Mikä estää sinua rakastamasta itseäsi

Mika-estaa-sinua-rakastamasta-itseasi

Kesto: 1 t 14 min. Voit myös lukea saman asian tekstinä alapuolelta.

Maksuton workshop Ihana itsemyötätunto - Vaimenna sisäinen kriitikkosi, löydä sisäinen tukijasi

Kuuntele myös

Mikä estää sinua rakastamasta itseäsi

Viimeksi puhuimme siitä, mitä itsensä rakastaminen on. Se että tiedät, mitä itsensä rakastaminen on, ei kuitenkaan vielä tarkoita, että opit rakastamaan itseäsi. Sinun pitää viedä tietosi käytäntöön. Tämä ei ole aina ollenkaan helppoa. Tänään puramme esteitä, joiden takia sinun voi olla vaikea viedä itsensä rakastamisen oppeja käytäntöön.

Oikeastaan, pohjimmiltaan, on vain yksi asia, joka määrittää, opitko rakastamaan itseäsi aidosti ja syvästi vai et.

Se on sitoutuminen.

Ymmärrät varmaan, että elämässä on vaikeaa saavuttaa mitään ilman sitoutumista.

Jos et ole sitoutunut, luovutat ennen kuin olet päässyt kunnolla edes alkuun. Sisäinen vastustus, mukavuudenhalu, kiire ja väsymys vievät sinusta voiton, ja itsensä rakastaminen jää.

Olemme saaneet seurata tänä kesänä Tokion olympialaisia. Olympialaisia seuratessa on helppo ymmärtää, että pelkkä lahjakkuus ei riitä viemään urheilija niin pitkälle. Jos urheilija ei ole sitoutunut, hän ei pääse pitkälle, vaikka olisi kuinka lahjakas.

Itsensä rakastamista voi verrata urheilulajin oppimiseen. Se, että opit rakastamaan itseäsi aidosti ja syvästi vaatii, että olet sitoutunut siihen.

Miksi on tärkeää sitoutua itsensä rakastamiseen

Moni kokee, että itsensä rakastaminen on vaikeaa, jopa mahdotonta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Kuka tahansa voi oppia rakastamaan itseään aidosti ja syvästi. Kyse on vain siitä, onko valmis tekemään vaadittavat asiat, että rakkaus itseä kohtaan pääsee muodostumaan.

Itsensä rakastaminen vaatii mindset-työskentelyä

Sinun on opittava suhtautumaan itseesi rakastavasti, korvaamaan (ainakin osan) kritisoivista ajatuksistasi, liiallisista vaatimuksista ja huonosta itsetunnosta myönteisillä ajatuksilla ja tunteilla itseäsi kohtaan.

Mitä vähemmän rakastat itseäsi nyt, sitä enemmän sinun tehtävä mindset-työskentelyä oppiaksesi rakastamaan itseäsi. Toisaalta mindset-työskentely on koko elämän kestävä prosessi. Et tule koskaan pisteeseen, jossa et voi rakastaa itseäsi enempää.

Saatat ajatella, että teet mindset-työskentelyä, kunnes rakastat ja arvostat itseäsi. Mutta missä on se piste, jolloin rakastat ja arvostat itseäsi? Ihmisen mieli on monitasoinen. Saatat rakastaa ja arvostaa itseäsi yhtenä hetkenä tai yhdellä elämänalueella, ja tuntea itsesi täysin riittämättömäksi toisena hetkenä tai toisella elämänalueella. Olen tehnyt itsensä rakastamisen mindset-työskentelyä vuodesta 2013 alkaen, ja aina löytyy mielen sopukoita ja alitajunnan kerroksia, jonne rakkaus itseäni kohtaan ei ole vielä yltänyt.

En kerro tätä lannistaakseni sinua. Haluan, että ymmärrät, millaisesta prosessista itsensä rakastamisessa on kyse. Itsensä rakastaminen ei ole projekti, jonka saat valmiiksi jonain päivänä, vaan se on jatkuvaa työskentelyä, oppimista, edistysaskeleita ja sen oivaltamista, kuinka paljon syvemmin sinun on mahdollista rakastaa itseäsi.

Toisin sanoen itsensä rakastaminen on jotain, joka tulee elämääsi pysyvästi.

Se tarkoittaa, että sinun täytyy tehdä sille tilaa.

Tarvitset aikaa ja energiaa, ehkä myös rahaa, tehdäksesi itsensä rakastamisen mindset-työskentelyä.

Mindset-työskentelyn tavoite on korvata kritisoiva, liiallisen vaativa, armoton ja vähättelevä asenne itseäsi kohtaan myötätuntoiseksi, rakastavaksi ja arvostavaksi asenteeksi itseäsi kohtaan.

Mindset-työskentelyn tavoite on myös korvata riittämättömyyden, huonommuuden, alemmuuden, viallisuuden, arvottomuuden tai mitättömyyden tunne, huono itsetunto, itseluottamuksen puute, syyllisyys ja häpeä riittämisen tunteella, hyväksynnällä, rakkaudella, rakastettuna olemisen tunteella ja tunteella siitä, että olet arvokas, tärkeä ja ihana sellaisena kuin olet.

Mindset-työskentely on toisaalta ihanaa ja voimaannuttavaa, mutta se ei ole aina helppoa ja mukavaa.

Tehokas mindset-työskentely vaatii päivittäisen rutiinin muodostamista.

Tehokas mindset-työskentely vaatii myös epämukavien, jopa vaikeiden ajatusten ja tunteiden kohtaamista. Mindset-työskentely vaatii sinua ajoittain valitsemaan helpon ja nopean mielihyvän ja vaikeiden asioiden kohtaamisen välillä.

