sellaisena kuin olet, ja löydät ihmisiä joiden kanssa saat todella kokea sen.

Vahva omanarvontunto ei voi olla vaikuttamatta työelämääsi. Kun arvostat itseäsi ja tiedät tasan tarkkaan omat vahvuutesi, hyvät puolesi, taitosi ja osaamisesi, tuot niitä luonnostaan esiin työympäristössä, ja ne tulevat myös toisten näkyviin. Vahva omanarvontunto saa sinut myös puolustamaan itseäsi silloin, kun sinua yritetään talloa.

Kun tiedät olevasi hyvä työssäsi, se vaikuttaa myös tuloihisi. Ehkä saat paremman työpaikan tai palkankorotuksen, tai ehkä keksit tapoja hankkia lisätuloja. Jos taloudellisen tilanteen muuttaminen on ollut sinulle vaikeaa, asia muuttuu, kun vahvistat omanarvontoasi.

Myös muut ihmissuhteesi paranevat, kun omanarvontuntosi vahvistuu. Sinun on helpompi asettaa rajoja ja pitää niistä kiinni. Kun sinä arvostat itseäsi, toisetkin kunnioittavat sinua enemmän.

Kun sinulla on vahva omanarvontunto, pystyt tarttumaan uusiin haasteisiin millä tahansa elämänalueella. Tämä tarkoittaa sitä, että uskallat toimia konkreettisesti unelmiesi toteutumiseksi. Mitä rohkeammin toteutat unelmiasi, sitä merkityksellisemmäksi koet elämäsi, ja sitä syvempää onnellisuutta, iloa ja täyttymystä tunnet.

Aloita oma Rakas itsellesi -matkasi tilaamalla maksuton Ihana itsemyötätunto – Vaimenna sisäinen kriitikkosi, löydä sisäinen tukijasi -workshop.

Lue myös:

– Mitä itsensä rakastaminen on
– 12 itsensä rakastamisen osa-aluetta
– Itsemyötätunto on supervoima, jota ilman kenenkään ei pitäisi joutua elämään
– Mikä estää sinua rakastamasta itseäsi
– Uupumus ja masennus ovat kutsu elämään, jossa sinä olet riittävä ja tärkeä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.