Itsensä rakastamisen 12 osa-aluetta

Voi tuntua vaikealta hahmottaa, mitä itsensä rakastaminen tarkoittaa. Tämä on haaste silloin, kun haluat oppia rakastamaan itseäsi. Miten voit rakastaa itseäsi, jos et tiedä, mitä itsensä rakastaminen pitää sisällään?

Christine Arylon määritelmä itsensä rakastamisesta auttoi minua alussa paljon. Arylo jakaa itsensä rakastamisen 10 osa-alueeseen. Lisäsin niihin itse vielä kaksi. Ensimmäisellä itsensä rakastamisen kurssillani käytiin läpi kaikki 12 osa-aluetta! Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että 12 osa-alueen läpi käyminen on nykypäivän kiireiden keskellä liikaa. Siksi opetan itsensä rakastamista nykyään kolmen osa-alueen kautta. Nämä kolme osa-aluetta pitävät kuitenkin sisällään kaikki itsensä rakastamisen osa-alueet.

Aloitin oman itsensä rakastamisen matkani näiden 12 itsensä rakastamisen osa-alueen avulla. Ne auttoivat minua muuttamaan itsensä rakastamisen epämääräisestä konseptista konkretiaksi. Näiden osa-alueiden läpi käyminen on ollut tärkeä osa prosessia, joka on auttanut minua vapautumaan syvästä alemmuuden- ja viallisuudentunteesta ja saanut minut kokemaan itseni riittävänä, ihanana ja arvokkaana, sellaisena kuin olen.

Käsittelen tässä postauksessa myös sitä, onko luvallista rakastaa itseään, ja onko itsensä rakastaminen itsekästä.

Sinäkin voit oppia rakastamaan itseäsi - klikkaa ja lue lisää

Itsensä rakastamisen vaikeus

Itsensä rakastaminen oli minulle käsitteenä täysin tuntematon siihen asti, kunnes aloin etsiä tapoja luoda elämäni uudelleen masennuksen, paniikkihäiriön, uupumuksen, yksinäisyyden ja työttömyyden jälkeen.

Olin ymmärtänyt jo aikaisemmin, miten paljon omat uskomukset ja oma suhtautuminen vaikuttaa siihen, millaiseksi elämä muodostuu.

Vasta tuolloin, kolmekymppisenä, kun minun oli lopultakin löydettävä tieni työelämään, oivalsin itsensä rakastamisen merkityksen unelmien toteuttamisessa.

Jokin sai minut ymmärtämään, että jos en rakasta ja arvosta itseäni riittävästi, en pysty antamaan itselleni asioita, joita syvällä sisälläni kaipaan. En koe olevani niiden arvoinen.

Ja totuus on, että silloin en rakastanut ja arvostanut itseäni paljoakaan. Minulla oli syvä alitajuinen uskomus, että minussa on perustavanlaatuista vikaa, jonka takia olen huonompi kuin toiset. Näin itseni rumana ja epäkelpona. Siitä huolimatta, että tiesin että olen lahjakas ja taitava, ja että minulla on paljon annettavaa.

Ymmärsin, että minun olisi opittava rakastamaan ja arvostamaan itseäni, mutta en tiennyt miten.

Kuulin sellaisia neuvoja kuin:

Kosketa itseäsi rakastavasti samalla kun sivelet itseesi kosteusvoidetta

ja:

Katso itseäsi peiliin ja sano, että rakastat itseäsi.

En pystynyt tekemään kumpaakaan näistä. Sivellessäni itseeni kosteusvoidetta en pystynyt tuntemaan rakkautta itseäni kohtaan, joten kosketus oli vain kosketusta, ei mitään sen erityisempää.

Enkä pystynyt katsomaan itseäni peiliin ja sanomaan, että rakastan itseäni. Miten olisinkaan, kun se ei ollut totta!

Se mikä todella avasi minulle oven itsensä rakastamisen taianomaiseen maailmaan, oli Christine Arylonin itsensä rakastamisen osa-alueet.

