Kesto: 27 min. Voit myös lukea saman asian tekstinä alapuolelta.
Kuuntele myös
Omannäköinen elämä osana itsensä rakastamista
Opin itsensä rakastamisen vaikutuksen henkiseen hyvinvointiin vahingossa.
Uupumuksen jälkeen aloin opetella itseni rakastamista muista syistä, mutta huomasin ajan myötä, miten paljon itsensä rakastaminen vahvisti ja tasapainotti minua henkisesti.
Myöhemmin luin itsensä rakastamiseen liittyvää tieteellistä kirjallisuutta, joka nosti esiin saman asian: itsensä rakastaminen tekee hyvää henkiselle hyvinvoinnille ja mielenterveydelle.
Siksi itsensä rakastaminen on asia, jota jokaisen uupumuksen ja tai masennuksen kanssa kamppailevan olisi hyvä harkita ja ottaa vakavasti.
Henkisen hyvinvoinnin ja itsensä rakastamisen valmentajana jaan itsensä rakastamisen kolmeen osa-alueeseen:
1) Positiivisen minäkuvan rakentaminen
Vaihtoehtoisesti puhun rakastavasta suhtautumisesta itseen.
Pyrin tekemään asioista mahdollisimman helposti lähestyttäviä ja tiedän, että itsensä rakastaminen on asia, joka tuntuu monesta vaikealta, jopa mahdottomalta.
Vaikka ajattelisit tietoisesti, että haluat oppia rakastamaan itseäsi, pinnan alla sinulla saattaa olla monenlaista vastustusta, epäluuloa ja jopa pelkoa itsensä rakastamista kohtaan.
Tavoitteeni on puhua näistä asioista sillä tavalla, että myös pinnan alla oleva puoli sinua eli alitajuntasi lähtisi mukaan itsensä rakastamisen matkaan, eli että alkaisit pystyä vapautumaan siitä ehkä alitajuisesti vastustuksesta, jota sinulla on itsensä rakastamista kohtaan.
Sen takia esimerkiksi puhun positiivisesta minä kuvasta, enkä sano, että no niin, nyt sinun vaan täytyy opetella rakastamaan itseäsi.
Jos ajattelet, että sinun pitäisi olla jossain tietyssä tilanteessa rakastava itseasiassa kohtaan, niin se voi tosiaan tuntua vaikealta, ja siitä voi tulla lannistunut tunne.
Mutta jos ajattelet, että luot positiivista minäkuvaa, niin se voi tuntua paljon neutraalimmalta ja helpommin lähestyttävältä.
2) Itsestä huolehtiminen.
Itsestä huolehtiminen on totta kai tärkeää kaikille ihmisille, ihan jokaiselle. Erityisen tärkeää itsestä huolehtiminen on masennuksen tai uupumuksen kanssa kamppailevalle, koska omat voimavarat ovat vähissä.
3) Omannäköisen elämän rakentaminen.
Puhutaan kohta lisää siitä, miten omannäköinen elämä vahvistaa henkistä hyvinvointia ja mielenterveyttä. Lähdetään siitä, että pohjimmiltaan itsensä rakastaminen on sitä, että kohtelee itseään hyvin ja tekee asioita, jotka tekevät itselle hyvää.
Omannäköisen elämän rakentaminen on asia, joka tekee itselle todella hyvää, ja siksi se on yksi kolmesta itsensä rakastamisen osa alueesta.
Vaikka nämä kolme osa-aluetta ovat selkeästi erillisiä, ne linkittyvät monella tavalla yhteen.
Jos vaikka tämän postauksen luettuasi haluat alkaa rakentaa omannäköistä elämää, niin sinun on hyvä tiedostaa, että se ei välttämättä onnistu, jos et huolehdi myös muista itsensä rakastamisen osa alueista.
Omannäköisen elämän suhde positiiviseen minäkuvaan
Ensinnäkin kun puhutaan omannäköisen elämän rakentamisesta, niin tosi moni sanoo, että ei edes, tiedä mitä haluaa.
Kokemukseni on, että ihmiset kyllä tietävät syvällä sisällään mitä haluavat, mutta sitä voi olla vaikea tuoda esiin itselleen.
Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos et usko, että pystyt toteuttamaan asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä, tai että sinulla ei ole lupaa toteuttaa niitä. Minä sanoin aikoinani itselleni, että en halua parisuhdetta. Jossain vaiheessa ymmärsin, että syvällä sisälläni en uskonut voivani saada haluamaani hyvää parisuhdetta. Minun oli helpompaa uskotella itselleni, että en halua parisuhdetta, kuin myöntää haluavani jotain, mitä en voi saada.
Minulla oli myös tapana ajatella, että rikkaat ovat ahneita ja itsekkäitä. Jossain vaiheessa tajusin, että halusin ajatella niin, koska en uskonut voivani itse rikastua/parantaa taloudellista tilannettani.
Tässä tulee esiin positiivisen minäkuvan tai rakastavan minäsuhteen merkitys, eli se että kokee olevansa riittävän hyvä ja arvokas elämään sellaista elämää kuin oikeasti haluaa. Sen sijaan, että olisi joku ylhäältäpäin annettu velvollisuus elää joidenkin toisten ihmisten tai ympäristön määrittelemää elämää.
Lisäksi omannäköisen elämän rakentaminen vaatii paljon itseluottamusta ja rohkeutta, ja positiivisen minäkuvan rakentaminen vahvistaa niitä.
Siksi omannäköisen elämän rakentamisessa positiivisen minäkuvan rakentaminen on tärkeää, ja usein siitä kannattaakin aloittaa, vaikka tähtäimessä olisi tehdä isompiakin muutoksia omaan elämään.
Omannäköisen elämän yhteys itsestä huolehtimiseen
Itsestä huolehtimisen kautta saat tarvitsemasi voimavarat haluamiesi muutosten tekemiseen ja omannäköisen elämän rakentamiseen.
Miten omannäköinen elämä lisää henkistä hyvinvointia ja mielenterveyttä
1) merkityksellisyys
Omannäköinen elämä on elämää, joka on mielekästä, arvokasta ja tärkeää sinulle.
Kun elät itsellesi merkityksellistä elämää, seisot tavoitteidesi takana ihan eri lailla, kuin jos tavoitteesi ovat tulleet ulkoapäin. Kun tavoitteesi tulevat ulkopäin, joudut ponnistelemaan ja motivoimaan itseäsi valtavasti päästäksesi niihin.
Kulkiessasi kohti itsellesi merkityksellisiä tavoitteita saat lisää voimia.
Merkityksellisyys lisää myös onnellisuutta, ja onnellisuus on henkinen voimavara, joka myös tuo lisää voimia, ja joka kantaa haasteiden keskellä.
Ja haasteitahan myös oman näköisessä elämässä on.
2) Omana itsenään oleminen
On helpompaa ja kevyempää olla oma itsensä kuin esimerkiksi esittää jotain roolia tai piilotella ja peitellä todellista itseään maailmalta, koska pelkäät, että et ole riittävän hyvä.
3) Vahvuudet
Omannköisessäsi elämässä käytät vahvuuksiasi. Elämä on helpompaa ja kevyempää silloin, kun käytät paljon vahvuuksiasi.
4) Omien tarpeiden ja rajojen huomioiminen
Tämä on asia, joka monesti unohtuu tai jää huomioimatta silloin, kun yrittää elää jonkun toisen ihmisen tai ympäristön asettamien vaatimusten tai odotusten mukaisesti.
Se, että ottaa huomioon omat rajat ja tarpeet, lisää jaksamista ja tuo elinvoimaa.
Mitä omannäköinen elämä on
Silloin kun olin toipumassa omasta uupumuksestani, törmäsin ajatukseen, että uupumusta voi käyttää ponnahduslautana parempaan, onnellisempaan elämään, ja tässä yhteydessä tuli esiin myös se, että elämästä voi rakentaa juuri sellaista kuin haluaa.
Ja että omannäköinen elämä lisää onnellisuutta.
Ja koska minulla oli taustalla masennus ja pitkään kestänyt uupumus, onnellisuus oli kaikkein suurin tavoitteeni niihin aikoihin.
Innostuin oman näköisestä elämästä juuri siksi, että se lupasi onnellisuutta.
Silloin ajattelin, että omannäköinen elämä on yhtä kuin unelmien toteuttaminen, ja aloin toteuttaa innokkaasti unelmiani.
Nykyään kuitenkin ajattelen omannäköistä elämää laajemmasta näkökulmasta kuin silloin.
