#2 Mitä itsensä rakastaminen on

Kesto: 24 min. Voit myös lukea saman asian tekstinä alapuolelta.

Kuuntele myös

Itsensä rakastaminen on tärkeää, mutta mitä se oikein on?

Vaikka itsensä rakastaminen kuulostaisi sinusta hyvältä, et silti välttämättä tiedä, mitä se tarkoittaa käytännössä. Tässä postauksessa opit Rakas itsellesi -menetelmään kuuluvan 3 pilarin itsensä rakastamisen mallin, joka perustuu vuosien perehtymiseen ja itsensä rakastamisen opetteluun.

En minäkään tiennyt, mitä itsensä rakastaminen oikeasti on vuosia sitten alkaessani ymmärtää itsensä rakastamisen merkityksen.

Olin silloin toipumassa uupumuksesta ja halusin toteuttaa unelmani. Se ei ollut helppoa. Silloin törmäsin ajatukseen, että ei voi toteuttaa unelmiaan, jos ei rakasta itseään.

Loogisesti ajateltuna unelmat toteutetaan niin, että luodaan askel askeleelta etenevä suunnitelma pisteestä A pisteeseen B ja otetaan suunnitelman mukaisia askeleita, kunnes unelma on toteutunut. Olin kokeillut tällaista lähestymistapaa ja huomannut, että se ei toiminut käytännössä ollenkaan niin. 

Kun kuulin ajatuksen, että on mahdotonta toteuttaa unelmiaan, jos ei rakasta itseään, ymmärsin sen olevan totta.

Jos ei rakasta itseään, ei koe olevansa unelmiensa arvoinen. Jos ei koe olevansa unelmiensa arvoinen, ei usko voivansa toteuttaa unelmiaan. 

Vuosien varrella olen ymmärtänyt tämän totuuden hyvin syvällisesti. Olen tiedostanut koko ajan enemmän ja enemmän, miten paljon ihmisen käsitys itsestään vaikuttaa siihen, millaiseksi hänen elämänsä muotoutuu.

Silloin kun ei rakasta ja arvosta itseään, on vaikea luottaa itseensä ja siihen, että omassa elämässä tapahtuu hyviä asioita.

Kun rakastaa itseään ja kokee olevansa arvokas, luottaa omaan kykyynsä toteuttaa itselleen tärkeitä asioita. Jännästi samalla tulee myös luottamus siihen, että elämä kantaa. Itseluottamus vahvistaa myös luottamusta elämään.

Tässä tilanteessa itsensä rakastaminen siis tuli käsitteenä elämääni. Sitä ennen en ollut edes ajatellut, että on sellainen asia, kuin itsensä rakastaminen.

Mutta, kuten sanottu, en todellakaan tiennyt, mitä itsensä rakastaminen tarkoittaa. Siispä aloin tutkia asiaa.

Riittävä sellaisena kuin olet

Miten itsensä rakastaminen alkoi hahmottua

Ensimmäiseksi törmäsin itsensä rakastamisen harjoituksiin, joista ei kuitenkaan ollut minulle mitään apua.

Yksi näistä harjoituksista on aika tunnettu ja yleinen. Siinä kehotetaan katsomaan itseään peiliin ja sanomaan, että rakastaa itseään.

Se oli minulle aivan liian vaikeaa. 

Toisessa harjoituksessa kehotettiin sivelemään itseään rakastavasti kosteusvoiteella suihkun jälkeen. Yritin, mutta en vain pystynyt tuntemaan rakkautta itseäni kohtaan voidetta sivellessäni. Sehän oli juuri se asia, jonka olisin halunnut oppia.

Jossain vaiheessa törmäsin Christine Arylon 10 itsensä rakastamisen osa-alueeseen, ja ne avasivat minulle itsensä rakastamisen aivan uudella tavalla. Osa-alueet sisälsivät mm. itsemyötätunnon, itsensä hyväksymisen, itsestä huolehtimisen, itsensä voimaannuttamisen, itsetuntemuksen, itsensä arvostamisen ja kunnioittamisen ja itseilmaisun.

