Miten huolehdit jaksamisesta elämänmuutoksen ja haasteiden keskellä

Jaksamisesta huolehtiminen voi toisinaan olla haastavaa jo tavallisen arjen keskellä. Isot muutokset ja elämään väistämättä kuuluvat haasteet vaativat lisäksi tavallista enemmän voimavaroja. Siksi on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että voimavarat riittävät muutoskohdissa ja yllättävien haasteiden ilmaantuessa. Jos voimavarat ovat lähtökohtaisesti vähissä, saatat todella joutua miettimään, miten huolehdit jaksamisesta silloin, kun sinun on sopeuduttava uuteen tilanteeseen.

Muutos voi olla esimerkiksi töihin paluu pitkän sairasloman jälkeen, uuden työn aloittaminen, perheenlisäys tai toiselle paikkakunnalle muuttaminen.

Haaste voi olla esimerkiksi oma tai läheisen sairastuminen tai työttömäksi jääminen.

Useimmat muutokset pitävät sisällään myös haasteita, ja monet haasteet tuovat mukanaan muutoksia, joko väliaikaisia tai pysyviä. Molemmat vaativat myös tavallista enemmän voimavaroja. Siksi samat asiat pätevät usein sekä muutoksiin että haasteisiin.

Jos olet käynyt läpi uupumuksen, olet väkisinkin joutunut opettelemaan, miten huolehdit jaksamisesta ja voimavaroistasi. Muutoskohdissa testataan, kuinka syvään hyvinvointia ylläpitävät ja vahvistavat rutiinit ovat juurtuneet.

On hyvin tavallista, että suurissa muutoksissa tai äkillisten haasteiden edessä stressi saa palaamaan takaisin vanhoihin huonoihin tapoihin. Monien kohdalla se tarkoittaa, että lakkaa huolehtimasta itsestään. Voi myös olla, että muutosvaiheessa sama itsestä huolehtimisen taso kuin normaalisti ei riitä, vaan itsestä huolehtimiseen pitäisi panostaa tavallistakin enemmän.

Muutokset ja haasteet voivat tulla ryppäissä

Olen itse viimeisen puolen vuoden aikana siirtynyt päätoimisesta yrittäjyydestä palkkatyöhön, aloittanut samaan aikaan kaksi uutta työtä, lukenut psykologian pääsykokeisiin ja käynyt läpi isän yllättävän sairastumisen aiheuttaman huolen, surun hänen voimiensa hiipuessa ja hänen lähtiessä luotamme kaksi päivää ennen, kuin aloitin elämäni ensimmäisen vakituisen kokopäivätyön.

Näissä kuukausissa on ollut muutosta ja haastetta kerrakseen. Vaikka olen pystynyt porskuttelemaan muutosten läpi kohtuullisen hyvin, aina ei ole pää pysynyt pinnalla. Hetkittäin olen käynyt syvissäkin uppeluksissa.

Olen luonut vuosien varrella lukuisia hyvinvointia ylläpitäviä ja vahvistavia rutiineja. Olen auttanut vuosien ajan toisia vaalimaan ja vahvistamaan hyvinvointiaan. Minulla on ystäviä, joiden kanssa tuemme toisiamme hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Silti minäkin olen välillä unohtanut ja laiminlyönyt monia tärkeitä asioita.

Aloittaessani palkkatyön vuosien yrittäjyyden jälkeen yllätyin siitä, miten kevyeltä uusi työ tuntui. Olin tunnistanut itsessäni edellisinä viikkoina uupumusoireita, mutta en ollut reagoinut niihin. Tämä hätkähdytti ja säikäytti, ja tuntuu vaikealta myöntää itselleni ja toisille, että päästin tilanteen siihen pisteeseen.

Jos hyvinvointia ylläpitäviä ja vahvistavia rutiineja ei ole, tai ei saa tukea toisilta, jaksamisesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen muutosten ja haasteiden keskellä voi olla vieläkin vaikeampaa.

Miten huolehdit jaksamisesta elämänmuutoksen ja haasteiden keskellä

Miten huolehdit jaksamisesta elämänmuutoksen ja haasteiden keskellä

En pysty luettelemaan tässä kaikkia asioita, jotka auttavat säilyttämään voimavarat haastavina ajanjaksoina. Sen sijaan olen koonnut tähän muutamia asioita, jotka olen havainnut matkan varrella kaikkein hyödyllisimmiksi. Älä ota näitä asioita sellaisinaan, vaan kuulostele ja tunnustele, ovatko ne tärkeitä sinulle juuri nyt.