Ajattelen, että omannäköinen elämä ei ole pelkästään sitä, että tekee sitä mitä haluaa.
Omannäköinen elämä perustuu niihin asioihin, joita ihan oikeasti haluat.
Siihen liittyy unelmat eli visiot siitä, millaista elämä voisi parhaimmillaan olla ja se, että lähtee luomaan unelmia parhaansa mukaan todeksi.
Mutta omannäköiseen elämään liittyy unelmien lisäksi myös se, kuka ja millainen ihminen haluaa olla, eli omat arvot.
Lisäksi omannäköinen elämä perustuu itsetuntemukseen ja jatkuvaan itsensä kuuntelemiseen, esimerkiksi omien rajojen tunnistamiseen ja kunnioittamiseen.
Omannäköinen elämä on jatkuva prosessi. Ja se muotoutuu koko ajan uudelleen. Elämästä ei tule valmista silloin, kun unelmat toteutuvat, vaan omannäköisen elämän luominen jatkuu koko loppuelämän.
Kun aloin miettiä oman näköisen elämän rakentamista, aloin hahmottaa sitä 3 eri tason kautta: makro, meso ja mikro.
1) Omannäköisen elämän luominen makrotasolla
Arvot
Makrotaso on laajin taso, jolla luot omannäköistäsi elämää.
Tätä voisi lähteä pohtimaan omien arvojen kautta ja miettiä, mitkä asiat ovat sinulle kaikkein tärkeimpiä elämässä, millainen ihminen olet ja haluat olla, ja millaisten periaatteiden mukaan haluat elää elämääsi.
Arvot ei ole kiveen hakattuja, ne voivat muuttua ja todennäköisesti muuttuvatkin elämäsi aikana. Sanoisin kuitenkin, että joku perusta niillä on, jonkinlainen pohjavire, joka ei ehkä muutu. Esimerkiksi jos haluat olla hyvä ihminen, niin sinulla todennäköisesti on tämä halu koko loppuelämäsi. Se on silloin yksi arvoistasi.
Voi riippua elämäntilanteesta, miten sitoutunut olet tämän arvon toteuttamiseen, mutta arvo on ja pysyy siellä taustalla riippumatta siitä mitä teet.
Jotkut sanovat, että arvot voi itse valita. Tietyllä tapaa näin ehkä onkin, mutta sanoisin, että arvoissa on jotain pysyvää, jotain, joka kertoo kuka olet ihmisenä.
Arvoihin voi vaikuttaa myös elämänkokemukset. Esimerkiksi se, että hyvinvointi on minulle nyt todella tärkeä arvo, on varmasti pitkälti sen vaikutusta, että olen käynyt läpi sekä masennuksen että uupumuksen.
Kun lähden rakentamaan omannäköistäni elämää, lähden siitä, että hyvinvointi on minulle tosi tärkeää, ja alan rakentaa elämää hyvinvoinnin näkökulmasta ja hyvinvoinnin ympärille.
Pysyvät ominaisuudet
Makrotasolla omannäköisen elämän luomiseen vaikuttavat myös pysyvät ominaisuutesi, esimerkiksi erityisherkkyys tai ADHD. Pysyvät ominaisuudet ovat asioita, jotka vaikuttavat väkisinkin elämääsi, ja jotka sinun on hyvä ottaa tietoisesti huomioon, kun luot omannäköistäsi elämää.
Persoonallisuuspiirteet
Persoonallisuus muovautuu ja muuttuu elämän aikana, mutta kuitenkin on tiettyjä persoonallisuus piirteitä, jotka pysyvät samana läpi elämän. Esimerkiksi se, oletko introvertti vai ekstrovertti, on pysyvä persoonallisuuspiirre, joka vaikuttaa merkittävästi siihen, minkälaista sinun näköisesi elämä on.
Luonteenvahvuudet
Voit miettiä omannäköistäsi elämää myös vahvuuksiesi kautta ja lähteä rakentamaan elämääsi näiden ympärille, tai ainakin ottaa ne huomioon.
Vahvuuksiasi voit etsiä miettimällä esimerkiksi seuraavia asioita:
Millainen olet parhaimmillasi?
Mitkä asiat ovat olleet sinulle aina helppoja?
Millaisia asioita opit nopeasti?