Arylon oli tunnistanut 10 itsensä rakastamisen osa-aluetta, jotka kaikki yhdessä muodostavat omanarvontunnon, tunteen ja syvän sisäisen tiedon siitä, että on arvokas sellaisena kuin on.

Arylonin malli itsensä rakastamisesta poisti aiheeseen aikaisemmin liittyneen epämääräisyyden. Itsensä rakastamisen osa-alueet muodostavat selkeän ja kokonaisvaltaisen tien päivä päivältä ja vuosi vuodelta syvenevään rakkauteen itseä kohtaan.

Sinäkin voit oppia rakastamaan itseäsi - klikkaa ja lue lisää

Saako itseään rakastaa?

Niin käsittämättömältä kuin se minusta nykyään tuntuu, on olemassa paljon ihmisiä, jotka epäilevät tai pelkäävät itsensä rakastamisen olevan itsekkyyttä.

Todellisuudessa ihminen, joka ei rakasta itseään, on paljon itsekeskeisempi kuin ihminen, joka rakastaa ja arvostaa itseään aidosti.

Tiedän tämän, koska olen käynyt läpi sen matkan ja nähnyt itsessäni tapahtuneen muutoksen. Minulla on nykyään paljon enemmän annettavaa toisille ihmisille, ja pystyn ottamaan heidät paremmin huomioon.

Olen myös nähnyt käytännössä, että mitä syvemmin rakastan itseäni, sitä syvemmin rakastan myös toisia.

Itsensä rakastamisen 12 osa-aluetta

Christine Arylon on tunnistanut 10 itsensä rakastamisen osa-aluetta. Osa-alueita ja omia toiveitani ja tarpeitani tutkaillessani olen muokannut niitä hieman ja lisännyt pari osa-aluetta, jotka mielestäni ovat myös tärkeä osa itsensä rakastamista.

Arylon määrittelee itsensä rakastamisen osa-alueet kirjassaan Madly in Love with Me seuraavasti:

1) Tietoisuus itsestä ja rehellisyys itseä kohtaan
2) Itsensä hyväksyminen
3) Itsestä huolehtiminen
4) Itsemyötätunto ja itselleen anteeksi antaminen
5) Itseensä luottaminen
6) Itsetunto
7) Itsensä voimaannuttaminen
8) Itsensä kunnioittaminen ja arvostaminen
9) Omasta mielihyvästä huolehtiminen
10) Itseilmaisu

Omassa työssäni olen muuttanut näiden järjestystä, yhdistänyt pari osa-aluetta yhdeksi, ja tuonut mukaan pari uutta.

Itsensä rakastamisen osa-alueet sellaisina kuin opetan niitä Itsensä rakastamisen taika -prosessissa:

Itsensä rakastamisen 12 osa-aluetta

1) Itsemyötätunto ja itselleen anteeksi antaminen
2) Itsensä täydellinen hyväksyminen
3) Rakastettuna olemisen tunne
4) Itsensä kuunteleminen
5) Itsestä huolehtiminen
6) Itsensä voimaannuttaminen
7) Itseensä luottaminen
8) Itsetunto
9) Itsensä arvostaminen ja kunnioittaminen
10) Itseilmaisu
11) Omasta mielihyvästä huolehtiminen
12) Itsensä onnelliseksi tekeminen

(Nykyään opetan itsensä rakastamista 3 osa-alueen kautta Rakas itsellesi -menetelmällä.)

En ole edes lukenut kokonaan Arylonin kirjaa, joten tapani käsitellä näitä osa-alueita on varmasti erilainen. Käytän itsensä rakastamisen osa-alueiden parissa työskennellessä erityisesti tunnetyöskentelyä.

Käydään nyt jokaista osa-aluetta läpi hiukan tarkemmin, mitä ne tarkoittavat. Tässä postauksessa en opeta tekemään varsinaista työskentelyä osa-alueiden parissa.

