Itsensä rakastaminen vahvistaa voimavaroja

Itsensä rakastaminen vahvistaa voimavaroja

Kesto: 36 min. Voit myös lukea saman asian tekstinä alapuolelta.

Alennuskoodilla podcast saat Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -harjoituksen vain €4,50.

Kuuntele myös

Omannäköinen elämä vahvistaa henkistä hyvinvointia ja mielenterveyttä
Ei kiitos rahastressille, kyllä kiitos taloudelliselle hyvinvoinnille

Itsensä rakastaminen vahvistaa voimavaroja

Jokainen tarvitsee voimavaroja selvitäkseen arjesta ja elämästä kokeakseen elämän mielekkääksi. Tässä postauksessa käsitellään sitä, miten itsensä rakastaminen vahvistaa voimavaroja.

Aloitetaan siitä, minkälaisia haasteita voimavaroihin liittyy uupumuksen eri vaiheissa.

Voimavarojen vähenemiseen liittyvät haasteet

Voimavaroihin liittyy uupumuksen yhteydessä oikeastaan kahdenlaisia haasteita: 

1) voimavarat ovat vähäiset 

2) voimavarat vaihtelevat 

Voimavarojen vähyys 

Puhutaan ensin siitä, miten voimavarojen vähyys hankaloittaa elämää. Tämä on ajankohtaista erityisesti uupumuksen kahdessa ensimmäisessä vaiheessa eli silloin kun olet uupumassa, ja tietysti varsinaisessa uupumustilassa. 

Kun sinulla on vähäiset voimavarat, arjen pyörittäminen on haastavaa. Voi olla, että sinulla on vähemmän voimavaroja kuin mitä arjen pyörittäminen oikeasti vaatisi. 

Toiseksi, vaikka tietäisit, että sinun olisi hyvä muuttaa suuntaa, sinulla ei ole voimavaroja tehdä tarvittavia muutoksia. 

Voimavarojen vähyys voi saada sinut tuntemaan syyllisyyttä siitä, että et pysty antamaan itsestäsi tarpeeksi esimerkiksi lapsille tai työpaikalla. 

Voimavarojen vähyys synnyttää myös paljon riittämättömyyttä. Riittämättömyys saa sinut todennäköisesti ponnistelemaan kahta kauheammin. Tai sitten riittämättömyys johtaa siihen, että lamaannut, etkä pysty tekemään oikeastaan yhtään mitään. 

Voimavarojen vähyys johtaa helposti myös itsensä torjumiseen itsensä hyväksymisen sijaan. Tämä liittyy edellisiin ja ajatukseen, että pitäisi vain jaksaa ja pystyä. 

Voimavarojen vähyyteen liittyy myös huoli tulevaisuudesta: Jos voimavarasi ovat nyt vähissä, etkä pysty tekemään mitään muuttaaksesi tilannetta, minkälainen tulevaisuus tulee olemaan? 

Voimavarojen vaihtelu 

Uupumuksen kahdessa viimeisessä vaiheessa eli toipumisvaiheessa ja siinä vaiheessa ylläpito- ja ennaltaehkäisyvaiheessa korostuu voimavarojen vaihtelu. 

Välillä sinulla on paljon energiaa, ja välillä ei yhtään tai tosi vähän. 

Tämä tekee suunnittelun vaikeaksi, koska sinun on vaikea tietää ennalta, milloin sinulla on energiaa ja milloin. 

Erityisen haastavaksi tämä tekee töihin palaamisen sairasloman jälkeen. On vaikea arvioida, minkä verran pystyt tekemään töitä niin, että työssäkäynti auttaa sinua voimavarojen palauttamaan voimavarojasi sen sijaan, että uupuisit uudestaan. 

Tähän liittyy usein myös niin sanotut ylilyönnit, eli silloin kun on energiaa, on niin innoissaan siitä, että jaksaa ja pystyy, ja alkaa helposti tehdä liian paljon. 

Sitten yhtäkkiä huomaa, että voimat loppuvat ihan kokonaan, ja niiden palautumiseen voi mennä taas pidemmän aikaa. 

