Miksi omannäköinen elämä on tärkeää uupumuksesta ja masennuksesta toipuvalle

Omalla toipumismatkallani noin vuonna 2010 törmäsin itselleni aivan uuteen ajatukseen. En muista, mistä sen luin tai kuulin, mutta se jäi mieleeni, ja on ollut yksi niistä asioista, jotka lopulta muuttivat elämäni täysin erilaiseksi kuin olin koskaan kuvitellut.

Tämä ajatus oli, että uupumus voi johtua osittain siitä, että on elänyt ulkoapäin määriteltyä, ei omannäköistä, elämää. Silloin minulla ei ollut ajatuksen tueksi juuri muuta, kuin että se tuntui minusta oikealta. Nykyään tiedän enemmän ja ymmärrän myös tutkimuksen valossa, miksi omannäköinen elämä on tärkeää ihmiselle, joka haluaa vahvistaa henkistä hyvinvointiaan, ja miksi se on mielestäni elintärkeää sinulle, joka haluat toipua pysyvästi uupumuksesta tai masennuksesta.

Miksi omannäköinen elämä on tärkeää uupumuksesta ja masennuksesta toipuvalle

Miksi omannäköinen elämä on tärkeää uupumuksesta ja masennuksesta toipuvalle

Uupumuksesta ja masennuksesta toipuminen on usein riittävän suuri haaste itsessään. Sen lisäks kaikki eivät voi sanoa toipuneensa koskaan kunnolla, ja monilla uupumus ja masennut uusiutuvat. Tämä on sinulle, joka haluat jättää uupumuksen ja masennuksen taaksesi lopullisesti.

1) Uupumuksesta ja/tai masennuksesta toipuvan pitää oppia asettamaan oma hyvinvointinsa etusijalle

Elämä pitäisi pystyä rakentamaan niin, että se ei pelkästään mahdollista kestävää hyvinvointia vaan tukee sitä.

Oman hyvinvointinsa asettaminen etusijalle on kuitenkin monelle todella vaikeaa, monesta eri syystä, esimerkiksi:

  • Olemme tottuneet pitämään kaikkien muiden hyvinvointia tärkeämpänä kuin omaamme
  • Maailma ympärillämme tuntuu vaativan meiltä niin paljon, että aikaa hyvinvoinnista huolehtimiselle ei jää riittävästi
  • Emme tunne itseämme riittävän hyvin osataksemme huolehtia hyvinvoinnistamme
  • Ajattelemme, että oman hyvinvoinnin asettaminen etusijalle on itsekästä
  • Ymmärrämme hyvinvoinnin tärkeyden, mutta emme osaa luoda hyvinvointia vahvistavia tapoja ja rutiineja
  • Emme uskalla tai osaa asettaa rajoja
  • Pelkäämme, että jos asetamme oman hyvinvoinnin etusijalle, meistä ei tykätä enää
  • Rakastamme läheisiämme ja haluamme auttaa heitä
  • Olemme kilttejä ja tunnollisia ja haluamme tehdä aina kaiken mahdollisimman hyvin
  • Pelkäämme että emme ole tarpeeksi hyviä, jos teemme vähemmän ja pidämme parempaa huolta itsestämme
  • Emme tiedä, mitkä asiat lisäävät hyvinvointiamme kaikkein eniten
  • Emme pysty irtautumaan huonoista, hyvinvointia syövistä tavoistamme
  • Sosiaalinen paine saa meidät toimimaan itseämme vastaan

Jne. Jne.

Jos emme uupumuksesta tai masennuksesta toipuessamme aseta hyvinvointiamme tärkeysjärjestyksemme kärkeen, seurauksena voi olla, että uupumus tai masennus jatkuu tai uusiutuu läpi elämän.

Ihminen voi elää mielekästä ja hyvää elämää, vaikka ei toipuisi koskaan täysin.

Jos omaa hyvinvointiaan ei aseta etusijalle, on kuitenkin paljon todennäköisempää, että ei koskaan saavuta kaipaamaansa hyvinvoinnin tasoa.