1) Itsemyötätunto ja itselleen anteeksi antaminen

Todella moni suhtautuu itseensä hyvin kriittisesti ja tuomitsevasti ja vaatii itseltään jatkuvasti liikaa niin, että se aiheuttaa kroonista stressiä, jopa uupumusta.

Itsemyötätunto ja itselleen anteeksi antaminen auttavat siirtymään pois kritisoivasta asenteesta itseä kohtaan. Itsemyötätunto on myös kannatteleva voima, joka tekee elämästä ja erityisesti haasteiden läpi kulkemisesta helpompaa.

Lisäys: Nykyään opetan itsemyötätuntoa ensimmäisenä askeleena itsensä rakastamiseen, koska myötätunto on inhimillinen perustunne. Monet tuntevat paljonkin myötätuntoa toisia ihmisiä, ja myös elämiä kohtaan. Riittää, että oppii muutaman helpon askeleen avulla suuntaamaan myötätuntoa itseensä.

Koe itsemyötätunnon voima maksuttomassa workshopissa Ihana itsemyötätunto – Vaimenna sisäinen kriitikkosi, löydä sisäinen tukijasi.

Jos haluat ymmärtää todella syvällisesti, mitä itsemyötätunto käytännössä on ja miten se vaikuttaa, lue tämä: Itsemyötätunto tekee sinusta henkisesti vahvan

2) Itsensä täydellinen hyväksyminen

Jos sinulla on kritisoiva ja tuomitseva asenne itseäsi kohtaan, se tarkoittaa, että et hyväksy itseäsi sellaisena kuin olet.

Itsensä rakastamisen taika -prosessissa itsensä täydellinen hyväksyminen opettaa sinua hyväksymään itsesi kokonaisena – huonoine JA hyvine puolinesi.

Olet tottunut keskittymään karsimaan itsestäsi huonoja puolia, jolloin näkyvistä jää kokonaan se, että et hyväksy myöskään hyviä puoliasi, et ainakaan yhtä syvästi kuin voisit.

Omien hyvin puolien ja vahvuuksien hyväksyminen voi olla ihan yhtä vaikeaa ja pelottavaa kuin huonojen puolien ja heikkouksien hyväksyminen. Itsensä rakastamisen taika -prosessissa opit hyväksymään itsessäsi kaiken.

Itsensä hyväksyminen on hyvin eheyttävä ja voimaannuttava kokemus.

3) Rakastettuna olemisen tunne

Ehkä kaikkein eniten elämässä me kaipaamme tuntea olevamme syvästi rakastettuja. Tämän tunteen takia olemme valmiita äärimmäisyyksiin – usein joudumme sen takia kärsimään yhä uudelleen ja uudelleen.

Tunnetyöskentelyn ihmeellistä taikaa on se, että pystymme luomaan minkä tahansa tunteen silloin kuin haluamme, ja istuttamaan sen syvälle alitajuntaamme niin, että se tulee osaksi meitä.

Miksi emme siis voisi luoda myös rakastettuna olemisen tunnetta itse ja täyttää rakastettuna olemisen tarvettamme vaikka joka päivä, riippumatta siitä, saammeko rakkautta toisilta?

Rakastettuna olemisen tunne on ehdoton suosikkini itsensä rakastamisen osa-alueista, ja sen harjoittaminen on vaikuttanut valtavasti esimerkiksi parisuhteeseeni. On niin luonnollista odottaa rakkautta toiselta, mutta toinen ei pysty aina synnyttämään sinussa rakastettuna olemisen tunnetta, vaikka kuinka rakastaisikin.

Rakastettuna olemisen tunnetta voi kokea tietoisesti myös silloin kun ei ole parisuhteessa. Silloin on helpompi tunnistaa kumppaniehdokkaista sellaiset, jotka sopivat itselle aidosti. Kun luot rakastettuna olemisen tunteen itse, sinun ei tarvitse yrittää yhtä epätoivoisesti saada sitä keneltä tahansa toiselta.