Jos et ole sitoutunut itsesi rakastamiseen, sinun on vaikea muodostaa säännöllistä, päivittäistä mindset-työskentelyn rutiinia, joka muovaa aivojasi ja mieltäsi rakastavaan suhtautumiseen itseäsi kohtaan.

Jos et ole sitoutunut itsesi rakastamiseen, väsymys, mukavuudenhalu ja huonot rutiinit vievät helposti voiton. Sillä hetkellä, kun sinun pitäisi tehdä päivittäistä itsensä rakastamisen työskentelyä, valitsetkin somen. Tai suorittamisen. Tai mitä tahansa muuta kuin asioita, jotka vievät sinut syvemmälle rakkauteen itseäsi kohtaan.

Oppiaksesi rakastamaan itseäsi sinun on sitouduttava kuuntelemaan itseäsi ja huolehtimaan itsestäsi

Jos et ole sitoutunut itsesi rakastamiseen, annat periksi läheisten ja työkavereiden pyynnöille ja vaatimuksille silloinkin, kun sinulla ei ole aikaa, energiaa eikä halua auttaa heitä. Jos et ole sitoutunut itsesi rakastamiseen, toisten tarpeet ohittavat aina omasi.

Itsensä rakastaminen vaatii sitoutumista siihen, että annat itsellesi asioita, jotka tekevät sinut iloiseksi ja onnelliseksi

Pitkällä tähtäimellä tämä tarkoittaa elämäsi muovaamista itsesi näköiseksi.

Jos et ole sitoutunut itsesi rakastamiseen, sinulla ei ole itseluottamusta ja rohkeutta toteuttaa unelmiasi ja tehdä asioita, joita syvällä sisälläsi haluat.

Näiden asioiden takia käsittelemme tänään itsensä rakastamiseen sitoutumista.

Tässä postauksessa opit asioita, jotka estävät sinua sitoutumasta itsesi rakastamiseen, mutta postaus ei ole pelkkä informaatiopläjäys. Tämä postaus on myös prosessi, jonka läpi käyminen syventää sitoutumistasi itsesi rakastamiseen. Jos et jaksa lukea yli 4000 sanaa, kuuntele sama asia podcastista.

Testi: Kuinka sitoutunut olet rakastamaan itseäsi?

Haluaisin sinun pysähtyvän nyt hetkeksi miettimään, kuinka sitoutunut sinä olet rakastamaan itseäsi.

On helppo sanoa, että kyllä, olen hyvin sitoutunut, ja se saattaa pitää osittain paikkansa. Näin tehdessäsi saatat kuitenkin ohittaa sen puolen itseäsi, joka ei ole syystä tai toisesta sitoutunut itsensä rakastamisen opetteluun.

Miksi et olisi sataprosenttisen sitoutunut itsesi rakastamiseen?

Syitä on monia. Käymme niitä läpi tämän postauksen aikana.

Haluan, että saat tästä postauksesta irti jotain todellista ja konkreettista. Siksi teemme nyt yhdessä pienen testin.

Ajattele, sano ääneen, tai kirjoita lause ”olen sitoutunut rakastamaan itseäni”.

Ajattele tätä lausetta, ja tunnustele samalla kehoasi ja mieltäsi.

Tuntuuko kehosi jännittyneeltä? Tunnetko epämukavia tuntemuksia kehossasi? Tuntuuko mielesi levottomalta?

Kehon jännitys ja mielen levottomuus kertovat siitä, että et ole kaikilla tasoilla sitoutunut rakastamaan itseäsi.

Määrittele nyt kehon jännityksen ja mielen levottomuuden taso seuraavalla asteikolla:

0 = ei jännitystä tai levottomuutta

+ = lievää jännitystä ja/tai levottomuutta

++ = kohtalaista jännitystä ja/tai levottomuutta

+++ = voimakasta jännitystä ja/tai levottomuutta

Paina mieleesi, missä kohtaa asteikolla olet tällä hetkellä.

Jos sait nollan, eli jos kehossasi ei ole minkäänlaista jännitystä tai epämukavia tuntemuksia, ja mielesi on täysin levollinen ajatellessasi, että olet sitoutunut rakastamaan itseäsi, silloin olet kuin oletkin täysin sitoutunut itsesi rakastamiseen. Sinun ei tarvitse lukea tätä pidemmälle!

Jos sait plussia, eli jos kehossasi on jännitystä tai epämukavia tuntemuksia tai mielesi on levoton, et ole täysin sitoutunut itsesi rakastamiseen. Lause ”olen sitoutunut rakastamaan itseäni” ei ole sinulle täysin totta, ja se saa olosi tuntumaan epämukavalta. Jatka tämän postauksen lukemista. Postaus auttaa sinua purkamaan esteitä, joiden takia et tällä hetkellä pysty sitoutumaan itsesi rakastamiseen.

Mikä estää sinua sitoutumasta itsesi rakastamiseen

On oikeastaan vain kaksi asiaa, jotka estävät sinua sitoutumasta itsesi rakastamiseen.

1) Et tiedosta, mitä itsesi rakastaminen tuo sinulle

2) Et usko, että voit oppia rakastamaan itseäsi

Näihin kahteen asiaan liittyy muutamia todella tärkeitä asioita, joten lue seuraavat kappaleet huolellisesti.

Miksi haluat oppia rakastamaan itseäsi?

Koska luet tätä postausta, sinulla on varmasti jo jonkinlainen käsitys siitä, miten paljon itsesi rakastaminen parantaa elämääsi. Jos osa sinusta ei kuitenkaan ole täysin sitoutunut itsesi rakastamiseen, et ole ehkä vielä täysin sisäistänyt, mitä kohti itsesi rakastaminen sinua vie.

Yksi syy, joka monella on haluta oppia rakastamaan itseään, liittyy itsetuntoon, itsevarmuuteen ja itseluottamukseen.