Työskentelin osa-alueiden parissa muutaman vuoden ja työskentelin niiden parissa myös asiakkaiden kanssa. Se vei eteenpäin, mutta jossain vaiheessa alkoi tuntua siltä, että 10 osa-alueen parissa työskentely on työlästä ja raskasta.

Vaikka työskentelin Christine Arylon määrittelemien itsensä rakastamisen osa-alueiden kanssa, tein sen omalla tavallani.

Keskityin erityisesti luomaan itsensä rakastamisen tunteita, kuten myötätuntoa, hyväksyntää ja rakkautta itseäni kohtaan. Harjoittelin tunnetta, että olin riittävä ja arvokas. Tällainen työskentely oli todella tehokasta. Se alkoi muuttaa kokemustani itsestäni, ja vähitellen aloin tuntea kyseisiä tunteita muulloinkin kuin harjoituksia tehdessäni.

Ajan kuluessa, oppiessani lisää mielen toiminnasta ja onnellisesta elämästä, muotoutui nykyinen Rakas itsellesi -malli, joka koostuu 3 itsensä rakastamisen pilarista: positiivinen minäkuva, itsestä huolehtiminen ja omannäköisen elämän luominen.

Käydään näitä läpi vähän tarkemmin.

Itsensä rakastamisen 3 pilaria

1) Positiivinen minäkuva

Kaikkein pelkistetyimmillään itsensä rakastaminen koostuu kahdesta asiasta: rakastavasta suhtautumisesta itseen sekä itseen ja omaan elämään suuntautuvasta rakastavasta toiminnasta. Positiivisen minäkuvan rakentaminen on rakastavaa suhtautumista itseen.

Itsensä rakastaminen on noussut ihmisten tietoisuuteen aivan eri tavalla kuin se oli silloin, kun aloin tutkia ja opetella asiaa. Tämä on mahtava asia. On upeaa, että itsensä rakastamisen tärkeys on tunnistettu yhä laajemmissa piireissä.

Se mitä minä erityisesti tuon itsensä rakastamisen opetteluun, on itsensä rakastamisen tunnetyöskentely. Autan asiakkaita luomaan rakastavaa suhtautumista itseensä erityisesti itsensä rakastamisen tunteiden kautta.

Miksi tunnetyöskentely on tärkeää itsensä rakastamisessa

Olen itse tehnyt mindset-työskentelyä kahdenkymmenen vuoden ajan. Perinteisessä mindset-työskentelyssä työskennellään ajatusten tasolla, ajatuksia muuttamalla. Tämä tarkoittaa usein positiivista ajattelua ja affirmaatioita eli voimalauseita, joita toistetaan yhä uudelleen ja uudelleen.

Tällainen mindset-työskentely perustuu ajatukseen, että ajatuksia muuttamalla tunteet ja toimintakin lopulta muuttuvat.

Oma kokemukseni tällaisesta mindset-työskentelystä on kuitenkin ollut se, että se on todella vaikeaa.

Jos minun pitää ajatella, että rakastan itseäni, silloin kun tunnen että en rakasta, minulle tulee niin epämukava olo, että lopetan sellaisten ajatusten ajattelemisen hyvin äkkiä.

En päässyt tällaisessa työskentelyssä niin pitkälle, että se olisi ehtinyt muuttaa syvällä alitajunnassani olevaa tunnetta, että en rakasta itseäni.

Tunnetyöskentely toimii eri tavalla.

Kun luot syvän ja voimakkaan tunteen siitä, että rakastat itseäsi, koko olemuksesi on mukana. Tunne vaikuttaa ajatuksiin ja kehoon, ja se voi vaikuttaa hyvin nopeasti myös toimintaan.