1) Perusasiat

Kun arki muuttuu esimerkiksi palatessasi töihin sairasloman jälkeen tai aloittaessasi kokonaan uuden työn, huomio menee helposti siihen, että suoriudut työstä mahdollisimman hyvin. Tällöin voimavaroista huolehtiminen helposti unohtuu, hyvistä aikeista huolimatta.

Jos taustalla on uupumus, voimat saattavat olla lähtökohtaisesti vähissä. Silloin voi tuntua helpommalta lysähtää sohvalle, kuin pitää huolta riittävästä liikunnasta. Voi tuntua siltä, että ei millään jaksa laittaa kunnon ruokaa vaan syö eineksiä, koska se on helppoa ja nopeaa.

Töihin palaaminen tai uuden työn aloittaminen synnyttää usein myös stressiä. Uupumus jättää usein jälkeensä stressiherkkyyden, joten muutosten aiheuttama stressi voi olla hyvinkin voimakasta, ja pienetkin asiat voivat laukaista yllättävän voimakkaan stressitilan. Stressi aiheuttaa usein univaikeuksia, ja väsyneenä stressaat entistä herkemmin.

Ravitseva ruoka, säännöllinen liikunta ja riittävä lepo muodostavat perustan kaikelle hyvinvoinnille. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, voimavarat ennen pitkää ehtyvät.

Siksi muutoskohdissa ja yllättävien haasteiden ilmaantuessa pitäisi aina muistaa huolehtia siitä, että nämä perusasiat säilyvät. Jos tätä perustaa ei ole luotu, muutoksen tai haasteiden keskellä perustan luominen on vaikeampaa, mutta on todella tärkeää tehdä se.

Elämä ei ole kuitenkaan ole aina yksinkertaista. Mitä jos loukkaat itsesi, etkä pääse liikkumaan? Mitä jos hyvistä yrityksistä huolimatta uni ei vain tule, tai heräät kerta toisensa jälkeen aamuyöllä pyörimään ja stressaamaan seuraavasta päivästä?

Jos sinulla ei jo ole terveelliseen ruokavalioon, liikuntaan ja uneen liittyviä rutiineja, luo niitä nyt, askel kerrallaan. Ei tarvitse päästä täydellisyyteen (ja kuka edes tietää, mitä se näissä asioissa on). Riittää, että teet riittävän usein asioita, jotka mahdollistavat kehon voimavarojen säilymisen ja vahvistumisen.

Terveellisten rutiinien luominen ei tunnu aina helpolta. Joskus se vaatii ulkopuolista osaamista ja tukea. Kuitenkin, kun perusta on kunnossa, olet jo todella pitkällä!

Miten huolehdit henkisestä perustasta

Ravitseva ruoka, liikunta ja riittävä lepo luovat pohjan myös henkiselle hyvinvoinnille, mutta aina fyysinen hyvinvointi ei riitä takaamaan henkistä hyvinvointia. Varsinkin silloin, jos sinulla on taipumusta ahdistukseen tai masentuneisuuteen, sinun kannattaa luoda oma perusta myös henkiselle hyvinvoinnille.

Nykypsykologiassa nähdään, että mielen joustavuus luo pohjan henkiselle hyvinvoinnille. Henkinen hyvinvointi ei perustu pakonomaiseen positiiviseen ajatteluun tai ajatusten muuttamiseen. Tutkimuksissa on havaittu, että on tehokkaampaa muuttaa suhdettaan omiin ajatuksiinsa.

Usein tämä tarkoittaa sitä, että pyritään luomaan etäisyyttä omiin ahdistaviin ajatuksiin. Opetellaan ymmärtämään, että omat ajatukset eivät useinkaan ole totta.

Oma lähestymistapani on auttaa asiakkaita luomaan pohjan henkiselle hyvinvoinnille auttamalla heitä luomaan rakastavan suhteen itseensä. Itsensä rakastaminen muuttaa suhdetta omiin negatiivisiin ajatuksiin.