4) Itsensä kuunteleminen

Tässä yhdistyy Arylonin itsensä tiedostaminen ja rehellisyys itseä kohtaan.

Luodaksesi elämän, jossa sinun on aidosti hyvä olla, sinun täytyy pystyä tunnistamaan syvimmät toiveesi ja unelmasi.

Tämä on mahdollista ainoastaan, kun kuuntelet itseäsi säännöllisesti ja olet äärimmäisen rehellinen itseäsi kohtaan silloinkin, kun se pakottaa sinut tekemään vaikeita valintoja.

Itsensä kuunteleminen on nykymaailmassa jatkuva haaste, jolle täytyy tehdä tietoisesti tilaa.

5) Itsestä huolehtiminen

Itsestä huolehtimisella viitataan usein siihen, että huolehtii itsestään fyysisellä tasolla.

Itsestä huolehtiminen on kuitenkin paljon kokonaisvaltaisempaa ja pitää sisällään sen, että huolehtii itsestään myös emotionaalisesti, psyykkisesti, henkisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti.

12 itsensä rakastamisen osa-aluetta itsestä huolehtiminen
6) Itsensä voimaannuttaminen

Itsensä voimaannuttaminen mahdollistaa sellaisen elämän luomisen, jossa sinun on aidosti hyvä elää. Tässä vaiheessa itsensä rakastamisen taika -prosessia sinun on helpompi alkaa tehdä isojakin muutoksia, joita tarvitset tullaksesi syvästi onnelliseksi ja voidaksesi todella hyvin.

Itsensä voimannuttaminen voi tarkoittaa eri asioita, mutta itsensä rakastamisen taika -prosessissa se tarkoittaa sitä, että alat ottaa askeleita siihen suuntaan, että pystyt vapauttamaan itsesi olosuhteista, joita olet kestänyt jo vähän liian pitkään. Tämä voi olla esimerkiksi huono parisuhdetilanne tai työ joka vie liikaa voimiasi.

7) Itseensä luottaminen

Tämä on eri asia kuin itseluottamus, jolla tarkoitetaan usein itsevarmuutta. Itseensä luottaminen tarkoittaa, että voit luottaa siihen, että teet oikeita valintoja, ja että pidät niistä kiinni. Että voit luottaa omaan tukeesi samalla tavalla kuin luottaisit hyvään ystävään.

8) Itsetunto

Itsetunto voidaan määritellä monella eri tavalla, mutta minä tarkoitan itsetunnolla hallitsevaa tunnetta ja mielikuvaa itsestäsi.

Tämä pitää sisällään sen, miten näet itsesi toteuttamassa unelmiasi ja elämässä sellaista elämää kuin haluat, oman yhteisösi hyväksyttynä ja arvostettuna jäsenenä. Kaikkien edellisten itsensä rakastamisen osa-alueiden kanssa työskentely vahvistaa itsetuntoa, mutta itsetunnon kanssa työskentely erityisesti auttaa sinua vahvistamaan sellaista mielikuvaa ja tunnetta itsestäsi, että olet ihana sellaisena kuin olet, ja osaat ja pärjäät elämässä.

9) Itsensä arvostaminen ja kunnioittaminen

Kuinka usein koet esimerkiksi parisuhteessa tai töissä, että sinua ei arvosteta ja kunnioiteta? Ja olet vihainen ja se tuntuu sinusta pahalta. Mutta arvostatko ja kunnioitatko itse itseäsi? Arvostatko kaikkea mitä teet, toisten eteen ja muutenkin? Silloin kun todella arvostat itseäsi, sillä kuinka paljon toiset arvostavat sinua, on vähemmän merkitystä. Ja mielenkiintoista kyllä, kun sinä arvostat itseäsi enemmän, toisetkin arvostavat sinua enemmän.

Lisäksi, kun arvostat ja kunnioitat enemmän itseäsi, arvostat ja kunnioitat enemmän myös toisia.