Itsensä rakastaminen vahvistaa voimavaroja
Woman relaxing by the fire holding a cup of hot chocolate with cream on top – lying on a sofa, shallow depth

Itsestä huolehtimisen vaikeus 

Miksi itsestä huolehtiminen on niin vaikeaa? 

Miksi päästämme tilanteen siihen pisteeseen, että voimavarat menevät minimiin? 

Tietysti voi tulla mieleen, että ulkoapäin yksinkertaisesti tulee aivan liikaa vaatimuksia. 

Ulkoapäin tulevat vaatimukset voivat toki vaikuttaa asiaan, mutta haluan haastaa sinua miettimään, miten paljon voimavarojesi vähyyteen vaikuttaa oma suhtautumisesi itseesi ja elämään. 

Velvollisuudentunto 

Joillakin itsestä huolehtimisen vaikeuteen liittyy hyvin voimakas velvollisuudentunto ja ajatus, että asiat on joka tapauksessa pakko hoitaa, ja jos minä en hoida niitä, silloin niitä ei hoida kukaan. 

Joissakin tilanteissa tämä saattaa toki pitää paikkansa, mutta kannattaa miettiä, mistä velvollisuudentunto tulee. Mistä tulee ajatus, että juuri sinun täytyy olla (aina) se, joka hoitaa asian? 

Ja onko asia oikeasti pakko hoitaa juuri nyt, vai liittyykö velvollisuudentuntoon sisäistä pakkoa – ehkä kontrollin tarvetta, tai ehkä jotain muuta? 

Jos koet, että velvollisuudentunto estää sinua huolehtimasta itsestäsi ja voimavaroistasi, kysy itseltäsi, mitä velvollisuudentunnon taustalla on. 

Mikä saa sinut ajattelemaan, että sinä olet se ihminen, jonka täytyy aina huolehtia kaikesta? 

Suorittamismoodi 

Toinen asia, joka tekee itsestä ja omista voimavaroista huolehtimisesta vaikeaa, on suorittaminen ja erityisesti suoritusmoodi. 

Suoritusmoodin taustalla voi olla velvollisuudentunto, mutta suoritusmoodi voi syntyä ihan muista syistä. 

Suoritusmoodiin liittyy voimakkaasti sellainen ajatus, että lepään sitten kun olen tehnyt kaikki tehtävälistallani olevat asiat. 

Todellisuudessa kuitenkin käy niin, että lepohetkeä ei koskaan tule, koska tehtävälista on yksinkertaisesti liian pitkä, ja se kasvaa koko ajan. 

Suoritusmoodissakin voi joskus auttaa, kun tiedostaa ja miettii näitä asioita, ja tavallaan pakottaa itsensä pysähtymään – se on hyvä alku. 

Kuitenkin kun olet suoritusmoodissa, rentoutuminen on vaikeaa. Pysähtyminen ei ole oikeaa pysähtymistä ja rauhoittumista, vaan koko ajan takaraivossa nalkuttaa ääni, joka sanoo, että pitäisi tehdä vielä tuo ja tuo, ja SITTEN voin rentoutua. 

Jos et saa tuota nalkuttavaa sisäistä ääntä vaimennettua esimerkiksi uppoutumalla someen tai netflixiin, todennäköisesti pomppaat ylös hetken kuluttua ja jatkat suorittamista. Illalla sinulla on tyytymätön olo siihen, että taaskaan sinulla ei jäänyt aikaa itsellesi, taaskaan ei jäänyt aikaa levätä, rentoutua ja palautua. 

Itsensä asettaminen viimeiselle sijalle 

Kolmas syy, miksi itsestä huolehtiminen on vaikeaa on se, että monille ihmisille, varsinkin naisille, on vaikeaa asettaa itsensä etusijalle. 

Meillä on taipumus huolehtia kaikista muista ensin, ja on sellainen mentaliteetti, että sitten vasta, kun kaikista muista ihmisistä ja asioista on huolehdittu, sitten on tilaa omalle itselle. 

