Mitä jos unelma ei toteudu

Mitä tehdä jos unelma ei toteudu

Pelko siitä, että unelma ei toteudu, voi olla niin suuri, että se estää yrittämästä toteuttaa unelmaa. Muistan, miten paljon itseäni jarrutti aikoinaan ajatus ”entä jos epäonnistun”. Epäonnistumisen pelko voi estää tekemästä juuri niitä asioita, jotka tekevät elämän mielekkääksi ja elämisen arvoiseksi.

Toinen ratkaiseva hetki on silloin, kun on tehnyt kaikkensa unelmansa toteutumiseksi, mutta unelma ei siitä huolimatta toteudu. Tämä voi olla hyvin lannistava hetki. Siitä minulla oli hiljattain omakohtainen kokemus, ja juuri siitä syntyi idea tähän postaukseen. Niinpä käsittelen toteutumatta jäänyttä unelmaa käyttäen esimerkkinä omaa kokemustani.

En ole koskaan pitänyt itseäni yrittäjätyyppinä, mutta kiinnostuin yrittäjyydestä uupumuksen jälkeen. Silloin katsoin webinaareja, joissa kuvailtiin, miten yritys voi muotoutua omaan elämään sopivaksi, ja miten yrittäjyyttä voi toteuttaa juuri sillä tavalla kuin itse haluaa, ja mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Niinpä omannäköisestä, sydänlähtöisestä yrittäjyydestä tuli Iso Unelmani. Kannoin tätä unelmaa sisälläni yli kymmenen vuotta, kunnes joulukuussa 2021 jouduin toteamaan, että tästä ei nyt tule mitään.

Yrityksestäni irti päästäminen tuntui siltä kuin joutuisin luopumaan rakkaasta ystävästä. Unelmasta oli tullut osa identiteettiäni ja tuntui siltä, kuin luopuisin osasta itseäni.

Tunsin epäonnistuneeni, vaikka olen vaalinut ajatusta, että epäonnistumisia ei ole.

Olin nähnyt mielessäni selkeän tulevaisuuden, ja nyt elin taas epävarmuudessa tietämättä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Mitä jos unelma ei toteudu – 3 asiaa jotka voivat viedä sinua eteenpäin kun olet täysin lannistunut

1) Käy läpi kaikki tunteesi

Ensimmäinen mitä tein ymmärtäessäni, että unelmani ei toteudu, vaikka olin antanut sille itsestäni aivan kaiken, yhä uudelleen ja uudelleen, oli tämä: annoin itseni tuntea kaiken, mitä tilanne herätti. Tunsin pettymystä, surua, epätoivoa, yksinäisyyttä, epäonnistumista, lannistumista, riittämättömyyttä, huonommuutta, kateutta. Olin uskonut vuosikausia, että pystyn mihin tahansa, mitä oikeasti haluan. Oli hyvin vaikeaa tajuta, että aina se ei mene näin. Tuntui siltä, että jouduin luopumaan myös uskomusjärjestelmästäni. Tunsin epävarmuutta siitä kuka olen ja mihin uskon.

Tapoja joilla kohtaan tunteeni on kirjoittaa, tehdä itsemyötätuntoharjoituksia, puhua ystävien kanssa. Tärkeintä on tuntea tunteet kehossa. Hetken aikaa se on todella vaikeaa ja voi tuntua lamaannuttavalta. Tällä tavalla tunteet kuitenkin helpottavat. Ne menevät ohi sen sijaan, että jäisivät nakertamaan hyvinvointia mielen taka-alalle (ja kehoon).

Kuva: Iina Laine

2) Etsi unelman ydin

Meille opetetaan luomaan unelmasta hyvin selkeä ja yksityiskohtainen mielikuva ja vaalimaan sitä. Silloin unelman ydin voi kuitenkin unohtua ja jäädä piiloon.

Jos työn alla on esimerkiksi unelmien koti, monet neuvovat näkemään mielessäsi, minkä näköinen ja värinen talo on, millainen pohjapiirros siinä on, minkä väriset tapetit.

Kuitenkin sinulle voi olla kaikkein tärkeintä, että talo on rauhallisella paikalla. Sinulle ei ehkä pohjimmiltaan ole mitään merkitystä, minkä värinen talo on, tai minkä väriset tapetit siellä on (ja nehän ovat joka tapauksessa asioita, joita voi muuttaa).

Alkaessani miettiä omaa unelmaani ymmärsin, että se mitä olin pitänyt tärkeimpänä osana unelmaani, ei ollutkaan sitä.

Olin vaalinut ajatusta vapaudesta. Digiyrittäjyyttä markkinoidaan paljon aika- ja paikkariippumattomuudella ja mielikuvilla, että tuloja tulee rajattomasti. Vapaus ja taloudellinen hyvinvointi ovat minulle tärkeitä asioita.

Tutkiessani omia arvojani ymmärsin kuitenkin, että jotkut asiat ovat minulle tärkeämpiä kuin vapaus. Tällaisia ovat työn sisältö – se että saan tehdä itselleni merkityksellistä työtä, valmentaa, ja se että saan työstäni kunnollista palkkaa. Omalla kohdallani rajattomat tulot eivät siis toteutuneet. Oli parempia vuosia ja oli huonompia, ja pari viimeistä vuotta olivat silkkaa taistelua.