Kun opit suhtautumaan itseesi lämmöllä, myötätunnolla ja rakkaudella, sinun on helpompi olla uskomatta lannistavia ja ahdistavia ajatuksiasi. Lisäksi alat yhä useammin ajatella positiivisia asioita itsestäsi ja tulkita elämässäsi olevia tilanteita ja tapahtumia positiivisemmin, luottaen enemmän itseesi ja kykyihisi.

Äänitteideni, verkkokurssieni ja valmennusteni tavoite on auttaa sinua luomaan pieniä päivittäisiä rutiineja henkisen hyvinvointisi vahvistamiseksi itsesi rakastamisen kautta.

Vaikka hyvä ruokavalio, liikunta ja lepo ovat kaiken hyvinvoinnin perusta, toisinaan on hedelmällistä luoda ensin henkistä hyvinvointia vahvistavia rutiineja, koska se auttaa myös ruokaan, liikuntaan ja lepoon liittyvien rutiinien muodostamisessa.

Hyvä esimerkki on itsemyötätunnon harjoittelu. Sen lisäksi (ja osittain juuri sen takia), että itsemyötätunto tuntuu taivaallisen hyvältä ja eheyttävältä, voimakas itsemyötätunnon kokemus muuttaa kehon fysiologiaa.

Itsemyötätunto aktivoi kehon rauhoittumisjärjestelmää parasympaattista hermostoa. Lisäksi voimakas itsemyötätunnon kokemus synnyttää kehossa oksitosiinia, joka puolittaa stressihormoni kortisolin määrän kehossa. Tästä syystä itsemyötätunnon säännöllinen harjoittelu voi vähentää stressiä ja auttaa nukkumaan paremmin.

On hyvä tiedostaa, että muutoskohdissa myös mielensisäiset huonot (hyvinvointia heikentävät) tavat pyrkivät esiin, vaikka luulit päässeesi niistä jo eroon. Tällaisia ovat esimerkiksi vaativuus itseä kohtaan ja suorittaminen.

Prioriteettien asettaminen auttaa huolehtimaan voimavaroista elämänmuutoksen ja haasteiden keskellä.

2) Ydinasiat

Masennus sai minut aikoinaan etsimään kiihkeästi asioita, joista minulle tulee hyvä olo. Uupumus opetti, että hyvääkin voi olla liikaa.

Maailma on pullollaan ihania asioita, joita on kiva tehdä. Aika ei tule koskaan riittämään kaikkeen. Monissa tilanteissa, varsinkaan uupumuksen jälkeen, myöskään energia ei riitä.

On pakko tehdä valintoja.

Kun mietit, miten huolehdit jaksamisesta, yksi yksinkertaisimmista tavoista on asettaa prioriteetteja ja valita tietoisesti, mihin käytät aikasi ja energiasi.

Jos et tee valintoja tietoisesti, aikasi tulee hyvin todennäköisesti menemään asioihin, jotka eivät ole sinulle kaikkein tärkeimpiä, ja jotka kuluttavat voimavarojasi sen sijaan, että uusisivat niitä.

Muutosten ja haasteiden keskellä on tärkeää pitää kiinni asioista, joita ilman et tunne olevasi elossa, joita ilman et ole sinä.

Yksi tärkeimmistä erotteluista, joka on auttanut minua paljon voimavarojeni vaalimisessa ja valintojen tekemisessä on tällainen:

1) Asiat joita en halua elämääni

Nämä pitäisi mahdollisuuksien mukaan karsia kokonaan.

2) Ihan kivat asiat

Näille ei myöskään tarvitse jäädä juurikaan aikaa.

3) Tosi kivat asiat

Näille jää aikaa silloin, kun sinulla on runsaasti aikaa ja voimavaroja. Minulle tällainen asia on lentopallo. Se on tosi kivaa ja pelaan mielelläni.

4) Ydinasiat/sydämen asiat

Nämä ovat niitä asioita, joita ilman et tunne olevasi elossa, joita ilman et ole sinä. Näille pitäisi jäädä aina aikaa, silloinkin, kun voimavarasi ovat vähissä. Nämä asiat tuovat iloa, onnellisuutta ja täyttymystä. Ne tekevät elämästä merkityksellisen. Usein ne tuovat uusia voimia.

Minulle tällaisia asioita ovat läheiset ihmissuhteet, kirjoittaminen ja luonnossa oleskelu. Jos nämä asiat jäävät liian vähälle, se vaikuttaa hyvinvointiini merkittävästi.