Elämme yhteiskunnassa, jossa itsevarmuutta ihannoidaan. Hyvää itsetuntoa pidetään hyvänä asiana ja huonoa itsetuntoa huonona.

Totta kai elämä on helpompaa ja mukavampaa silloin, kun on hyvä itsetunto, kun luottaa itseensä ja tuntee itsevarmuutta.

Nämä ovat hyviä ja positiivisia asioita. Ne eivät kuitenkaan ole välttämättä tärkein syy opetella itsensä rakastamista.

Voi myös olla, että osa sinua on kiinnostunut itsensä rakastamisesta seuraavasta syystä:

Jos sinulla on huono itsetunto, saatat kokea häpeää siitä, että et luota itseesi ja ole itsevarma. Osa sinua on voinut sisäistää yhteiskunnan ihanteen olla itsevarma ja omata hyvä itsetunto. Saatat arvottaa ihmisiä sen mukaan, miten hyvä itsetunto ihmisellä on. Koska itselläsi on huono itsetunto, koet olevasi huonompi kuin toiset. Tämä puoli sinua ajattelee, että jos sinulla olisi hyvä itsetunto, olisit yhtä hyvä kuin toiset.

Tällöin motiivi itsensä rakastamisen taustalla on riittämättömyyden tunne, joka saa sinut uskomaan, että et ole tarpeeksi hyvä, koska sinulla on huono itsetunto.

Itsesi rakastaminen auttaa sinua vapautumaan riittämättömyyden tunteesta ja samalla lakkaat arvottamasta ihmisiä sen mukaan, kuinka hyvä tai huono itsetunto heillä on.

Ei ole mitään vikaa siinä, että haluaa oppia rakastamaan itseään vapautuakseen riittämättömyyden tunteesta.

Näistä lähtökohdista kumpuava motiivi ei kuitenkaan välttämättä riitä siihen, että sitoutuisit opettelemaan itsesi rakastamista ja jatkat työskentelyä silloinkin, kun se on vaikeaa.

Jos huomaat, että osa sinua haluaa oppia itsensä rakastamista siksi, että hyvä itsetunto tekisi sinusta riittävän hyvän omissa ja toisten silmissä, ole iloinen, että tiedostat tämän! Nyt kun tiedostat sen, voit tutkia, onko sinulla muitakin, ehkä vielä tehokkaampia syitä sitoutua itsesi rakastamiseen.

Itsensä rakastaminen on itseen suuntautuvien negatiivisten ajatusten ja tunteiden kyseenalaistamista - esimerkiksi jos tunnet itsesi riittämättömäksi, se ei tarkoita, että olet oikeasti riittämätön.

Mitä itsesi rakastaminen tuo sinulle

Rehellisesti sanottuna en usko, että elämässä on mitään, mitä itsensä rakastaminen ei jollain tavalla muuttaisi paremmaksi. Haluan kuitenkin nostaa tässä esiin kolme asiaa, jotka ovat kannaltasi erityisen tärkeitä.

1) Itsesi rakastaminen vahvistaa voimavarojasi

Luet tätä blogia todennäköisesti siksi, että voimavarasi ovat vähissä joko uupumuksen tai masennuksen takia. Siksi sinun on tärkeää tiedostaa, että itsensä rakastaminen lisää voimavaroja. Tämä tapahtuu mm. seuraavilla tavoilla:

Itsensä rakastaminen

 • purkaa uuvuttavia ja masentavia mielen malleja, ajattelutapoja ja uskomuksia ja tuo tilalle rakentavia
 • vahvistaa resilienssiä eli kykyä ponnahtaa takaisin jaloilleen vastoinkäymisten jälkeen
 • auttaa sinua näkemään elämässäsi olevia tilanteita ja olosuhteita uudella tavalla ja irtautumaan jumiutuneesta ajattelusta
 • voimaannuttaa sinua
 • vähentää negatiivisia ajatuksia ja tunteita
 • vähentää stressiä
 • vähentää armottomuutta ja liiallista vaativuutta itseä kohtaan
 • saa sinut tuntemaan olosi levollisemmaksi
 • saa sinut tukemaan itseäsi ja näkemään vahvuutesi
 • saa sinut näkemään itsesi ja maailman positiivisemmassa valossa ja uskomaan mahdollisuuksiisi

Jos voimavarasi ovat vähissä, ykkösprioriteettisi tulisi olla vahvistaa niitä. Kun etsit tapoja vahvistaa voimavarojasi, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

Vahvistaako tämä asia/uusi rutiini voimavarojasi

 • lyhyellä vai pitkällä tähtäimellä, vai molemmilla?
 • yhdellä vai useammalla tasolla?
 • yhdellä vai useammalla elämänalueella?

Itsensä rakastaminen vahvistaa voimavarojasi sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Lisäksi itsensä rakastaminen vahvistaa voimavarojasi useammalla kuin yhdellä tasolla. Itsensä rakastaminen vaikuttaa mm. ajatuksiisi ja ajatusmalleihisi, uskomuksiisi, näkökulmiisi, tunteisiisi, toimintaasi, työhösi, ihmissuhteisiisi, elämänvalintoihisi, hyvinvointiisi, onnellisuuteesi. Itsensä rakastaminen parantaa elämääsi kaikilla elämänalueilla.

2) Itsesi rakastaminen vahvistaa mielenterveyttä

Jos olet käynyt läpi uupumuksen tai masennuksen, yksi suurimmista peloistasi saattaa olla, että joudut kokemaan sen uudelleen. Itsensä rakastaminen vahvistaa mielenterveyttä.

Itsemyötätunto on yksi itsensä rakastamisen muoto. Itsemyötätuntoa on tutkittu paljon tieteellisesti, ja tutkimuksissa on todettu itsemyötätunnon vahvistavan mielenterveyttä. Tämä ei siis ole pelkästään oma ja asiakkaideni kokemus, vaan myös tieteelliset tutkimukset kertovat, että itsensä rakastaminen vahvistaa mielenterveyttä.