Minun vahvuuksiani on mm. kokonaisuuksien hahmottaminen ja toisaalta niiden pilkkominen ymmärrettäviksi paloiksi. Olen saanut paljon palautetta siitä, että osaan selittää asiat niin, että ne ymmärtää.
Suhde itseen
Tätä sivuttiinkin jo aikaisemmin, mutta yksi todella tärkeä omannäköiseen elämään liittyvä asia on minäkuva. Millaisena sinä näet itsesi, miten ajattelet ja puhut itsestäsi, miten kohtelet itseäsi.
Tässä on todella paljon kyse siitä, miten paljon rakastat ja arvostat itseäsi.
Minkälaisia asioita sinä haluat ja olet valmis antaa itsellesi?
Minkälaisia asioita uskot voivasi saada?
Minkä uskot olevan luvallista itsellesi?
Minkä uskot olevan mahdollista itsellesi?
Nämä asiat vaikuttavat todella paljon siihen, miten luot elämääsi.
2) Mesotaso
Mesotaso on makro- ja mikrotasojen välissä. Kun luot elämääsi mesotasolla, pohdit ja teet asioita, jotka eivät välttämättä ole ihan loppuelämän kestäviä, mutta jotka vaikuttavat elämääsi pidemmän aikaa.
Unelmat
Mesotasoon liittyvät unelmat, toiveet, intohimot, mielenkiinnon kohteet, jotka on ehkä jollain lailla pysyviä, mutta jotka saattaa kuitenkin muuttua ja vaihtua elämän eri vaiheissa.
Ihmissuhteet
Suhde itseesi on elämäsi pisin suhde, ja se on ainoa suhde, joka kestää koko elämäsi. Muut suhteet on lyhyempiä, vaikka osa niistä onkin todella pitkiä.
Rajat
Mesotasoon voisi myös liittyä omat rajat. Omien rajojen tiedostaminen liittyy erittäin oleellisesti myös mikrotasoon, josta puhutaan hetken kuluttua, mutta esimerkiksi juuri sen tunnistaminen, että jos olet käynyt läpi uupumuksen, se asettaa tietynlaisia rajoja elämällesi vielä pitkäksi aikaa uupumuksen jälkeen.
Uupumus jättää usein jälkeensä stressiherkkyyden, ja uupumuksen läpi käynyt saattaa kuormittua helpommin. Nämä asettavat elämällesi rajoja, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon suunnitellessasi omannäköistäsi elämää.
Uskomukset
Uskomukset voivat vaikuttaa makrotasolla läpi koko elämän, mutta laitoin uskomukset mesotasolle tietoisesti siksi, että me pystymme muuttamaan uskomuksiamme.
Monesti alitajuiset uskomukset varsinkin estävät meitä tehokkaasti muovaamasta elämästä sellaista kun haluaisimme.
Sen takia onkin tärkeää työskennellä rajoittavien uskomusten muuttamiseksi ja valita tietoisesti uskomuksia, jotka johtavat sinua sinne, minne sinä haluat mennä.
Oman elämän rakentamiseen liittyviä uskomuksia on esimerkiksi se, minkä uskot olevan mahdollista itsellesi.
Jos uskot, että joku ei ole mahdollista sinulle, mikä saa sinut uskomaan niin? Mikä ajatteluprosessi taustalla sanoo, että joku mitä haluat, ei ole sinulle mahdollista?
Tavat ja rutiinit
Tarkoitan erityisesti oman elämän rakentamiseen liittyviä tapoja ja rutiineita.
Esimerkiksi kun kerroin, että hyvinvointi on minulle tärkeä arvo, niin mesotasolla se voisi konkretisoitua pidemmälle.
Voisin miettiä, mitä käytännössä tarkoittaa, että arvostan hyvinvointia ja haluan rakentaa elämääni siltä pohjalta, että se vahvistaa hyvinvointiani eikä heikennä sitä.
Voisin miettiä, millä konkreettisilla tavoilla vahvistan hyvinvointia, esimerkiksi:
Liikun säännöllisesti.
Syön terveellisesti.
Käsittelen säännöllisesti stressaavat ja vaikealta tuntuvat asiat.
3) Mikrotaso
Omannäköisen elämän luominen mikrotasolla tarkoittaa arkea.
