Uupumus ja masennus ovat kutsu elämään, jossa sinä olet riittävä ja tärkeä

Uupumus ja masennus ovat kutsu elämään, jossa sinä olet riittävä ja tärkeä - Linkki Rakas itsellesi -podcastin ensimmäiseen jaksoon

Kesto: 27 min. Voit myös lukea saman asian tekstinä alapuolelta.

Kuuntele myös

Uupumus ja masennus ovat kutsu elämään, jossa sinä olet riittävä ja tärkeä!

Inna Thil

Nimeni on Inna Thil, ja itsensä rakastamisen valmentajana autan uupumuksen ja masennuksen kanssa kamppailevia luomaan kestävää henkistä hyvinvointia ja nauttimaan elämästä ja omana itsenään olemisesta.

Itsensä rakastaminen hyödyttää kaikkia, mutta opetan itsensä rakastamista juuri uupumuksen ja masennuksen kanssa kamppaileville kahdesta syystä.

Ensinnäkin olen käynyt itse läpi sekä uupumuksen että masennuksen ja, vaikkakin jo uupumuksen ja masennuksen jälkeen todennut, miten paljon itsensä rakastaminen lisää henkistä hyvinvointia. Olen huomannut itsensä rakastamisen vaikutukset omassa elämässäni ja tiedän myös tieteellisten tutkimusten kautta, millainen voima itsensä rakastamisella on.

Uupumus ja masennus ovat kaksi eri asiaa, mutta niiden taustalla on yhteinen tekijä

Toiseksi tutustuin myöhemmin itsensä rakastamisen tieteellisiin tutkimuksiin, joissa on selvinnyt aivan samanlaisia asioita itsensä rakastamisesta, kuin olen kokenut omassa elämässäni.

Uupumus ja masennus ovat kaksi eri asiaa, ja niillä on useita eri syitä. Esimerkiksi geenit ja ympäristö voivat vaikuttaa uupumuksen ja masennuksen syntymiseen. Kun lähdetään tutkimaan syvemmin uupumuksen syitä, käy ilmi, että todella monella uupuneella ja masentuneella on jossain muodossa uskomus, että ei ole riittävän hyvä sellaisena kuin on.

Uskomus omasta riittämättömyydestä voi ilmetä monella eri tavalla. Se voi ilmetä esimerkiksi viallisuuden, huonommuuden, alemmuuden, arvottomuuden tai mitättömyyden tunteena. Se voi ilmetä myös huonona itsetuntona tai itseluottamuksen puutteena, syyllisyyden tai häpeän tunteina, jatkuvana liiallisena suorittamisena ja stressinä, kykenemättömyytenä pyytää ja vastaanottaa apua toisilta.

Ilmenipä riittämättömyyden tunne missä muodossa tahansa, se johtaa usein siihen, että ihminen vähättelee itseään ja asettaa itsensä viimeiselle sijalle omassa elämässään.

Onko sinulla tapana auttaa kaikkia muita ensin?

Annat töissä 110% panoksen, huollat perheen, kuuntelet ystävien murheita jne. Aikasi, energiasi ja rahasi menevät toisille, ja itsellesi jää hyvin vähän, jos mitään.

Jos pidät itseäsi niin vähäpätöisenä, että kuulut omassa elämässäsi viimeiselle tai lähes viimeiselle sijalle, ei ihme, että sinulla ei ole ollut hyvä olla omassa elämässäsi, ja että et ole onnellinen.

Uupumus ja riittämättömyyden tunne

Linkki riittämättömyyden tunteen ja uupumuksen välillä on helppo nähdä. Riittämättömyyden tunne saa ihmisen ponnistelemaan jatkuvasti liikaa, koska hänellä on jatkuva tarve todistaa itselleen ja toisille, että hän on riittävän hyvä. Jatkuva liiallinen ponnistelu johtaa ylikuormitukseen, joka, jos tilanne ei muutu ratkaisevasti, johtaa pitkällä tähtäimellä uupumukseen.

Masennus ja riittämättömyyden tunne

Linkki riittämättömyyden tunteen ja masennuksen välillä ei ole välttämättä kaikille niin selkeä. Olemme tottuneet kuulemaan lääketieteen näkökulmaa masennuksen syihin. Lääketieteen näkökulmasta masennus on aivojen epätasapainotila, jonka voi korjata lääkityksellä. Joitain ihmisiä masennuslääkkeet auttavat. On kuitenkin todettu, että mielialalääkkeet eivät tehoa kovin hyvin lievään ja keskivaikeaan masennukseen.

sisäinen tuhoaja

Katsotaan sitten masennuksen syitä eri näkökulmasta, ihmisen sisäisen kokemuksen kautta.