Mielenterveys on yksi kallisarvoisimmista voimavaroistasi. Se on vähintään yhtä arvokas, kuin fyysinen terveys. Samoin kuin fyysistä terveyttä, mielenterveyttä ei välttämättä osaa arvostaa, ennen kuin sen kanssa tulee haasteita. Kun tulee, ymmärrät, että haluat vaalia ja vahvistaa mielenterveyttäsi loppuelämäsi.

3) Itsensä rakastaminen lisää onnellisuutta

Jos olet kärsinyt uupumuksesta tai masennuksesta pitkään, koet ehkä jotain samaa kuin minä nuorempana – suunnatonta halua olla onnellinen ja tuntea olosi hyväksi.

Itsensä rakastaminen lisää onnellisuutta. Tämä on myös yksi itsemyötätuntotutkmuksen tulos. Se on myös jotain, mitä olen kokenut omassa elämässäni.

Itsensä rakastaminen lisää onnellisuutta monella eri tavalla, mutta haluan nostaa tässä esiin kaksi todella tärkeää:

Itsensä rakastaminen

 1. Saa sinut tuntemaan olosi paremmaksi elämän haasteiden ja vaikeiden olosuhteiden keskellä
 2. Auttaa sinua muovaamaan elämästäsi sellaista, että sinun on helpompi olla onnellinen

Tiedän, että olet kiinnostunut ihmisenä kasvamisesta ja itsesi kehittämisestä. Itsensä kehittämisen tapoja, teemoja ja menetelmiä on valtavasti. Todella monet niistä ovat houkuttelevia. Olet ehkä jo huomannutkin, että sinulla ei millään riitä aikaa, energiaa ja rahaa kaikkiin itsensä kehittämisen suuntiin ja mahdollisuuksiin.

Saatat tuntea olosi riittämättömäksi, koska et ehdi opetella kaikkia ihania itsensä kehittämisen juttuja, joita haluaisit. Itsensä kehittämisestä on myös saattanut tulla suorittamista.

Itsensä kehittämisessä on myös yksi todella paha sudenkuoppa, johon itse aikoinaan putosin moneksi vuodeksi. Aloin kehittää itseäni ollakseni riittävä itseni ja toisten silmissä. Uskoin, että kun työstän huonot puoleni pois, olen riittävän hyvä.

Itsensä rakastamisen lähtökohtana on, että olet riittävän hyvä nyt ja aina, vaikka et uskoisi ja tuntisi vielä niin. Itsensä rakastamisen tiellä sinun ei tarvitse kehittää itseäsi, että olisit riittävä toisten silmissä. Itsensä rakastamisen tiellä opettelet tuntemaan itsesi riittäväksi omissa silmissäsi, ja sen jälkeen huomaat olevasi riittävä myös toisille.

Kun mietit, mihin sisäisen kasvun ja itsesi kehittämisen teemaan tai menetelmään laitat aikasi, energiasi ja mahdollisesti osan rahoistasi, kannattaa miettiä, mikä palvelee sinua parhaiten.

Itseään ei tarvitse kehittää kehittämisen itsensä takia, vaan itsensä kehittämisellä tulisi olla selkeä lähtökohta ja päämäärä.

Uupumuksen tai masennuksen eri vaiheita kulkiessasi lähtökohtasi on vahvistaa voimavarojasi ja henkistä hyvinvointiasi niin paljon, että vapaudut uupumuksesta ja masennuksesta lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Toivut nykyisestä uupumuksesta tai masennuksesta ja ehkäiset sen uusiutumisen.

Päämääräsi luultavasti on olla onnellinen, tuntea olosi hyväksi omassa itsessäsi, kukoistaa.

Mitä syvemmin opit rakastamaan itseäsi, sitä vaikeampi sinun on uupua tai masentua uudelleen. Mitä enemmän rakkaus itseäsi kohtaan syvenee, sitä helpompi sinun on olla onnellinen elämän haasteiden keskellä, sitä enemmän tunnet positiivisia tunteita kuten iloa, rauhaa ja levollisuutta, yhteyttä itseesi ja toisiin, itseluottamusta, sisäistä voimaa, omaa upeuttasi.

Mitä pidemmälle pääset itsesi rakastamisen tiellä, sitä enemmän hyvinvointisi lisääntyy, ja sitä enemmän alat säteillä ja kukoistaa.

Testi: Onko sitoutumisesi syventynyt?

Olemme nyt käsitelleet ensimmäistä kahdesta asiasta, jotka estävät sinua sitoutumasta itsesi rakastamiseen.

Tehdäänpä tässä vaiheessa uusi testi.

Ajattele, sano ääneen tai kirjoita lause ”olen sitoutunut rakastamaan itseäni”.

Ajattele tätä lausetta, ja tunnustele samalla kehoasi ja mieltäsi. Tiedosta, miltä kehossasi ja mielessäsi tuntuu tällä hetkellä, kun ajattelet, että olet sitoutunut rakastamaan itseäsi.

Tuntuuko kehossasi vielä jännitystä tai epämukavia tuntemuksia? Onko mielesi vielä levoton? Jos on, huomaatko eroa edelliseen testiin?

Määrittele taas kehon jännityksen ja mielen levottomuuden taso samalla asteikolla kuin aikaisemmin.

0 = ei jännitystä tai levottomuutta

+ = lievää jännitystä ja/tai levottomuutta

++ = kohtalaista jännitystä ja/tai levottomuutta

+++ = voimakasta jännitystä ja/tai levottomuutta

Jos jännitys ja levottomuus ovat vähentyneet selkeästi, sait edellisestä osiosta jotain, joka auttoi sinua sitoutumaan syvemmin itsesi rakastamiseen. Tiedostatko, mitä se on?