Mitä teet ja miten luot omannäköistäsi elämää arjessa?
Olisi tietysti ihanteellista, että makrotaso ja mesotaso heijastuisivat mikrotasoon, koska silloin kaikki tasot olisivat yhteneväisiä. Yhteneväisyys eri tasojen välillä tekee elämästä yksinkertaisempaa ja ristiriidattomampaa.
Mikrotasolla on omat erityisjuttunsa, esimerkiksi tarpeet ja se, miten pidät huolta tarpeistasi päivittäisessä elämässäsi.
Jos sinulla on esimerkiksi tarve levätä, miten täytät levontarpeesi juuri tänään?
Mikrotaso sisältää lukuisia pieniä valintoja.
Esimerkiksi jos hyvinvointi on minulle tärkeä arvo ja olen valinnut ylläpitää ja vahvistaa hyvinvointiani liikkumalla monta kertaa viikossa, niin mikrotasolla se voisi näkyä niin, että tänään valitsen lähteä lenkille, vaikka minua ei yhteään huvittaisi, ja vaikka ulkona sataa – koska hyvinvointi on minulle tärkeää.
Seuraavaksi haluat varmaan kuulla, mistä omannäköisen elämän rakentaminen kannattaa aloittaa.
Miten voit alkaa rakentaa omannäköistäsi elämää
Tämä riippuu monesta eri asiasta, esimerkiksi siitä, missä vaiheessa uupumusta tai masennusta olet.
Ajattelen uupumusta ja masennusta 4 eri vaiheen kautta.
1) Uupumis/masentumisvaihe
2) Uupumus/masennus
3) Toipuminen
4) Ylläpito/ennaltaehkäisy
Jos olet nyt jommassakummassa kahdesta ensimmäisestä vaiheesta eli koet esimerkiksi olevasi uupumassa tai olet selkeästi uupunut tai masentunut, voimavarasi saattavat olla vähissä.
Silloin on kaikkein helpointa aloittaa mikrotasolta, eli pienistä päivittäisistä valinnoista.
Voit miettiä esimerkiksi, mikä on pienin mahdollinen askel, jonka voit ottaa tehdäksesi elämästäsi enemmän omannäköistäsi.
Ja jos tämä tuntuu tällä hetkellä vaikealta, niin voit aloittaa myös tarpeiden tunnistamisesta ja kunnioittamisesta.
Esimerkiksi jos tiedostat, että sinulla on tarve levätä, miten täytät tämän tarpeen tänään?
Pysähdytkö hetkeksi teekupposen äärelle, ilman puhelinta, muutamaksi minuutiksi pidempään kuin olisi ehdoton tarve?
Menetkö 20 minuuttia aikaisemmin nukkumaan?
Jos olet kovin stressaantunut, millä tavalla purat stressiä tänään?
Voit aloittaa pienistä asioista.
Ei tarvitse ajatella loppuelämää. Voit aloittaa siitä, miten luot omannäköistäsi elämää tänään.
Jos olet toipumassa uupumuksesta tai masennuksesta, tai jos olet jo toipunut ja olet niin sanotussa ylläpito- tai ennaltaehkäisy vaiheessa, eli teet kaikkesi, että uupumus tai masennus jäisi menneisyyteen, voit mahdollisesti kääntää katseen makrotasolle ja alkaa miettiä elämän isoja asioita, esimerkiksi arvojasi.
Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä?
Kuka ja millainen ihminen haluat olla?
Millaisten periaatteiden mukaan sinä haluat elää?
Ja sitten kun sinulla on siihen voimavaroja, kannattaa todella miettiä suhdetta omaan itseesi.
Sitä miten paljon arvostat itseäsi.
Mitä haluat itsellesi antaa?
Mitä uskot voivat saada? Minkälaisia rajoituksia huomaat luoneesi itsellesi?
Kannatta miettiä omaa minäkuvaa ja millä tavalla ja missä valossa haluat nähdä itsesi.
Haluatko nähdä itsesi negatiivisesti ja riittämättömänä, vai haluatko katsoa itseä siitä näkökulmasta, että olet jo riittävän hyvä, rakastamisen arvoinen ja arvokas, ja että sinulla on täysi lupa ja oikeus saada elämääsi asioita, joita haluat?