10) Itseilmaisu

Silloin kun rakastat ja arvostat itseäsi, sallit itsesi olla oma itsesi. Omana itsenäsi olemiseen kuuluu myös itseilmaisu.

Tässä on kaksi osaa, se miten ilmaiset itseäsi luovana olentona, esimerkiksi työsi kautta ja se, miten ilmaiset itseäsi toisille.

Monille naisille on vaikeaa pyytää sitä mitä haluaa ja tarvitsee. Viimeistään tässä vaiheessa Itsensä rakastamisen taika -prosessia opit pyytämään sitä mitä haluat ja tarvitset sellaisella tavalla, että se tekee toisille mahdollisimman helpoksi suostua.

11) Omasta mielihyvästä huolehtiminen

Tämä on englanniksi pleasuring yourself, ja sitä on vaikea kääntää suoraan suomeksi. Self-pleasure ja ehkä myös suomennettu versio ’omasta mielihyvästä huolehtiminen’ on tietyllä tapaa haastava ilmaisu, koska monet luulevat mielihyvän viittaavan ainoastaan seksuaaliseen mielihyvään.

Mielihyvä ilmenee kuitenkin lukemattomissa eri muodoissa. Se voi olla fyysistä, myös seksuaalista mielihyvää, mutta mielihyvä on myös iloa, kauneudesta nauttimista, kissan kanssa leikkimistä, liikunnasta nauttimista, ystävän kanssa keskustelemista jne.

Positiivisen psykologian edustaja, Harvardin professori Tal Ben-Shahar kirjoittaa kirjassaan Onnellisemmaksi, että syvä ja kestävä onnellisuus syntyy mielihyvän ja merkityksen tasapainosta.

Mielihyvä on tästä hetkestä nauttimista kaikissa eri muodoissaan, kaikin mahdollisin aistein.

12) Itsensä onnelliseksi tekeminen

Todellista onnellisuutta ei voi olla ilman, että työskentelee itselleen merkityksellisten asioiden parissa. Tämä ilmenee arvojen eli itselleen tärkeimpien asioiden mukaisena elämänä. Se tarkoittaa myös unelmien toteuttamista.

Tämä tarkoittaa niitä isoja unelmia, joita sinulla on.

Onnellista parisuhdetta.

Sellaista taloudellista tilannetta, jossa sinun on aidosti hyvä elää.

Työtä josta nautit.

Hyvää oloa omassa itsessäsi.

Jne.

Kun olet päässyt Itsensä rakastamisen taika -prosessin tähän vaiheeseen, sinun on paljon helpompi ottaa konkreettisia askeleita unelmiesi toteuttamiseksi, koska nyt uskot itseesi enemmän ja koet itsesi riittävän arvokkaaksi voidaksesi vastaanottaa unelmasi.

Tässä oli itsensä rakastamisen 12 osa-aluetta. Voit poimia näistä suosikkisi ja alkaa syventää rakkautta itseäsi kohtaan sen avulla. Jo yhden osa-alueen kanssa työskentely auttaa. Voi tuntua raskaalta yrittää työskennellä kaikkien itsensä rakastamisen 12 osa-alueen parissa. Nykyään opetankin itsensä rakastamista kolmen osa-alueen kautta.

Jos et tiedä, mistä aloittaa tai mietit, onko sinun edes mahdollista oppia rakastamaan itseäsi, kokeile Lähemmäs itseäsi -verkkokurssia. Lähemmäs itseäsi -verkkokurssilla näet, millaisilla työkaluilla autan asiakkaita itsensä rakastamisessa. Voit kokeilla kurssia täysin riskittä – jos huomaat, että kurssin työkaluista ei ole sinulle apua, voit hyödyntää 30 päivän tyytyväisyystakuuta. Lue lisää ja tilaa Lähemmäs itseäsi -verkkokurssi tästä.

Sinäkin voit oppia rakastamaan itseäsi - klikkaa ja lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.