Ydinasiat ovat asioita, joista sinun ei tulisi luopua koskaan. Totta kai niille voi toisinaan olla vähemmän aikaa ja energiaa kuin muina ajanjaksoina. Kun mietit ajankäyttöäsi, nämä ovat kuitenkin niitä asioita, jotka sinun tulisi aina asettaa etusijalle.

Näitä asioita ei voi olla kovin montaa.

Ydinasiat pohjautuvat arvoihisi. Ne kertovat, kuka olet ja mikä on sinulle tärkeintä elämässä. Ajan antaminen ydinasioille vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiisi.

3) Tunnesäätely

Muutokset ja haasteet synnyttävät usein voimakkaita tunteita. Monien automaattinen reaktio on torjua epämukavilta tai vaikeilta tuntuvat tunteet, tukahduttaa ne tai yrittää työntää ne pois.

Tunteiden torjuminen on haitallista. Yksi syy tähän on, että käsittelemättömät tunteet jäytävät mielen taustalla ja vievät voimavarojasi. Lisäksi tunteiden torjuminen on vaikeaa ja johtaa usein haitalliseen käytökseen kuten liialliseen syömiseen, juomiseen tai suorittamiseen.

Tunteiden käsitteleminen vaatii myös voimia, joskus paljonkin. Toisaalta omien tunteiden kohtaaminen myös tuo voimia.

Tunteiden kohtaamisessa on tärkeää antaa itsensä tuntea tunteensa. Tämä saattaa vaatia harjoittelua. Tunteet voivat tuntua kehossa hyvin epämiellyttäviltä, ja on helppoa voimistaa vaikeita tunteita lähtemällä mukaan omiin ajatuksiin.

Muutoksessa kohtaamiasi tunteita voi olla esimerkiksi epävarmuus, pelko että et ole riittävän hyvä, suru, tuska, viha, kateus, epäonnistumisen tunne tai turvattomuus.

Vaikeiden tunteiden kohtaamisessa auttaa, kun pystyt luomaan itsellesi turvallisen tilan. Itsemyötätunto ja muu itsensä rakastamisen työskentely auttavat tässä. Kun saat kohdata tunteesi turvallisesti, ja kun kaikilla tunteillasi on lupa olla olemassa, sisältäsi alkaa kummuta uutta voimaa ja rohkeutta kohdata vaikeitakin haasteita.

Jos turvallisen tilan luominen itse tuntuu vaikealta, autan valmennuksissani vaikeiden tunteiden kohtaamisessa. Olen itse joutunut kohtaamaan mm. hyvin syviä pelkotiloja, joten pystyn luomaan tilan, jossa on turvallista olla voimakkaankin tunteen kanssa ja vapautua siitä.

4) Tuki

Muutoksen ja haasteiden keskellä voi tarvita monenlaista tukea. Saatat kaivata kuuntelijaa, jonka kanssa jakaa muutoksen synnyttämät ajatukset ja tunteet. Saatat tarvita käytännön apua kodin ja lasten hoidossa tai jossain muussa konkreettisessa asiassa. Saatat myös tarvita jonkun, joka muistuttaa ja ohjaa, miten huolehdit jaksamisesta ja voimavaroistasi muutoksen ja haasteiden keskellä.

Valitettavasti moni meistä on sisäistänyt uskomuksen, että avun pyytäminen on merkki heikkoudesta. Uskomme, että meidän pitäisi pärjätä yksin, tai emme ole tarpeeksi hyviä. Itsekin lankean liian usein siihen, että en pyydä tarvitsemaani apua ja tukea. Tässä on siis minulla harjoittelemisen paikka – ehkä sinullakin?

Lopuksi

Samat asiat – perusasioihin palaaminen, prioriteettien asettaminen, tunnesäätely ja tuki vahvistavat voimavaroja myös silloin, kun et ole elämänmuutoksen tai haasteiden keskellä. Ne ovat myös asioita, joita kannattaa miettiä jo, kun olet toipumassa uupumuksesta ja silloin, kun haluat varmistaa, että et uuvu uudelleen.

Mikä näistä neljästä asiasta on sinulla jo melko hyvin?

Entä mihin voisit panostaa enemmän?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.