Jos jännitystä tai levottomuutta vielä on, kannattaa jatkaa lukemista.

Jos jännitys ja levottomuus ovat yhtä voimakkaita kuin aikaisemmin, ei hätää, jatketaan työskentelyä. Seuraavassa osiossa käsittelemme nimittäin asioita, jotka todennäköisesti estävät sinua kaikkein eniten sitoutumasta itsesi rakastamiseen.

2) Et usko, että voit oppia rakastamaan itseäsi

Tämä on iso aihe. Siinä on paljon käsiteltävää. Näiden asioiden läpi käyminen voi kuitenkin viedä sinua valtavasti eteenpäin. Oletko valmis?

Jos et usko, että voit oppia rakastamaan itseäsi, sinulla on siihen luultavasti kahdenlaisia syitä. Yhdet liittyvät käytännön asioihin, toiset uskomuksiisi.

Käytännön esteet itsesi rakastamiseen sitoutumiselle voivat liittyä esimerkiksi aikaan, energiaan ja rahaan.

Mistä löytää aikaa itsesi rakastamiselle

Saatat ajatella, että sinulla ei ole aikaa tehdä itsensä rakastamiseen liittyvää mindset-työskentelyä.

Tai että sinulla ei ole aikaa huolehtia itsestäsi paremmin.

Saatat myös ajatella, että sinulla ei ole aikaa toteuttaa unelmiasi tai tehdä elämääsi muita toivomiasi muutoksia.

Aika on monessa asiassa todellinen haaste. Paitsi silloin kun olet sitoutunut johonkin. Silloin järjestät sille aikaa.

Jos sinusta tuntuu siltä, että sinulla ei ole aikaa opetella suhtautumaan itseesi rakastavammin, huolehtia itsestäsi ja tehdä elämästäsi ihanampaa muovaamalla elämästäsi itsesi näköistä, et ole sitoutunut itsesi rakastamiseen. Jatka lukemista, pystymme ehkä purkamaan vielä lisää esteitä sitoutumisen tieltä. Paina kuitenkin tässä vaiheessa mieleesi tämä aikakysymys. Palaamme siihen vielä uudestaan postauksen lopussa.

Mistä löytää energiaa itsesi rakastamiseen

Tämä kohta voi myös tuntua haastavalta. Ymmärrät, että itsesi rakastaminen tekee elämästäsi paremman, mutta sinulla ei vain ole voimia mihinkään ylimääräiseen. Sinusta tuntuu siltä, että et vain jaksa opetella rakastamaan itseäsi.

Jos tunnistat itsessäsi tämän esteen, palauta mieleesi, että itsesi rakastaminen lisää voimavarojasi. Energia, jonka käytät itsesi rakastamisen opettelemiseen, tulee sinulle takaisin. Toisinaan se tulee sinulle takaisin välittömästi. Monet itsensä rakastamisen harjoitukset poistavat stressiä kehosta ja mielestä ja tuovat esiin sisäisen voimasi. Saatat huomata, että sinulla on enemmän voimia kuin arvasitkaan.

Toisinaan itsensä rakastamisen harjoitukset ja teot tuovat voimia vasta myöhemmin.

Tiedän silti hyvin omasta kokemuksesta, että väsyneenä voi olla todella vaikea tehdä itsensä rakastamisen mindset-harjoituksia tai huolehtia itsestään. Mitä väsyneempi olet, sitä pienemmästä kannattaa aloittaa.

Rakas itsellesi -menetelmässä itsensä rakastaminen aloitetaan yleensä mindset-työskentelyllä, koska se tekee itsestä huolehtimisesta ja omannäköisen elämän luomisesta helpompaa.

Tapa jolla ohjaan mindset-työskentelyä itsensä rakastamisen tunteiden kautta, vaatii kuitenkin jonkin verran energiaa. Jos olet kovin uupunut, sinun kannattaa aloittaa itsesi huolehtimisesta. Panosta ensin siihen, että saat riittävästi unta, syöt terveellisesti ja liikut säännöllisesti.

Toisaalta, jos esimerkiksi negatiiviset ja stressaavat ajatukset, huolet ja pelot estävät sinua nukkumasta riittävästi, pystyt vähentämään näitä itsensä rakastamisen mindset-työskentelyllä.

Jos sinulla on riittävästi energiaa, kannustan aloittamaan päivittäisen itsensä rakastamisen mindset-työskentelyn. Saat tähän valtavasti tukea syksyllä pitämistäni Itsemyötätunnon taika -workshopeista.

Jos haluat päästä nopeasti alkuun, aloita tilaamalla Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -äänitteestä, ja kuuntele sitä mahdollisuuksien mukaan joka päivä. Alennuskoodilla podcast saat äänitteen lähes ilmaiseksi ja maksat tästä arvokkaasta ja tehokkaasta työkalusta vain 4,50 e.

Mistä saada rahaa itsensä rakastamisen oppimiseen

Itsensä rakastamista voi luonnollisesti opetella täysin ilmaiseksi. Nopein tapa päästä eteenpäin itsensä rakastamisen matkalla vaatii kuitenkin usein sitä, että hankit itsellesi asiantuntevaa ohjausta.

Asiantuntevassa ohjauksessa rakkaudesta itseäsi kohtaan tulee usein myös syvempää, koska esimerkiksi valmentaja osaa ohjata sinut sokeiden pisteidesi ja sudenkuoppien läpi.

Monelle naiselle on kuitenkin todella haastavaa käyttää rahaa itseensä.

Naiset ovat tottuneet asettamaan itsensä viimeiselle sijalle ja käyttämään rahat perheen ja lasten juttuihin. Saattaa tuntua itsekkäältä laittaa rahaa itseesi.