Terveys kuuluu valitettavasti asioihin, joita opimme arvostamaan vasta sitten, kun menetämme sen. Nuoret ja terveet eivät suo montakaan ajatusta terveydelle ja hyvinvoinnille. Alamme kiinnittää hyvinvointiimme huomiota vasta, kun olemme reippaasti pahoinvoinnin puolella.

On tärkeää sisäistää, että masennus ja uupumus antavat elämälle uuden suunnan. Halutessasi toipua masennuksesta tai uupumuksesta pysyvästi sinun täytyy asettaa hyvinvointisi etusijalle ja rakentaa elämäsi niin, että elämäsi ei ainoastaan mahdollista kestävää hyvinvointia vaan tukee sitä.

On tärkeää ymmärtää myös, että vaikka toipuisit kokonaan, uupumus ja masennus jättävä jälkeensä haavoittuvuuden. Koettu uupumus ja masennus altistavat uudelle uupumukselle tai masennukselle.

Omannäköisessä elämässä ei ole kyse pelkästään siitä, mitä haluat. Kyse on myös siitä, mitä tarvitset, ja mitä tähänastinen elämäsi pakottaa sinut valitsemaan. Uupumus ja masennus pakottavat sinut asettamaan hyvinvointisi etusijalle.

Uupumuksesta tai masennuksesta toipuvan on asetettava hyvinvointinsa etusijalle

2) Omannäköisen elämän on huomattu vahvistavan hyvinvointia

Ensimmäinen askel on siis asettaa oma hyvinvointinsa etusijalle. Toinen askel on tunnistaa asiat, jotka vahvistavat hyvinvointia kaikkein eniten. Tutkimuksissa on huomattu merkittävä yhteys omannäköisen elämän ja hyvinvoinnin välillä.

Olemme jo oppineet, että terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Tiedämme, että ravinteikas ruoka, riittävä lepo ja oikeanlainen liikunta ovat elintärkeitä hyvinvoinnille. Nyt on tärkeää sisäistää, että myös elämänvalinnat vaikuttavat merkittävästi hyvinvointiin. Hyvinvoinnin kannalta ei ole merkityksetöntä, elätkö omannäköistä vai jonkun toisen määrittämää elämää.

Omannäköinen elämä lisää hyvinvointia mm. seuraavilla tavoilla:

  • tyytyväisyys, ilo ja onnellisuus lisääntyvät
  • luottamus itseen ja elämään vahvistuvat
  • elämä tuntuu mielekkäältä ja elämisen arvoiselta

Näitä tuloksia on saatu erityisesti hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT) liittyvissä tutkimuksissa.

Omannäköinen elämä on osa itsensä rakastamista

On rakastavaa itseä kohtaan tuoda elämäänsä hyviä asioita. Omannäköinen elämä tekee elämästä perustavalla tavalla hyvää. Siksi omannäköinen elämä on Rakas itsellesi -menetelmässä yksi kolmesta itsensä rakastamisen osa-alueesta. Itsensä rakastaminen on tärkeää uupumuksesta ja masennuksesta toipuvalle, koska se luo kestävää henkistä (ja fyysistä) hyvinvointia. Itsensä rakastaminen ei ole sitä, että katsoo itseään rakastuneena peilistä (vaikka joillekin se voi olla toisinaan myös sitä). Itsensä rakastaminen on sitä että opettelee suhtautumaan itseensä rakkaudella ja olemaan tukena ja ystävänä itselleen elämän haasteiden keskellä. Itsensä rakastaminen ei ole kaukana tulevaisuudessa oleva päämäärä, vaan se on jotain, joka eletään todeksi joka päivä, yksi pieni ajatus ja teko kerrallaan.

Opi lisää omannäköisestä elämästä:

2 comments

  1. Ihana kirjoitus. Mitä sinulle kuuluu? Luin kyllä että olet viihtynyt uudessa työssäsi. Hyvää kevättä

  2. Kiitos Ulla kommentistasi! Kuuluu monenlaista. Elämässä on valtavasti hyvää, mutta viime vuosi oli erityisen haastava, ja se tuntuu vielä. Olen joutunut itsekin keskittymään hyvin paljon siihen, että todella asetan oman hyvinvointini etusijalle joka päivä. On palkitsevaa kun huomaa, että se vaikuttaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.