Ajatusten tasolla tapahtuvassa työskentelyssä on se vaara, että jää taistelemaan itsensä kanssa.

Rakasta itseäni, ajattelet.

No en todellakaan rakasta, sanoo sisäinen äänesi.

Ja siitä se lähtee.

Ohjaan tunnetyöskentelyä tavalla, joka auttaa sinua ohittamaan tämän sisäisen väittelyn ja pääsemään suoraan tunteeseen, että rakastat itseäsi. Vaikka tämä kokemus kestäisi vain pienen hetken, se muuttaa sinua syvällisemmin ajatusten tasolla tapahtuva työskentely.

Tunnetyöskentelyn avulla autan asiakkaita luomaan positiivisen minäkuvan.

Positiivinen minäkuva on perusta sille, miten luot elämääsi.

Kun näet itsesi positiivisessa valossa, tunnet olevasi riittävä ja luotat itseesi, sinulla on aivan toisenlaiset lähtökohdat luoda elämä, jossa sinulla on hyvä olla.

mita-itsensa-rakastaminen-on

2) Itsestä huolehtiminen

Itsestä huolehtiminen on tärkeä osa itsensä rakastamista, koska jos et pidä itsestäsi huolta, voimavarasi ehtyvät. Jos pidät itsestäsi huolta, pystyt ylläpitämään ja vahvistamaan voimavarojasi.

Itsestä huolehtiminen on kuitenkin monelle todella haastavaa, varsinkin silloin kun kamppailee uupumuksen tai masennuksen kanssa tai on pahasti stressaantunut. Itsestä huolehtiminen on asia, joka helposti jää.

Elämme tällä hetkellä vielä korona-aikaa, vaikka tilanne on alkanut mennä parempaan suuntaan. Rajoituksia on purettu, ja rokote on alkanut antaa suojaa yhä useammalle.

Korona on ollut monelle valtava lisästressi. Asiantuntijat varoittavat, että ihmiset, jotka ovat pystyneet sinnittelemään koronan läpi, uupuvat siinä vaiheessa, kun tilanne normalisoituu. 

Nyt on siis todella tärkeää pitää itsestään mahdollisimman hyvää huolta!

3) Omannäköisen elämän luominen

Haluat voida hyvin, nauttia elämästä ja olla onnellinen. Positiivinen minäkuva ja itsestä huolehtiminen vaikuttavat tähän omalta osaltaan, mutta todella paljon vaikuttaa myös se, elätkö sellaista elämää kuin haluat.

Jos elät jonkun toisen määrittelemää elämää, sinun on todella vaikeaa olla onnellinen ja voida hyvin. Siksi omannäköisen elämän luominen on tärkeä osa itsensä rakastamista.

Minäkuvasi vaikuttaa todella paljon siihen, miten helppoa sinun on luoda elämää, joka on aidosti sinun näköisesi ja tuntuu sinusta ihanalta. Siksi positiivinen minäkuvan luominen on ensimmäinen askel, josta aloitetaan Rakas itsellesi -menetelmässä. 

Rakas itsellesi

Miten voit luoda rakastavan suhteen itseesi

Monelle ajatus siitä, että rakastaisi itseään, tuntuu todella vaikealta, jopa mahdottomalta. Haluan tehdä itsensä rakastamisen sinulle helpoksi. Sinun ei tarvitse löytää yhtäkkiä rakkautta itseäsi kohtaan, vaan voit ajatella asiaa niin, että alat vain luoda positiivisempaa minäkuvaa.

(Positiivinen minäkuva ei tarkoita aina sitä, että rakastaa itseään. Rakas itsellesi -työskentelyssä positiivinen minäkuva tarkoittaa kuitenkin juuri sitä.)

Kun alat luoda positiivista minäkuvaa, mistä aloittaa?