Yksi tärkeä oppi itsensä rakastamisessa on jättää aikaa, energiaa ja rahaa myös itselle. Se ei ole itsekkyyttä, vaan reiluutta. Ajattele, jos joku muu perheenjäsen kuin sinä jäisi ilman aikaa, energiaa ja rahaa. Mitä ajattelisit, jos joku toinen perheenjäsenistäsi jäisi aina viimeiselle sijalle? Olisiko se sinusta reilua?

Saatat ajatella, että se on eri asia. Sinähän olet äiti. Sinun kuuluu huolehtia kaikista muista. En ollenkaan väitä, eikä sinulla olisi vastuu lapsistasi. Totta kai on, varsinkin jos lapsesi ovat vielä lapsia.

Sinulla on kuitenkin myös vastuu itsestäsi, omasta hyvinvoinnistasi ja onnellisuudestasi. Sanotaanhan, että kun äiti on onnellinen, koko perhe on onnellinen. Äitinä sinulla on valtava vaikutus koko perheen hyvinvointiin. Jos sinä et voi hyvin, se heijastuu koko perheesi hyvinvointiin.

Siksi sinulla ei ole ainoastaan lupa vaan velvollisuus huolehtia itsestäsi ja laittaa aikaa, energiaa ja rahaa niihin asioihin, jotka edistävät hyvinvointiasi.

Entä sitten, jos rahaa on liian vähän? Entä jos kaikki rahat menevät välttämättömyyksiin, eikä yhtään jää yli?

Jos sinusta tuntuu, että sinulla ei ole laittaa rahaa itsensä rakastamisen kursseihin tai muuhun itsestäsi huolehtimiseen, kannattaa käydä kaikki menot tarkkaan läpi. Jos et pidä säännöllistä budjettia, on hyvin mahdollista, että rahaa menee joka kuukausin johonkin turhaan, jota ilman voisit aivan hyvin elää.

Palatessani lomalta sähköpostissani odotti ihana viesti asiakkaalta. Hän kertoi lopettaneensa tupakanpolton, että hänellä olisi rahaa jatkaa työskentelyä kanssani.

Tämä on hieno osoitus siitä, että rahaa usein on löydettävissä, vaikka ensin tuntuisi siltä, että sitä ei vain ole.

Olen myös onnellinen siitä, että asiakkaani teki näin rakastavan valinnan. Hän luopui epäterveellisestä riippuvuudesta oppiakseen rakastamaan itseään syvemmin. Tupakasta irtautuminen ei ole varmastikaan ollut helppoa, mutta asiakkaani teki sen, koska hän on sitoutunut rakastamaan itseään.

Uskomukset, jotka estävät sinua sitoutumasta itsesi rakastamiseen

On olemassa kolme uskomusta, jotka estävät sinua sitoutumasta itsesi rakastamiseen. Saatat tiedostaa nämä jo, tai ne voivat olla tiedostamattomia.

1. uskomus: Itsensä rakastaminen on itsekästä

Jos uskot, että itsensä rakastaminen on itsekästä, uskot, että sinulla ei ole lupaa rakastaa itseäsi. Tietenkään et voi opetella rakastamaan itseäsi, koska et halua olla itsekäs!

Uskomus siitä, että itsensä rakastaminen on itsekästä, perustuu itsensä rakastamisen täydelliseen väärinymmärtämiseen.

Itsekkyys on itsekeskeisyyttä. Se on omaan napaan tuijottamista ja kykenemättömyyttä välittää toisista ja asettaa toiset etusijalle.

Itsensä rakastaminen tarkoittaa kyllä toisinaan sitä, että asetat oman hyvinvointisi, omat tarpeesi ja toiveesi etusijalle. Se ei kuitenkaan tarkoita, että teet näin aina.

Mitä syvemmin opit rakastamaan itseäsi, sitä useammin huomaat, että sinun ei tarvitse valita omien ja toisten tarpeiden välillä. Pystyt usein huolehtimaan molemmista. Kun omat tarpeesi täyttyvät, sinulla on enemmän halua ja energiaa pitää huolta myös toisista.

Rakkaus ei ole rajallista. Se että rakastat itseäsi, ei tarkoita, että sinulta ei jää rakkautta yli toisille. Itse asiassa kokemus on osoittanut minulle, että asia on aivan päinvastoin. Mitä enemmän rakastat itseäsi, sitä enemmän sinulla on rakkautta myös toisille.

Sinulla on lupa rakastaa itseäsi. Sinulla on oikeus rakastaa itseäsi. Tietyssä mielessä sinulla on suorastaan velvollisuus rakastaa itseäsi. Jos et rakasta itseäsi, pystyt antamaan itsestäsi paljon vähemmän toisille kuin silloin, kun rakastat itseäsi.

2. uskomus: et ole rakastamisen arvoinen

Tämä uskomus voi olla todella syvällä alitajunnassa. Tämäkin saattaa olla tiedostamaton, jolloin se vaikuttaa äärettömän paljon valintoihisi ja siihen, millaisena koet elämän. Uskomus siihen, että et ole rakastamisen arvoinen, voi olla myös yksi masennuksen ja uupumuksen taustalla vaikuttava tekijä.

Vaikka tiedostaisit, että sinulla on uskomus, että et ole rakastamisen arvoinen, et pysty noin vain luopumaan uskomuksestasi. Uskomusten muuttaminen vaatii sinnikästä työskentelyä, mutta on täysin mahdollista.

Jos sinulla on uskomus, että et ole rakastamisen arvoinen, sinun kannattaa alkaa muuttaa tätä uskomusta. Kaikkien valmennusteni lähtökohta on auttaa sinut pisteeseen, jossa tunnet olevasi riittävä, rakastettu ja arvokas sellaisena kuin olet. Jos haluat tukea uskomuksen muuttamisessa, loistava tapa päästä hyvään alkuun on syksyllä pitämäni Itsemyötätunnon taika -workshopit.