Kun sinulla on tällainen asenne, käy yleensä niin, että sinulle ei jää enää aikaa eikä energiaa. 

Silloin kulutat voimavarasi loppuun, koska sinulle ei jää aikaa ladata akkuja, pysähtyä, rentoutua. 

Tai energiaa tehdä sellaisia asioita, joista saisit lisää voimia, ja jotka palauttaisivat voimavarojasi. 

Jos tunnistat itsessäsi asenteita kuten velvollisuudentunto, suorittaminen ja toisten asettaminen aina etusijalle ja itsensä viimeiselle sijalle, niin, mitä uskot tapahtuvan, kun tätä jatkuu riittävän kauan? 

Kaikki nämä edellä kuvatut ovat toimintoja, jotka heikentävät voimavarojasi. 

Itsestä huolehtiminen on monelle vaikeaa.

Miten pääsisit tästä tilanteesta pisteeseen, jossa voimavarasi vahvistuvat? 

Ensinnäkin, ajatellaan kokonaisuuden kannalta, eli ei pelkästään sinun vaan myös toisten ihmisten kannalta. 

Laajemmasta näkökulmasta ajateltuna sinun toimintakykyäsi tarvitaan koko loppuelämäsi. Jokaisen tulisi huolehtia itsestään niin hyvin kuin mahdollista, tilanteista ja olosuhteista riippuen tietenkin. 

Jos ajattelet siitä näkökulmasta, josta tällä hetkellä toimit, niin sinusta on kaikkein eniten hyötyä toisille silloin, kun pysyt toimintakykyisenä. 

Jos katsotaan hetken aikaa siitä näkökulmasta, että sinun pitäisi olla mahdollisimman hyödyllinen toisille (tämä on tietysti asia josta voi miettiä, että onko se näin). Jos sinulla on lapsia, lastesi kannalta on hyödyllisintä, että toimintakykysi vähintäänkin säilyy. Vielä parempi olisi, että sinulla olisi runsaasti energiaa, nauttisit elämästä, ja sinulla olisi voimavaroja enemmän kuin tarvitset. 

Tästä näkökulmasta sinulla on suorastaan velvollisuus huolehtia itsestäsi ja voimavaroistasi. 

Jos joskus ajattelet, että on itsekästä asettaa itsensä jossain hetkessä etusijalle, tai että et voi käyttää aikaa palautumiseen, niin ajattele asiaa tästä näkökulmasta.  

Ajattele, miten uupumuksesi vaikuttaa toisiin – erityisesti niihin, jotka ovat riippuvaisia sinusta ja tarvitsevat huolenpitoasi, ja jotka saavat sinulta myös esimerkin, millaista on olla aikuinen ja nainen. 

Perheesi on sinulle varmasti aidosti tärkeä, mutta jos ollaan täysin rehellisiä, niin kuinka paljon velvollisuudentunnosta ja suorittamisesta liittyy toisiin ihmisiin, ja kuinka paljon sinuun itseesi? 

Suorittamisen taustalla on usein ajatus, uskomus tai tunne, että et ole tarpeeksi hyvä, jos et ole tarpeeksi tehokas ja suorita tarpeeksi, jos et tee kaikkea erinomaisesti (tai mielellään täydellisesti), jos ylipäätään et tee tarpeeksi. 

Suorittamiseen ajava ajatus, että pitää huolehtia toisista ensin, on aitoa rakkautta ja välittämistä, mutta osittain se liittyy myös sinuun itseesi ja pelkoon tai ajatukseen, että et ole tarpeeksi hyvä, jos lakkaat suorittamasta ja auttamasta toisia, tai vähennät sitä radikaalisti. 

Osittain tällainen ajattelutapa tai alitajuinen uskomus voi johtua siitä, että elämme yhteiskunnassa, joka arvottaa ihmisiä tekemisen, saavutusten ja ulkoisen menestymisen kautta. 

Mutta. 

Jokaisella meistä on kyky ajatella itsenäisesti ja tehdä omia valintoja. 