Jos sinusta esimerkiksi tuntuu siltä, että sinulla ei ole lupaa antaa itsellesi asioita, joita haluat tai tavoitella niitä, että se on jotenkin itsekästä tai väärin, kannattaa miettiä minäkuvaa.
Minkälaisena näet itsesi suhteessa toisiin? Koetko olevasi yhtä arvokas kuin toiset?
Joskus näemme itsemme alempiarvoisina, vähemmän arvokkaina kuin toiset. Tai itse asiassa aika usein.
On hyvä tiedostaa, millä tavalla sinä näet itsesi suhteessa toisiin.
Jos sinulla on sellainen olo, että et tiedä, mitä haluat, et tiedä, mistä unelmoit, tai et tiedä millaisia arvoja sinulla, tähänkin voi vaikuttaa paljon minäkuva ja se, miten paljon arvostat itseäsi.
Itseluottamus ja rohkeus
Omannäköisen elämän rakentaminen vaatii paljon itseluottamusta ja rohkeutta.
Kun kuuntelemme itseämme, joudumme välillä tekemään valintoja ja asioita, jotka ovat ehkä tavallisuudesta poikkeavia, tai ainakin lähiympäristöstämme tai aikaisemmasta elämästämme poikkeavia, ja niihin liittyy monenlaisia pelkoja, kuten mitä toiset ihmiset ajattelevat, tai mitä jos epäonnistut.
Nämä pelot voivat jäädä todella suureksi esteeksi, jos niitä ei käsittele.
Eli itseluottamuksen ja rohkeuden vahvistaminen on tärkeää omannäköisen elämän luomisessa, ja positiivisen minäkuvan luominen vahvistaa myös itseluottamusta ja rohkeutta.
Rakastan auttaa ihmisiä positiivisen minäkuvan luomisessa.
Tämä on yksi asioista, joita teen asiakkaideni kanssa kaikkein eniten.
Kaikkein syvimmälle positiivisen minäkuvan kanssa työskentely menee henkilökohtaisessa valmennuksessa, mutta jos haluat saada maistiaisen siitä, miten voit luoda positiivista minäkuvaa, ja millä tavalla minä autan ihmisiä siinä, niin olen tehnyt Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -äänitteen, joka auttaa sinua näkemään mikä ero siinä on, kohtaatko haasteen tai vaikean tilanteen pelosta stressistä, ahdistuksesta tai murehtimisesta käsin, verrattuna siihen, että kohtaat sen tilanteen itsemyötätunnolla.
Tai mikä ero on siinä, että vaadit itseltäsi haastavassa tilanteessa täydellistä suoritusta ja olet pettynyt itseesi, jos et pystykään täydellisyyteen, ja kritisoit ja moitit itseäsi, tai olet jollain muulla tavalla armoton itseäsi kohtaan siinä tilanteessa – verrattuna siihen, että kohtaat tilanteen itsemyötätunnolla.
Itsemyötätunto auttaa sinua näkemään itsesi positiivisessa valossa tilanteissa, joissa olet tottunut näkemään itsesi negatiivisesti.
Tämä on, asia joka pitää kokea. Voin kertoa sinulle vaikka kuinka paljon siitä, miten positiivisen minäkuvan kanssa työskentely vaikuttaa, mutta jos et pääse kokemaan sitä itse, sinulla ei ole aavistustakaan, mitä tarkoitan.
Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -äänite on helppo tapa saada kiinni tästä kokemuksesta.
Äänite on siitäkin tosi hyvä, että voit käyttää sitä minkä tahansa haasteen kohtaamiseen.
Esimerkiksi jos olet juuri nyt todella stressaantunut ja kuormittunut, niin se on haaste, jonka kohtaamiseen voit käyttää Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -äänitettä.
Tai jos sinusta tuntuu, että elämä ei maistu millekään, että elämä tylsää ja harmaata, ja kaikki ilo on kadonnut elämästä, niin se voi olla haaste, jonka kohtaamisessa käytät Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -äänitettä.
Tai jos olet toipumassa uupumuksesta, olet ehkä ollut sairaslomalla ja olet palaamassa työelämään, ja sinulla on siihen liittyviä pelkoja, siinäkin tilanteessa voit käyttää Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -äänitettä.
Voit tilata kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -äänitteen tästä.
Tsemppiä ja iloa oman näköisen elämän rakentamiseen!