Etkö tiedä, mistä aloittaa itsensä rakastamisen opettelu?

Sinusta voi tuntua siltä, että et pysty rakastamaan itseäsi, siitä syystä että et tiedä, mistä aloittaa.

Olen antanut tämän postauksen aikana vihjeitä siitä, mutta käydään tätä vielä tarkemmin läpi.

Rakas itsellesi -menetelmässä itsensä rakastaminen koostuu kolmesta pilarista: positiivinen minäkuva/rakastava suhtautuminen itseen, itsestä huolehtiminen ja omannäköisen elämän luominen.

Rakas itsellesi -menetelmässä itsensä rakastamisen opettelu aloitetaan itsensä rakastamisen mindset-työskentelystä. Tämä johtuu siitä, että mindset vaikuttaa hyvin paljon siihen, kuinka helppoa tai vaikeaa sinun on huolehtia itsestäsi ja luoda omannäköistäsi elämää.

Rakas itsellesi -mindset-työskentelyssä keskitytään siihen, että tunnet olevasi riittävä, rakastettu ja arvokas sellaisena kuin olet. Tämä on toisin sanoen positiivisen minäkuvan luomista tai rakastavan minäsuhteen rakentamista.

Millaista on tehokas mindset-työskentely

Mindset-työskentelyä tehdään usein ajatusten tasolla. Sinua kehotetaan muuttamaan ajatuksiasi rakastavammiksi itseäsi kohtaan.

Vaikka tämäkin vie sinua eteenpäin, se ei kuitenkaan ole tehokkain tapa tehdä mindset-työskentelyä.

Kokemuksesi itsestäsi muodostuu ajatuksistasi, tunteistasi ja kehosi tuntemuksista.

Jos koet esimerkiksi olevasi riittämätön, riittämättömyys on paljon enemmän kuin ajatus. Riittämättömyys on ajatuksen lisäksi tunne, ja se vaikuttaa myös kehoosi monella tavalla. Riittämättömyys voi esimerkiksi laukaista stressireaktion silloin, kun et usko selviäväsi työtehtävästäsi. Stressireaktio vaikuttaa monin eri tavoin lähes koko kehoosi.

Riittämättömyys voi synnyttää jännityksiä kehoosi. Se voi vaikuttaa hengitykseen ja saada sydämesi lyömään nopeammin silloin, kun sinun pitää kertoa esimiehellesi, että et ole saanut työtehtävää valmiiksi.

Ajatusten muuttaminen rakastaviksi itseäsi kohtaan ei välttämättä muuta riittämättömyyden tunnetta ja siihen liittyviä kehon tuntemuksia.

Siksi näen, että ajatusten tasolla tapahtuva mindset-työskentely on pinnallista ja tehotonta. Pidän sitä vanhanaikaisena.

Tehokas mindset-työskentely vaikuttaa ajatuksiin, tunteisiin ja kehoon.

On tärkeää ymmärtää yhteys mielen ja aivojen välillä.

Ajatuksesi, tunteesi ja arviosi itsestäsi ovat synnyttäneet eräänlaisia polkuja aivoihisi. Ajattelen usein, että aivoihin muotoutuneet polut ovat kuin syvään lumihankeen tallottuja polkuja.

Jos olet tottunut kokemaan, että et ole riittävän hyvä tai rakastamisen arvoinen, tai että olet viallinen, huonompi, arvoton tai mitätön, nämä kokemukset ovat luoneet aivoihisi syviä polkuja, joita on helppo kulkea.

Kun alat muuttaa kokemustasi itsestäsi siihen suuntaan, että olet riittävä ja rakastamisen arvoinen, sinun täytyy luoda aivoihisi aivan uusia polkuja.

Millaista on luoda uusia polkuja vyötäröön asti ylettyvään lumihankeen? Erittäin raskasta.

Samalla tavalla aivoillesi on raskasta luoda uusia polkuja ja ajatella, että olet riittävä, rakastamisen arvoinen ja arvokas.

Aivoillesi on paljon helpompaa kulkea valmiiksi tallattuja polkuja ja ajatella, että olet riittämätön, ja että et ole rakkauden arvoinen.

Ainoa keino helpottaa uuden polun kulkemista lumihangessa on kulkea samaa polkua lukemattomia kertoja, kunnes se on uurtanut hankeen helposti kuljettavan reitin.

Aivan samalla tavalla ainoa keino tehdä itsellesi helpommaksi ajatella, että olet riittävä ja rakastamisen arvoinen, on käydä näitä asioita läpi yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes aivoihisi on muodostunut selkeä ja helppokulkuinen polku, jolle lähteminen ei vie aivoiltasi paljoa energiaa.

Kun pääset tähän, aivosi alkavat automatisoitua rakastaviin ajatuksiin itseäsi kohtaan.

No, jos olet kekseliäs, saatat ajatella, että lumihankeen voi tehdä polkua auralla, jolloin polku muodostuu hankeen todella paljon nopeammin.

Mitä jos sanoisin, että sinulla on käytettävissäsi aura, jonka avulla pystyt luomaan aivoihisi polkuja nopeammin kuin pelkästään ajattelemalla rakastavia ajatuksia itseäsi kohtaan?

Tällainen aura on olemassa, ja se on tunteesi.

Voit nopeuttaa rakastavan minäsuhteen muodostumista ottamalla tunteet mukaan itsensä rakastamisen mindset-työskentelyyn

Tunteet ovat aura, joka muodostaa aivoihisi uusia polkuja nopeammin kuin pelkät ajatukset.

Siksi Rakas itsellesi -menetelmässä käytetään paljon tunteita itsensä rakastamisen mindset-työskentelyssä.