Olin tuntenut hengenheimolaisuutta vapautta arvostavien yrittäjien kanssa, jotka halveksivat palkkatyötä ja pitivät viimeiseen asti kiinni yrittäjän vapaudesta – silloinkin, kun se tarkoitti jatkuvaa kitkuttelua.

Nyt tajusin kuitenkin, että minulla on vapaus valita myös palkkatyö ja sen tuoma taloudellinen varmuus.

Tajusin myös, että unelma digiyrittäjyydestä ei koskaan ollut täysin omani. Omaksuin sen, koska sitä markkinoitiin ja myytiin paljon. Itse jäin kuitenkin kaipaamaan aitoa kohtaamista kasvotusten asiakkaiden kanssa.

Näiden oivallusten pohjalta loin uuden suunnitelman. Jättäisin yrityksen taustalle ja hakisin opiskelemaan psykologiaa. Psykologina pääsisin tekemään itselleni merkityksellistä työtä kasvotusten asiakkaiden kanssa. Saisin säännöllistä palkkaa, ja psykologin palkka on vieläpä hyvä, paljon parempi kuin mitä koskaan tienasin yrittäjänä.

Suunnitelma tuntui hyvältä, minun näköiseltäni. Ainoa asia, joka siinä kaiveli oli se, että menisi monta vuotta, ennen kuin pääsisin tekemään merkityksellistä työtä. Parempaa suunnitelmaa en kuitenkaan keksinyt, joten lähdin toteuttamaan tätä ja aloin opiskella psykologiaa avoimessa yliopistossa.

Mitä tehdä jos unelma ei toteudu

3) Kuuntele itseäsi ja ole avoin uusille mahdollisuuksille

Sanotaan, että mahdollisuuksia on aina, kun vain on avoin. Omalla kohdallani tämä osoittautui hyvinkin paikkansa pitäväksi. En silti olisi löytänyt näitä mahdollisuuksia, jos en olisi tutkinut arvojani hyvin tarkkaan ja tiennyt, mihin suuntaan olen menossa. Siksi arvotyöskentely – unelman ytimen löytäminen – on tärkeää.

Käydessäni keskusteluja avopuolisoni kanssa ja kuunnellessani itseäni päivitin suunnitelmaani sen verran, että hain osa-aikatöitä.

Ehkä siksi, että minulle oli hyvin selkeää, millaista työtä etsin ja millaisia vahvuuksia minulla on, sain kahdessa viikossa kolme työpaikkaa. Yhden niistä jätin vastaanottamatta, mutta tammikuussa 2022 aloitin samaan aikaan kaksi erilaista osa-aikatyötä, henkilökohtaisena avustajana ja työnhaunohjaajana.

Koin molemmat työt hyvin merkityksellisiksi, ja varsinkin työnhaunohjaajana pääsin kohtaamaan asiakkaita kasvotusten ja ohjaamaan ja valmentamaan.

Muistan hyvin erään maanantai-iltapäivän, kun ajoin töistä kotiin tuntien iloa ja täyttymystä onnistuneen asiakastapaamisen jälkeen.

Se oli nimittäin hetki, jolloin tajusin, että tulen hakemaan avoinna olevaa vakituista, kokoaikaista työnhaunohjaajan paikkaa.

Seuraavana päivänä soitin esimiehelleni ja rekrytoijalle, ja he molemmat sanoivat, että olisi kiva saada minut vakituiseksi.

Toukokuun olen vielä tehnyt osa-aikahommia työnhaunohjaajana. Viime keskiviikkona kävin psykologian pääsykokeissa. Ensi keskiviikkona alkaa kokopäiväinen, vakituinen työsopimus valmennusyritys Spring Housella.

Tunnen edelleen surua siitä, että valmennusyritykseni ei toteutunut sillä tavalla kuin olisin halunnut. Tunnen iloa siitä, että pääsen tekemään merkityksellistä työtä asiakkaiden kanssa kasvotusten. Tunnen helpotusta säännöllisistä tuloista. Odotan pääsykokeiden tuloksia ja samalla suoritan psykologian perusopintojen viimeistä kurssia.

Elämä ei mennyt suunnitelmien mukaan, mutta silti, tavallaan, kuitenkin meni. Unelmani ei toteutunut siinä muodossa kuin olisin halunnut, mutta elän unelmaani edelleen. Tänään unelmani toteutuu tässä muodossa, jonain toisena hetkenä toisessa.

Tiedän, että aina asiat eivät suju yhtä nopeasti ja helposti. Omalla kohdallani olin valmis kulkemaan pidempää tietä toteuttaakseni unelmani merkityksellisestä työstä. Kiitollisena otan kuitenkin vastaan kaikki nämä mahdollisuudet ja kokemukset.

Vielä yksi asia, Rakas itsellesi -verkkokauppa aukeaa uudestaan kesäkuussa! Henkilökohtaista valmennusta en tällä hetkellä pysty pitämään, mutta olet lämpimästi tervetullut syvemmälle tunnetyöskentelyn, itsemyötätunnon ja riittämisen ihanaan maailmaan verkkokurssien ja äänitteiden kautta!

Kuva: Iina Laine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.