Siksi onkin perusteltua kysyä, miksi sinä suostut määrittämään oman arvosi ulkoisten asioiden perusteella. 

Miksi suostut ajattelemaan itsestäsi niin, että olet arvokas vain, jos teet ja suoritat ja saavutat tarpeeksi? 

Ajattelen, että pohjimmiltaan se johtuu negatiivisesta minä kuvasta ja siitä, että ei näe omaa todellista arvoaan. 

Tästä pääsemme siihen, että halutessasi vahvistaa voimavarojasi sinun kannattaa alkaa luoda positiivista minäkuvaa. 

Positiivinen minäkuva ja itsensä rakastaminen

Tästä pääsemme lopultakin itsensä rakastamiseen ja siihen, että itsensä rakastaminen auttaa sinua vahvistamaan voimavarojasi, koska itsesi rakastaminen auttaa sinua näkemään itsesi positiivisessa valossa. 

Positiivinen minäkuva ja itsensä rakastaminen eivät ole sama asia, mutta itsensä rakastaminen vahvistaa positiivista minäkuvaa. 

Se miksi haluan auttaa sinua vahvistamaan positiivista minäkuvaa nimenomaan itsensä rakastamisen kautta johtuu ensinnäkin siitä, että itsensä rakastaminen auttaa rakastamaan enemmän myös toisia. 

Tämä luo maailmaa, jossa ihmiset näkevät toisensa samanarvoisina sen sijaan, että positiivista minäkuvaa luotaisiin korottamalla itseään tai ajattelemalla, että on parempi kuin toiset. 

En halua, että ajaudut sellaiseen lähestymistapaan, koska se ei tule koskaan tuntumaan sinusta yhtä hyvältä, eikä se myöskään vahvista henkistä hyvinvointiasi samalla tavalla kuin itsesi rakastaminen. 

Olen myös sitä mieltä, että itsensä rakastaminen tuo sinulle enemmän voimavaroja kuin pelkästään positiivisen minäkuvan vahvistaminen. 

Positiivinen minäkuva on kylläkin osa rakas itsellesi -menetelmää, jonka avulla opetan itsensä rakastamista. Se on yksi kolmesta itsensä rakastamisen osa-alueesta. 

Näen positiivisen minäkuvan luomisen juuri itsensä rakastamisen kautta. Minun mielessäni positiivinen minäkuva tarkoittaa aika lailla rakastavaa suhtautumista itseen. 

Positiivinen ja rakastava ovat kaksi eri asiaa, mutta olen valinnut käyttää termiä positiivinen minäkuva, koska se on helpommin lähestyttävä kuin itsensä rakastaminen tai itseensä suhtautuminen rakastavasti. 

Miksi tämä on tärkeää? Vaikka tietoisessa mielessäsi haluat oppia rakastamaan itseäsi ja pyrit rakastamaan itseäsi, todennäköisesti alitajunnassasi on paljon esteitä itsesi rakastamiselle. Haluan puhua näistä asioista tavoilla, jotka auttavat sinua saamaan alitajuntasi mukaan tähän prosessiin niin, että prosessissa ei ole mukana pelkästään tietoinen mielesi, vaan myös alitajuntasi. 

Mitä itsensä rakastaminen on

Miten itsensä rakastaminen vahvistaa voimavaroja 

Riittämisen tunne 

Itsensä rakastaminen saa aikaan todella paljon kaikkea, mutta jos puhutaan nimenomaan voimavarojen yhteydessä, niin ensinnäkin itsensä rakastaminen auttaa sinua tuntemaan, että olet riittävä sellaisena kuin olet riippumatta siitä, kuinka paljon teet ja suoritat, tai kuinka hyvin tai huonosti suoriudut asioista. 

Jos riittämättömyyden tunne johtaa siihen, että ponnistelee ja suorittaa kahta kauheammin ollakseen itsensä ja toisten silmissä riittävä, niin se, että tuntee itsensä riittäväksi sellaisena kuin on, johtaa siihen, että pystyy luopumaan ponnistelusta. Kun ei ole tarvetta todistaa omaa arvoaan itselleen ja toisille, ei ole tarvetta suorittaa jatkuvasti enemmän kuin mihin omat voimavarat riittävät.

Jo tämä säästää sinulta paljon energiaa ja tuo sinulle lisää voimavaroja. 

Vahvuudet 

Itsesi rakastaminen saa sinut näkemään omat vahvuutesi paljon selkeämmin kuin nyt ja arvostamaan niitä. Yleensä näemme itsessämme vaan heikkoudet ja huonot puolet emmekä ollenkaan vahvuuksia ja hyviä puolia. Kun ymmärrät, minkälaisia vahvuuksia sinulla on, pystyt ottamaan ne käyttöösi, ja se tekee elämästäsi helpompaa ja kevyempää. Silloin arki itsessään vie sinulta vähemmän voimavaroja. 

Stressinlievitys 

Itsesi rakastaminen vähentää stressiä. Se johtuu osittain siitä, että tunnet jo olevasi riittävä ja arvokas sellaisena kuin sinä olet, eli sinulla ei ole enää tarvetta todistaa jatkuvasti, että olet tarpeeksi hyvä. Tämä vähentää jo itsessään stressiä. 

Sinun ei tarvitse stressata niin paljoa siitä, mitä toiset ajattelevat. Sinulla on luontaisesti rennompi olo omassa itsessä. 

Kun koet vähemmän stressiä, rentoudut syvemmin ja palaudut paremmin, niin silloin sinulla luonnollisesti myös menee vähemmän voimavaroja kuin silloin kun stressitaso on korkealla. 

Stressi vähenee myös siksi, että luotat enemmän kykyysi selvitä asioista ja haasteista.

Energia 

Itsensä rakastaminen tuo myös energiaa, ja nämä kaikki yhteydessä toisiinsa. Kun tunnet olevasi riittävä ja arvokas sellaisena kuin olet, sinulla on paljon enemmän itseluottamusta. Uskot itseesi enemmän ja tunnet sisälläsi, että osaat ja pystyt tekemään asioita, joita haluat, tai joita eteesi tulee. 

Kun sinulla on negatiivinen minäkuva, sinulla on helposti lannistunut olo. Ajatuksesi kulkevat usein sitä rataa, että ”en osaa tuota, ja en mä nyt tohonkaan pysty, toikin on tosi vaikeeta, en selviä siitä”. 

Kun tunnet olevasi riittävä ja sinulla on vahva itseluottamus,  kokemuksesi itsestäsi, arjesta ja elämästä on ihan erilainen. 

Silloin sinulla on paljon useammin sellainen olo, että  vaikka jokin asia tuntuu haastavalta, haluat yrittää ja tiedät, että pystyt, siihen vaikka et ihan tarkalleen vielä tiedä, miten se onnistuu. Saat vaikeaankin asiaan uudenlaista energiaa, innostusta ja halua tarttua siihen, vaikka vastaava tilanne olisi saanut sinut aikaisemmin lannistumaan.  

Hyvinvointia vahvistavat rutiinit 

Yksi tärkeä asia, jossa itsensä rakastaminen auttaa, on se, että vahvistaaksesi voimavarojasi sinun pitää luoda monia hyvinvointia vahvistavia rutiineja ja tapoja. 

Olet ehkä kuullut sanottavan, että huonoja tapoja on helppo luoda, mutta niiden kanssa on vaikea elää, ja hyviä tapoja on vaikea luoda, mutta niiden kanssa on helppo elää. 

Hyvien rutiinien luominen on usein vaikeaa. Vaikka tietää, mitä pitäisi tehdä, sillä hetkellä kun pitäisi tehdä se, voi tuntua tosi vaikealta ryhtyä toimeen, kun ei huvita tipan tippaa, ja sitten hyvinvointia vahvistava asia vain jää tekemättä.  

Liikunta on hyvä esimerkki tästä. Jokainen meistä tietää, että liikunta tekee hyvää. Liikunta auttaa nukkumaan paremmin. Liikunta tuo energiaa ja parantaa mielialaa. 