Rakas itsellesi -menetelmässä en kehota sinua ajattelemaan rakastavia ajatuksia itsestäsi, vaan opetan sinua alusta asti TUNTEMAAN, että olet riittävä, rakastamisen arvoinen, rakastettu, arvokas, riittävä, tärkeä ja ihana.

Aivot tallentavat tunnepitoisen sisällön nopeammin ja tehokkaammin kuin pelkät ajatukset. Siksi opit rakastamaan itseäsi nopeammin tunteiden avulla kuin silloin, kun teet itsensä rakastamisen mindset-työskentelyä pelkästään ajatusten tasolla.

Tunteissa on myös toinen etu. Tunteet vaikuttavat voimakkaasti kehoon. Siksi esimerkiksi itsemyötätuntoharjoitukset voivat lievittää stressiä merkittävästi jo lyhyen työskentelyn aikana.

Itsemyötätunnon tunne synnyttää kehossa oksitosiinia. Oksitosiini on erityisesti naisten mielihyvähormoni. Kun kehossasi on oksitosiinia, sinulla on hyvä olo. Oksitosiini liitetään yleisesti rakkauteen, läheisyyteen ja yhteyteen. Kun tunnet rakkautta, läheisyyttä ja yhteyttä toisiin ihmisiin, kehossasi vapautuu oksitosiinia. Myös itsemyötätunto on ihana tapa saada rakkaushormoni oksitosiini virtaamaan.

Oksitosiini auttaa sinua toisellakin tavalla. Oksitosiini puolittaa stressihormoni kortisolin tason kehossasi.

Kun stressi kehossasi tasoittuu, alat tuntea olosi levolliseksi ja vahvaksi. Itseluottamuksesi kasvaa, ja tunnet pystyväsi mihin tahansa.

Tämän takia Rakas itsellesi -mindset-työskentely on todella tehokasta.

Vaikka Rakas itsellesi -mindset-työskentelyn vaikutukset näkyvät parhaiten pitkällä tähtäimellä, itsensä rakastamisen harjoitukset tekevät usein olon hyväksi jo tässä hetkessä.

Siksi olen todella ylpeä ja onnellinen siitä, että pystyn tarjoamaan työkaluja, joiden avulla pystyt luomaan muutamassa minuutissa itsemyötätunnon tunteen, tai tunteen siitä, että olet riittävä, rakastettu, arvokas, tärkeä, ihana jne.

Tällainen työskentely auttaa sinua luomaan päiviisi ihania, esimerkiksi vartin pituisia ilon ja voimanhetkiä, jotka helpottavat oloasi nopeasti.

Samalla kun luot näitä päivittäisiä itsesi rakastamisen hetkiä, muovaat aivojasi pitkällä tähtäimellä. Mitä useammin nautit päivittäisistä itsesi rakastamisen hetkistä, sitä automaattisemmin tunnet tulevaisuudessa, että olet riittävä, rakastettu ja arvokas sellaisena kuin olet!

Tehdään vielä viimeinen testi

Ajattele, sano ääneen tai kirjoita lause ”olen sitoutunut rakastamaan itseäni”.

Ajattele tätä lausetta, ja tunnustele samalla kehoasi ja mieltäsi. Tiedosta, miltä kehossasi ja mielessäsi tuntuu tällä hetkellä, kun ajattelet, että olet sitoutunut rakastamaan itseäsi.

Tuntuuko kehossasi vielä jännitystä tai epämukavia tuntemuksia? Onko mielesi vielä levoton? Jos on, huomaatko eroa edelliseen testiin?

Määrittele taas kehon jännityksen ja mielen levottomuuden taso samalla asteikolla kuin aikaisemmin.

0 = ei jännitystä tai levottomuutta

+ = lievää jännitystä ja/tai levottomuutta

++ = kohtalaista jännitystä ja/tai levottomuutta

+++ = voimakasta jännitystä ja/tai levottomuutta

Haluatko minulta tukea itsensä rakastamisen mindset-työskentelyyn

Jos haluat päästä kokeilemaan opettamaani itsensä rakastamisen mindset-työskentelyä, nopein tapa päästä alkuun on tilata Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -äänite. Käytä kassalla alennuskoodia podcast, niin pääset kokeilemaan tehokasta ja ihanaa itsensä rakastamisen työskentelyä vain 4,50 e.

Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -äänitteeseen ei kuitenkaan sisälly minkäänlaista henkilökohtaista tukea. Jos kaipaat henkilökohtaista opastusta ja tukea itsensä rakastamisen mindset-työskentelyssä, olet lämpimästi tervetullut Itsemyötätunnon taika -workshoppeihin!

Jos et ole vielä varma, pidätkö työskentelytavastani ja haluatko lähteä workshoppeihin, paina mieleesi 6.9.2021, koska silloin julkaisen neljännen podcast-jakson: Ihana itsemyötätunto -workshopin!

Ihana itsemyötätunto -workshop on johdanto itsemyötätuntoon. Workshopissa käydään läpi, mitä itsemyötätunto, mikä estää omaksumasta myötätuntoista asennetta itseään kohtaan, ja miten sinäkin voit tuntea syvää myötätuntoa itseäsi kohtaan, vaikka se tuntuisi vaikealta.

Jos haluat varmistaa, että muistat workshopin ja pääset sen avulla syvälle itsemyötätuntoon, liity maksuttomalle Rakas itsellesi -sähköpostilistalle, niin saat sähköpostiisi linkin workshoppiin, heti kun se on julkaistu.

Huom! Jokainen, joka liittyy sähköpostilistalle 5.9.2021 mennessä, osallistuu arvontaan, jossa yksi onnekas voittaa paikan itse valitsemaansa Itsemyötätunnon taika -workshoppiin (arvo 97€).

Liity Rakas itsellesi -sähköpostilistalle alla olevalla lomakkeella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.