Positiivisen minäkuvan luominen on mindset-työskentelyä. Tässä kohtaa on juurikin tärkeää, millä tavalla lähdet sitä tekemään. Jos koet, niin kuin minä, että perinteinen mindset-työskentely ei toimi, tai että se ei ole hyvä sinulle, kutsun sinut kokeilemaan itsensä rakastamisen tunnetyöskentelyä.

Tässäkin kohtaa voi tuntua vaikealta, että pitäisi yhtäkkiä löytää rakastavia tunteita itseään kohtaan. Sen takia aloitamme tämänkin mahdollisimman helposta eli itsemyötätunnosta.

Rakas itsellesi -menetelmässä aloitamme itsemyötätunnosta, koska

  1. Myötätunto on inhimillinen perustunne, joka jokaisen on helppo tavoittaa. Koska tunnet jo myötätuntoa toisia kohtaan, sinun on – oikeanlaisilla työkaluilla – helppo löytää myötätunto myös itseäsi kohtaan

Tiedän kyllä, että jos ei ole tuntenut pitkään aikaan myötätuntoa itseään kohtaan, voi olla vaikea tuntea myötätuntoa toisia kohtaan. Olen kuitenkin varma, että olet kokenut myötätuntoa ja pystyt tavoittamaan sen uudelleen, kun keskityt asiaan tietoisesti.

  1. Itsemyötätuntoa on tutkittu tieteellisesti paljon, joten on helppo uskoa, että siitä todella on apua

Itsemyötätunnosta on saatavilla paljon materiaalia, ja voit tutustua siihen helposti esimerkiksi netissä. Jos kuitenkin haluat tutustua itsemyötätuntoon nimenomaan tunnetyöskentelyn kautta, niin pidän syksyllä 2021 viisi Itsemyötätunnon taika -workshoppia (verkossa).

Itsemyötätunnon taika -workshopit

Workshopeissa opetan, miten itsemyötätunto toimii, ja miten voit tuntea syvää myötätuntoa itseäsi kohtaan. Workshopeissa saat nähdä, miten itsemyötätunnon tunne muuttaa olotilaasi nopeasti, jo muutamassa minuutissa.

Itsemyötätunnon taika -workshopeissa saat suoria ja voimakkaita kokemuksia itsemyötätunnosta. Workshopeissa emme siis käy läpi teoriaa, vaan teemme syvää itsemyötätuntotyöskentelyä, ja saat kokea, miten nopeasti itsemyötätunto voi lievittää stressiä, ahdistusta, huolta ja pelkoa, ja miten itsemyötätunto tuo esiin sisäisen voimasi – sekä miten pystyt itsemyötätunnosta käsin kohtaamaan elämäsi aivan uudella tavalla!

Pidän Itsemyötätunnon taikaa -workshoppeja syksyn aikana kerran kuussa, ja jokaisessa workshopissa on eri teema, jonka parissa työskentelemme.

Kun opettelet itsemyötätuntoa, on hyvä tiedostaa, että siihen menee aikaa. Et pysty oppimaan sitä yhdessä yössä, et ehkä edes muutamassa viikossa, vaan todennäköisesti kyse on vähintään kuukausien työskentelystä. Itsemyötätunnon taika -workshopit voivat  tukea työskentelyäsi todella tehokkaasti.

Workshopeissa opit syventämään itsemyötätuntoa ja soveltamaan itsemyötätuntoa eri tilanteissa ja elämänalueilla. Lisäksi saat inspiraatiota jatkaa itsenäistä työskentelyä kuukauden ajan seuraavaan workshoppiin.

Jos ilmoittaudut Itsemyötätunnon taika -workshoppeihin 3.8.2021 mennessä, pääset mukaan edullisemmin.

Jos haluat jo nyt varmistaa, että todella otat itsemyötätunnon osaksi elämääsi pitkällä tähtäimellä, eikä vain hetkellisenä innostuksena muutaman päivän ajan, niin kannattaa ilmoittautua workshoppeihin nyt! Lisätietoja ja ilmoittautumislinkin löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *