Sisäinen tukija voi kantaa sinut vaikeiden aikojen läpi

Sisäinen tukija on se puoli sinua, joka uskoo sinuun aidosti ja tsemppaa sinua lempeällä ja rakentavalla tavalla.

Jos sinulla on vahva sisäinen kriitikko, sisäinen tukijasi saattaa olla sinulle vieras. Kerron tässä postauksessa, miten oma sisäinen tukijani yllättäen heräsi, ja miten sinä voit herätellä oman sisäisen tukijasi.

Jotkut ihmiset pystyvät vaikeinakin hetkinä luottamaan siihen, että asiat järjestyvät. Heillä on vahva sisäinen tukija. Minulla ei ollut koskaan ollut sellaista luottamusta. Sen sijaan pelkäsin hirveästi, että asiat eivät järjesty. Näin mielessäni kauhuskenaarioita siitä, miten pahin mahdollinen tapahtuu.

Opettelin tietenkin puhumaan itselleni positiivisesti. Yritin vakuuttaa itselleni, että kaikki järjestyy.

Haasteena oli, että en uskonut omia sanojani. En uskonut, että kaikki järjestyy. Sisälläni oli voimakas negatiivinen ääni, joka pelkäsi aina pahinta. Uskoin tuon äänen olevan oikeassa.

Sisäinen tukija kannattelee sinua vaikeimpina hetkinäsi

Sen seurauksena, että uskoin kauhuskenaarioita maalailevaa sisäistä ääntäni, stressasin valtavasti. Pieninkin asia saattoi nostaa stressitasoni hyvin korkealla pitkäksi aikaa.

Voit siis kuvitella, että hämmästyin, kun keväällä 2018 aloin yhtäkkiä kuulla täysin erilaisen sisäisen äänen. Tämä ääni sanoi:

”Sinä selviät tästä.”

”Kaikki järjestyy.”

”Sinä pystyt siihen.”

Tämä ääni ei ollut yritystäni ajatella positiivisesti, vaan se oli aito sisäinen ääni, joka kumpusi syvältä sisältäni.

Yllätyksekseni havaitsin myös, että minä uskoin tuota ääntä.

Tunsin sisälläni, että kyllä minä selviän. Tunsin, että kaikki järjestyy jollain tavalla, vaikka en vielä tiennyt miten.

Tämä ääni, joka alkoi tuolloin puhua minulle, on sisäinen tukijani.

Sinullakin on sisäinen tukija, ja tämä postaus auttaa sinua ymmärtämään, mikä sisäinen tukija on. Opit myös, miten voit vahvistaa sisäisen tukijasi ääntä, jos se on tällä hetkellä liian vaimea kuultavaksi.

Mikä sisäinen tukija on

Sisäinen tukija auttaa sinua tuntemaan olosi hyväksi ja toteuttamaan itsellesi tärkeitä asioita tavalla, joka tuntuu sinusta hyvältä.

Tässä on suuri ero sisäiseen kriitikkoosi, vaikka ero ei olekaan sellainen kuin luulet.

Myös sisäinen kriitikkosi pyrkii auttamaan sinua. Sisäinen kriitikkosi haluaa sinulle hyvää siinä missä sisäinen tukijasikin. Sisäisen kriitikon keinot auttaa sinua ovat täysin epäonnistuneita.

Sisäinen tukija sen sijaan osaa auttaa sinua oikeasti.

Sisäisen tukijan kaksi eri puolta

Kun ajatellaan itsensä tukemista, ajatellaan usein itsensä tsemppaamista. Ajatellaan positiivista ajattelua, itsensä motivoimista ja itseensä uskomista.

Kaikki nämä asiat ovat tärkeitä.

Sisäinen tukija sisältää kuitenkin muutakin.

Minä jaottelen sisäisen tukijan kahteen eri puoleen, sisäiseen lohduttajaan ja sisäiseen tsemppaajaan.

1) Sisäinen lohduttaja

Sisäinen lohduttajasi on se puoli sinua, joka saa olosi tuntumaan paremmalta silloin, kun sinulla on vaikeaa.

Lohduttajasi on se puoli sinua, joka tukee ja kannattelee sinua silloin, kun eteesi tulee haastavia tilanteita, tai kun olet syystä tai toisesta voimakkaan tunnekuohun vallassa.

Sisäinen lohduttajasi on se puoli sinua, joka pystyy olemaan läsnä kärsimyksellesi, ja joka ei koskaan torju mitään puolta sinussa.

Sisäinen lohduttajasi on lämmin ja myötätuntoinen läsnäolija, kuin ystävä, mutta se on sisälläsi.

Sisäinen lohduttaja todella tukee sinua. Se ei arvostele ajatuksiasi, tunteitasi ja reaktioitasi, vaan se yksinkertaisesti on läsnä sinulle ja tuntee lämpöä, myötätuntoa ja anteeksiantoa sinua kohtaan.

Sisäisen lohduttajan myötätuntoinen ja lämmin läsnäolo luovat turvallisen tilan, jossa saat olla täysin oma itsesi. Sisäisen lohduttajan rakkaus on kuin äidin rakkautta lastaan kohtaan. Se ei vaadi sinua olemaan tietynlainen, että olisit myötätunnon ja rakkauden arvoinen. Sisäinen lohduttajasi yksinkertaisesti on läsnä sinulle tilanteesta riippumatta.

On ihanaa, kun saa lohdutusta, lämpöä ja turvaa toisilta. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista tai se ei riitä, ja silloin on uskomattoman upeaa pystyä antamaan näitä asioita itselleen itse.

Maksuton workshop: Ihana itsemyötätunto - Vaimenna sisäinen kriitikkosi, löydä sisäinen tukijasi

2) Sisäinen tsemppaaja

Sisäinen tsemppaajasi on se puoli sinua, joka tukee sinua sinulle merkityksellisten asioiden toteuttamisessa.

Sisäinen tsemppaajasi uskoo sinuun aidosti, koska, toisin kuin sisäinen kriitikkosi, se näkee lahjasi, kykysi, vahvuutesi ja voimavarasi.

Jos sisäinen tsemppaajasi on heikko, se voi johtua yksinkertaisesti siitä, että olet kuunnellut enemmän sisäisen kriitikkosi kuin tsemppaajasi ääntä.

Toinen syy heikolle sisäiselle tsemppaajalle voi olla, että et ole oppinut olemaan tukena itsellesi sisäisen lohduttajasi kautta.

Haastavina hetkinä voi olla vaikea löytää rohkeus ja luottamus ilman, että uskallat kohdata vaikeat tunteet sisäisen lohduttajasi avulla.

Saattaa vaikuttaa siltä, että sisäisen tsemppaajan pitäisi pystyä kannustamaan sinua juuri silloin, kun et usko itseesi. Sisäisen tsemppaajan on kuitenkin vaikea toimia ilman sisäistä lohduttajaa.

Voimakas sisäinen lohduttaja mahdollistaa sisäisen tsemppaajan aktivoitumisen.

Sisäinen tsemppaaja saa katseesi siirtymään pois epäonnistumisen mahdollisuudesta onnistumisen mahdollisuuteen. Kun keskität energiasi epäonnistumisen sijasta onnistumiseen, sinulla on suuremmat mahdollisuudet onnistua.

Näin vahvistat sisäistä tukijaasi

Kehittämässäni Rakas itsellesi -menetelmässä sisäisen tukijan vahvistaminen aloitetaan sisäisen lohduttajan vahvistamisesta itsemyötätunnon avulla.

Miksi itsemyötätunto?

Tämä perustuu sekä omiin kokemuksiini, että itsemyötätunnosta tehtyyn laajaan tieteelliseen tutkimukseen.

Itsemyötätunto vahvistaa kaikkia sisäisen lohduttajan ominaisuuksia.

Itsemyötätunto on oman kärsimyksen, esimerkiksi oman riittämättömyyden tunteen, tiedostamista sen sijaan, että pyrkisi piilottamaan sen itseltä ja toisilta.

Kun olet tietoinen kärsimyksestäsi ja kohtaat sen rehellisesti, sinun on mahdollista kohdata kärsimyksesi lämmöllä ja myötätunnolla.

Tutkimukset osoittavat myös, että itsemyötätunto lisää kykyä kohdata kärsimystä.

Tämä johtuu siitä, että (itse)myötätunto saa kehossa aikaan aivan tietynlaisia muutoksia.

Itsemyötätunto aktivoi parasympaattista hermostoa, joka on kehon oma rauhoittumisjärjestelmä. Lisäksi itsemyötätunto vapauttaa aivoissa oksitosiinia, joka on erityisesti naisten mielihyvähormoni.* Oksitosiini puolittaa stressihormoni kortisolin määrän kehossa.

Itsemyötätunto on siis tutkitusti tehokas tapa tehdä olonsa helpommaksi millä tahansa vaikealla hetkellä.

Maksuton workshop: Ihana itsemyötätunto - Vaimenna sisäinen kriitikkosi, löydä sisäinen tukijasi

Itsemyötätunto kannattelee sinua vaikeimpina hetkinäsi

Sisäisen lohduttajan vahvistaminen aktivoi sisäistä tsemppaajaa. Kun saat lämpöä ja myötätuntoa vaikeina hetkinäsi, sisäinen voimasi alkaa tulla esiin, ja saatat alkaa kuulla sisäisen äänen, joka sanoo, että sinä pystyt siihen, tai että kaikki järjestyy.

Sisäistä tsemppaajaansa voi vahvistaa myös tiedostamalla omat vahvuutensa, kykynsä ja taitonsa. Suosittelen kuitenkin aloittamaan itsemyötätuntoisen suhtautumisen luomisesta.

Mitä enemmän pystyt vahvistamaan sisäistä tukijaasi itsemyötätunnon avulla, sitä helpommin sisäinen tsemppaajasi aktivoituu aivan itsestään.

Miten tulet itsemyötätuntoiseksi

Itsemyötätuntoisen asenteen omaksuminen syvällä tasolla ei ole helppoa silloin, jos on tottunut olemaan itselleen hyvin ankara tai armoton. Toisin sanoen, jos sisäinen kriitikkosi on hyvin voimakas.

Yksi helpoimmista askeleista itsemyötätunnon oppimiseksi onkin tiedostaa tavat, joilla sisäinen kriitikkosi puhuu sinulle, ja opetella suhtautumaan itseesi myötätunnolla juuri niinä hetkinä, jolloin sisäinen kriitikkosi on tottunut olemaan äänessä.

Hyvä tapa aloittaa on käydä läpi maksuton Ihana itsemyötätunto Vaimenna sisäinen kriitikkosi, löydä sisäinen tukijasi -workshop.

On hyödyllistä aloittaa itsemyötätunnon opettelu sisäisen kriitikon tutkimisesta siksi, että sisäinen kriitikko on usein niin voimakas. Se saattaa olla tiellä, kun yrität päästä käsiksi sisäiseen tukijaasi. Kun opit kohtaamaan sisäisen kriitikkosi ja saat työkaluja sen heikentämiseksi, sinun on paljon helpompi nähdä ja kuulla sisäinen tukijasi.

Kun olet tutustunut sisäiseen kriitikkoosi, seuraava askel on yksinkertaisesti harjoitella myötätuntoista suhtautumista itseesi kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

Silloin on mahdollista, että sisältäsi alkaa yhtäkkiä kuulua ääni, joka uskoo sinuun aidosti, ja joka tukee ja tsemppaa sinua.

*Lähde: The Clinical Application of Compassion – Nicabm (National Institute for the clinical application of behavioral medicin.

Lue myös:

Itsemyötätunto tekee sinusta henkisesti vahvan

Mitä itsensä rakastaminen on

Mikä estää sinua rakastamasta itseäsi

Uupumus ja masennus ovat kutsu elämään, jossa sinä olet riittävä ja tärkeä

Ihana itsemyötätunto – Vaimenna sisäinen kriitikkosi, löydä sisäinen tukijasi

Maksuton workshop: Ihana itsemyötätunto - Vaimenna sisäinen kriitikkosi, löydä sisäinen tukijasi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.