Itsemyötätunnon tutkija Kristin Neffin mukaan masennus syntyy liiallisesta itsekritiikistä.

Psykologi Jay Earley on tunnistanut sisäisen kriitikon 7 tyyppiä, joista yhden hän on nimennyt tuhoajaksi.

Tuhoaja saa sinut uskomaan, että olet perustavalla tavalla viallinen. Viallisuuden tunteeseen voi liittyä syvää häpeää ja kokemus, että ei ole oikeutta olla olemassa. Earleyn mukaan tuhoajaan liittyy masennusta.

Suomalainen häpeätutkija Ben Malinen kertoo kirjoissaan, että nykytutkimuksen mukaan juuri häpeä on syynä masennuksen syntymiselle.

Tutkimuksissa on myös löydetty linkki pessimismin ja masennuksen välillä. Pessimismi on negatiivista tulkintaa elämästä yleensä, mutta pessimisti tulkitsee negatiivisesti myös omaan itseen liittyviä asioita ja näkee itsensä ja mahdollisuutensa negatiivisessa valossa. 

Esimerkiksi näiden tutkimusten ja teorioiden valossa on nähtävissä linkki masennuksen ja negatiivisen minäkuvan/riittämättömyyden tunteen välillä.

En todellakaan väitä, että uupumus ja masennus johtuvat pelkästään riittämättömyyden tunteesta. Kannattaa kuitenkin miettiä asiaa, varsinkin jos uupumus tai masennus on jatkuvaa tai toistuu yhä uudelleen.

Riittämättömyyden tunne saa sinut:

 • tulkitsemaan asioita, esimerkiksi toisten ihmisten sanoja tai tekoja, omalta kannaltasi negatiivisesti
 • myöntymään asioihin, joihin sinulla ei ole aikaa tai energiaa
 • asettamaan toiset etusijalle
 • suorittamaan jatkuvasti liikaa
 • luovuttamaan liian helposti ja olemaan kokeilematta asioita, joita todella haluat
 • piilottamaan aidon itsesi

Riittämättömyyden tunne johtaa siihen, että elät elämää, joka kuormittaa sinua jatkuvasti liikaa, ja jossa et ole onnellinen.

Kun opit rakastamaan itseäsi aidosti ja syvästi, kaikki muuttuu. Ei tietenkään yhdessä yössä, vaan kuukausien, ehkä jopa vuosien myötä.

Vaikka suurimmat itsensä rakastamisen työskentelyn tuomat tulokset tulevat pitkällä tähtäimellä, silti jo ensimmäiset askeleet, jotka otat itsesi rakastamisen tiellä, saavat aikaan pieniä muutoksia sisälläsi ja elämässäsi.

Kun rakastat ja arvostat itseäsi:

 • näet itsesi positiivisessa valossa, tulkitset asioita, esim. toisten sanoja ja tekoja itsellesi myönteisesti
 • uskallat asettaa rajoja silloinkin, kun toiset eivät pidä siitä
 • tunnet olevasi tärkeä ja ymmärrät, että pystyt olemaan apuna ja tukena toisille, vaikka käyttäisit aikaa, energiaa ja rahaa myös itseesi
 • pystyt luopumaan suorittamisesta ja liiallisesta ponnistelusta
 • itseluottamuksesi on vahva, uskot itseesi
 • tuot elämääsi asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä
 • uskallat olla oma itsesi

Itsesi rakastamisesta seuraa, että voimavarasi lisääntyvät, olet aidosti onnellinen ja nautit omana itsenäsi olemisesta.

Seuraavalla kerralla puhutaan siitä, mitä itsensä rakastaminen on.

Aloita matkasi heti!

Jos haluat päästä heti kiinni itsensä rakastamisen työskentelyyn, suosittelen että aloitat Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -harjoituksesta. Voit käyttää harjoitusta ihan minkä tahansa haasteen kohtaamiseen, esimerkiksi stressaavan työtilanteen, vaikean ihmissuhteeen, uupumuksen, masennuksen, kehoahdistuksen jne.

Mikä tahansa haaste stressaa tai ahdistaa sinua juuri nyt, kokeile kohdata se itsemyötätunnolla. Voit tehdä sen helposti Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -harjoituksen avulla.

Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -harjoitus antaa sinulle syvän kokemuksen itsemyötätunnosta ja siitä, miltä tuntuu kohdata asioita itsemyötätunnolla.

Tässä kohtaa haluan mainita, että minulla on ihan omanlaiseni tapa opettaa itsemyötätuntoa.

Tavallisesti itsemyötätuntoa, kuten mitä tahansa mindset-työskentelyä, opetetaan ajatusten tasolla. Sanotaan, että pitää muuttaa ajatuksiaan itsemyötätuntoisemmiksi.

Minä opetan itsemyötätuntoa niin, että autan sinua TUNTEMAAN syvää myötätuntoa itseäsi kohtaan. On aivan eri asia ajatella myötätuntoisia ajatuksia itsestä kuin tuntea myötätuntoa itseä kohtaan, ja haluaisin, että koet tämän.

Uupumuksen tai masennuksen kanssa kamppailevan on hyvä oppia itsemyötätuntoa

Voit harjoitella sitä itse, tai voit tilata 15 minuutin pituisen Kohtaa haasteesi myötätunnolla -äänitteen.

Äänitteellä on sekin mahtava puoli, että jos kuuntelet sitä paljon, säännöllisesti, toistuvasti, vähintään 2-3 kuukauden ajan, pystyt muovaamaan aivoistasi sen avulla itsemyötätuntoiset.

Olin tehnyt tunnetyöskentelyä vuosia ja havainnut pystyväni muuttamaan sisäisiä kokemuksiani sen avulla. Myöhemmin törmäsin neuropsykologiseen tekniikkaan, joka auttaa hyödyntämään aivojen muovautuvuutta parhaalla mahdollisella tavalla.

Tämä tekniikka on hyvin samankaltainen sen tunnetyöskentelyn kanssa, jota olin tehnyt. Eli Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -harjoitus on tehty tavalla, joka auttaa aivojasi tallentamaan itsemyötätunnon pitkäkestoiseen muistiin.

Kun itsemyötunto on tallentunut pitkäkestoiseen muistiisi, itsemyötätunto on luonnollinen tapa reagoida eteesi tuleviin haasteisiin.

Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla on siis molemmat hyödyt: voit käyttää sitä kohdataksesi minkä tahansa haasteen tässä hetkessä, ja voit helpottaa oloasi harjoituksen avulla todella paljon, jopa saada itsellesi nopeasti hyvän olon. Jos käytät harjoitusta säännöllisesti riittävän pitkään, muovaat aivoistasi itsemyötätuntoiset. Se ei tarkoita, että et enää koskaan vähättele ja kritisoi itseäsi, mutta se tarkoittaa, että yhä useammassa tilanteessa reaktiosi on itsesi soimaamisen ja piiskaamisen sijaan itsemyötätunto.

En tiedä sinusta, mutta kun minä ajattelen tällaisen harjoituksen hyötyjä, ja sitä millaisen muutoksen se voi saada aikaan elämässäsi, jos todella hyödynnät sitä sillä tavalla, ajattelen että harjoituksen todellinen rahallinen arvo on satoja euroja. 

En tule koskaan pyytämään harjoituksesta sellaista hintaa, vaan tarjoan sen todella edullisesti. Harjoituksen normihinta on €29, mutta haluan antaa sinulle mahdollisuuden saada harjoituksen vieläkin edullisemmin, että pääset heti kiinni työskentelyyn, joka johtaa siihen, että todella omaksut rakastavan asenteen itseäsi kohtaan.

Kun tilaat Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -harjoituksen ja laitat kassalla kuponkikoodiksi podcast, maksat harjoituksesta ainoastaan €4,50.

Miksi harjoitus ei ole ilmainen? Se voisi olla, mutta ajattele, kuinka monta ilmaista harjoitusta, videosarjaa, e-kirjaa jne. olet tilannut, jotka ovat jääneet täysin hyödyntämättä. Tämä on mahdollisuus, jonka tarjoa sinulle päästä kiinni itsensä rakastamisen työskentelyyn ja kokea, miten voimakkaasti ja nopeasti se vaikuttaa.

Kuten sanottu, itsemyötätunto voi helpottaa oloasi todella paljon tai jopa saada olosi hyväksi silloin, kun sinulla on vaikea hetki.

Tilaa Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -harjoitus (alennuskoodilla podcast harjoitus maksaa vain €4,50)

Lue myös:

Itsemyötätunto tekee sinusta henkisesti vahvan

Kohtaa-haasteesi-itsemyotatunnolla-harjoitus

2 comments

 1. Hei
  Tilasin tuon harjoituksen. En nyt oikeen ymmärtänyt miten se tulee minulle. Sp:nä vai?

 2. Hei Tuovi, sinun pitäisi saada tilauksen jälkeen sähköpostiisi linkki, josta pääset lataamaan harjoituksen. Jos sähköpostia ei ole, voit olla yhteydessä minuun inna@rakasitsellesi.fi. (Laitoin sinulle sähköpostia, mutta tämä tiedoksi myös muille, jos ongelmia ilmenee.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.