Liikunta on välttämätöntä, ja silti liikkeelle pääseminen voi tuntua tosi vaikealta, jopa ylivoimaiselta. Silloin kun rakastat itseäsi, haluat antaa itselle hyviä asioita. Haluat, että sinulla on hyvä olo, ja että voit hyvin. 

Silloin sinun on helpompi kulkea epämukavuuden siinä hetkessä kun sinun pitää ihan oikeasti ryhtyä toimeen ja ottaa hyvinvointia lisääviä askeleita eli esimerkiksi lähteä lenkille tai salille, vaikka sinua ei siinä hetkessä yhtään huvittaisi. Arvostat itseäsi niin paljon, että  teet sen, koska tiedät, että se johtaa sinua pitkällä tähtäimellä sinne minne haluat. 

Se että pystyt tekemään jotain tällaista hyvinvointisi hyväksi, vahvistaa sinussa tunnetta, että olet kykenevä, ja se auttaa sinua arvostamaan itseäsi enemmän. 

Ei hyvien rutiinien luominen silti välttämättä ole aina helppoa, mutta silloin kun  rakastat itseäsi, se on helpompaa. 

Itsensä rakastaminen vahvistaa voimavaroja

Voimavarojen vahvistaminen lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä

Kun ajattelet voimavarojen vahvistamista, on hyvä muistaa, että voimavaroja kannattaa vahvistaa sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

Se, miten itsensä rakastaminen auttaa vahvistamaan voimavaroja lyhyellä tähtäimellä, voi tulla sitä kautta, että pitää itsestään fyysisesti parempaa huolta – ja se on helpompaa silloin, kun rakastaa itseään, kuten äsken oli puhetta.

Tapa, jolla minä autan asiakkaita vahvistamaan voimavaroja lyhyellä tähtäimellä, niinkin lyhyellä kuin tässä hetkessä,  on itsensä rakastamisen harjoitukset, jotka muuttavat olotilaa tosi nopeasti, esimerkiksi viidessätoista minuutissa. 

Miten itsensä rakastamisen harjoitus voi auttaa sinua vahvistamaan voimavarojasi niin nopeasti? 

Itsensä rakastamisen harjoitukset

Itsensä rakastamisen harjoitukset auttavat siirtymään voimakkaastakin stressi-, ahdistus- ja suoritustilasta rentoon ja levolliseen rauhantilaan, jossa siulla on sisäisesti vahva olo, ja jossa huolet ja ongelmat näyttävät paljon pienemmiltä kuin stressitilassa. 

Kun pääset tähän rauhantilaan, näet elämäsi tai voimavaroja vievät asiat eri tavalla kuin stressi-ahdistus-suoritus-tilassa. 

Rauhantilassa on helpompi nähdä ratkaisuja, vaikka nyt tuntuu siltä, että sinun on vain pakko jatkaa samalla tavalla kuin nyt. 

Mitä tästä usein seuraa on se, että pystyt rentoutumaan syvemmin, ja rentoutuminen auttaa sinua palautumaan. Rentoutumisen seurauksena todennäköisesti nukut paremmin, ja sitten sinulla on seuraavana päivänä enemmän energiaa sen lisäksi, että silloin kun pystyt rentoutumaan, pystyt oikeasti jopa nauttimaan elämästä. 

Rentoutumisen sijasta toinen mahdollinen vaikutus, joka itsensä rakastamisen harjoituksella voi olla – ja tämä riippuu tilanteesta ja energiatasostasi – harjoituksista voi myös saada uutta energiaa. 

Monesti haastavaan tilanteeseen liittyvät omat ajatukset ja riittämättömyyden tunteet vievät enemmän voimavaroja kuin itse tilanne.

Jos sinulla on esimerkiksi haastava työprojekti, saatat tuntea itsesi riittämättömäksi ja ajatella, että selviydy projektista. Tästä seuraa uupunut ja lannistunut olo.

Itsensä rakastamisen harjoitusten avulla pystyt muuttamaan olotilasi aidosti niin, että tunnet itsesi riittäväksi, ja pystyt yhdistämään riittämisen tunteen kyseiseen hetkeen työprojektiin. 

Silloin saattaa käydä niin, että aikaisemmat negatiiviset ajatuksesi ja lannistunut olosi katoavat, ja yhtäkkiä huomaat tuntevasi, että pystyt suoriutumaan projektista, että sinulla on kykyä ja resursseja selvitä siitä.

Olosi projektiin liittyen muuttuu negatiivisesta positiiviseksi ja epäluottamuksesta luottavaiseksi. 

Silloin voi tulla esiin halu tarttua projektiin – silloin olet saanut käyttöösi sisälläsi olevia, piileviä voimavaroja. 

Riittämisen tunteessa on sekin hyvä puoli, että kun tunnet olevasi riittävä, mutta sinun on paljon helpompi pyytää toisilta apua ja myöntää, että et tiedä tai osaa jotain. 

Kun tunnet itsesi riittäväksi, avun pyytäminen ei merkitse enää sitä, että et ole tarpeeksi hyvä. 

Eli nämä on kaksi lyhyen tähtäimen voimavaroihin liittyvää vaikutusta itsensä rakastamisen harjoituksilla on: rentoutuminen tai uusien voimien saaminen.

Kun teet itsensä rakastamisen harjoituksen kerran, vaikutukset ovat luonteeltaa lyhytaikaisia. 

Joskus ne kestävät muutaman minuutin, joskus muutaman tunnin, ja joskus ehkä muutaman päivän, mutta ne ovat kuitenkin luonteeltaan lyhytaikaisia.

Henkilökohtaisessa Rakas minä -valmennuksessa opit tuntemaan itsesi hyväksytyksi, riittäväksi ja rakastetuksi sellaisena kuin olet

Itsensä rakastamisen harjoitusten pitkäaikaiset vaikutukset

Jos teet itsensä rakastamisen harjoituksia säännöllisesti ja tarpeeksi pitkän aikaa, samoista vaikutuksista alkaa tulla pysyviä.

Stressitasosi alkaa laskea pitkällä tähtäimellä, ja alat yhä useammin ja yhä useammissa tilanteissa tuntea itsesi riittäväksi. 

Pitkän ajan vaikutukset helpottavat elämääsi, tekevät elämästä kevyempää ja helpompaa.

Tämä tulee esiin erityisesti silloin, kun tulee eteen joku haaste. Esimerkiksi läheinen sairastuu vakavasti, tai tapahtuu jotain muuta, joka vaatii sinulta ylimääräisiä voimavaroja, silloin sinulla on mistä ammentaa, ja silloin sinun on helpompi selvitä haasteesta. 

Kerron joskus toiste tarkemmin, millaisia itsensä rakastamisen harjoitukset ovat, mutta jos kiinnostuit tästä, niin olen juuri julkaissut henkilökohtaisen Rakas minä -valmennuksen, jossa tehdään harjoituksia, jotka auttavat sinua tuntemaan olevasi hyväksytty, riittävä ja rakastettu sellaisena kuin olet. 

Jos haluat tutustua itsensä rakastamisen harjoituksiin ennen kuin tulet henkilökohtaiseen valmennukseen, suosittelen Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -harjoitusta, joka on valmiiksi äänitetty, ja joka on tilattavissa ja kuunneltavissa koska tahansa. 

Jos laitat kassalla alennuskoodin podcast tai podcast, maksat Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -harjoituksesta vain 4,50 e. 

Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -harjoitus on helppo ja nopea tapa saada käsitys siitä, millaisia ohjaamani itsensä rakastamisen harjoitukset ovat. 

On tietysti aivan eri asia tulla henkilökohtaiseen valmennukseen ja sada juuri sinulle suunnattu itsensä rakastamisen harjoitus. Valmiiksi äänitetyt itsensä rakastamisen harjoitukset ovat kuitenkin myös tehokkaita, eli kannattaa kokeilla! 

Rakkaudellisia hetkiä itsesi kanssa<3 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.