4 asiaa, jotka kannattelivat haastavan vuoden läpi

Poimi tästä postauksesta asioita, jotka voivat kannatella sinua haastavina aikoina nyt tai tulevaisuudessa.

Vaikka takana on monta haastavaa vuotta masennus-, ahdistus- ja uupumuskokemuksineen, vuosi 2022 oli yksi vaikeimmista, jonka olen elänyt.

2022 oli vahvasti surun vuosi. Alkuvuoden surin yritysunelmaani, josta jouduin luopumaan. Suru väistyi loppukeväästä tehdäkseen tilaa vielä suuremmalle surulle: isäni menehtyi nopealla aikataululla syöpään oltuaan koko kevään sairaalassa. Tämä suru on olemassa vieläkin, vaikka pahin on jo helpottanut. Lisäksi jouduin luopumaan elokuussa kissaystävästä Tikusta, jonka kanssa olin elänyt 9 vuotta. Vaikka lemmikin poismenon synnyttämää surua ei voi verrata oman isän menettämiseen, Tikun kuolema vaikutti enemmän arkeeni. Tikun jättämä tyhjä tila näkyi kaikkialla mihin katsoin, vaikka Minni-kisssan läsnäolo lohdutti jonkun verran.

2022 oli vahvasti myös muutoksen vuosi. Surullisten muutosten lisäksi oli isoja positiivisia muutoksia. Sain työn, jossa saan olla oma itseni ja käyttää ydinosaamistani ja vahvuuksiani auttaessani asiakkaita merkityksellisellä tavalla. Vaihdoin lopultakin tallia löytäessäni kivan ratsastuskoulun uudesta kotikaupungistani, jossa olin ehtinyt asua jo kaksi vuotta. Ja viimein, joulukuun puolivälissä saapuivat uudet perheenjäsenemme ja kissaystävämme Vieno ja Venni.

Jokainen näistä muutoksista on vaatinut sopeutumista, myös positiiviset, koska ne ovat muuttaneet arkea ja synnyttäneet uudenlaisia vaatimuksia.

Jonkin verran huolta oli myös ihmissuhdekuvioissa ja läheisten haasteissa.

Kokonaisuudessaan kuormittavia tekijöitä oli vuoden aikana niin paljon, että marraskuussa hakeuduin kahden viikon sairaslomalle. Lepo oli tarpeen, mutta pieni pysähtyminen ei tietenkään riitä isojen asioiden keskellä. Tässä postauksessa käyn läpi tärkeimmät asiat, jotka auttoivat selviämään haastavasta vuodesta.

En varmastikaan ole vielä parhaimmillani, mutta haasteista huolimatta vuodesta 2022 jäi päällimmäiseksi mieleen hyvät asiat. Vuodesta jäi kaikesta huolimatta hyvä fiilis, ja kuljin monta tärkeää askelta vuoden aikana.

Syntymäpäivä 2022

4 asiaa, jotka kannattelivat haastavan vuoden läpi

1) Merkityksellisten asioiden tunnistaminen ja niihin sitoutuminen

Kun voimat ovat vähissä, on entistä tärkeämpää käyttää voimavarat asioihin, joilla on väliä. Asioihin, joilla on sinulle aidosti merkitystä. Näiden asioiden tunnistaminen saattaa vaatia vähän tietoista työskentelyä. Niihin sitoutuminen voi vaatia vielä enemmän tietoista työskentelyä.

Omalla kohdallani ratkaisevan tärkeää oli hyvinvoinnin tunnistaminen merkityksellisimmäksi asiaksi, hyvinvoinnin asettaminen tärkeysjärjestykseen kärkeen, ja siihen sitoutuminen.

Itselle merkityksellisiin asioihin sitoutuminen ei läheskään aina ole helppoa. Asettaessani hyvinvoinnin etusijalle jouduin sanomaan ei monille muille tärkeille ja kivoille asioille. Viikkojen ja kuukausien kuluessa hyvinvointiin sitoutuminen kuitenkin toi tulosta. Vuoden pimeimpänä aikana, jolloin olen yleensä väsyneimmilläni, aloin saada uusia voimia.

Hyvinvointia lisääviä asioita, joihin keskityin

Halutessasi lisätä omaa hyvinvointiasi sinun on tunnistettava (tarvittaessa asiantuntijan avulla) asiat, jotka edistävät hyvinvointiasi kaikkein eniten. Minulla hyvinvointiin liittyvät tavoitteet keskittyivät pääasiassa palautumiseen. Isän kuoleman jälkeen palautuminen alkoi heikentyä, kunnes huomasin olevani tilanteessa, jossa pitkäkään viikonloppu ei riittänyt palautumiseen.

Koska aloitin uuden työn, minulla ei vielä ollut lomia. Pyysin jo rekrytointivaiheessa pari viikkoa palkatonta lomaa koska tiesin, että ilman sitä en mitenkään jaksaisi. Ehkä jälkeenpäin ei ole vaikea nähdä, että pari viikkoa oli varmasti liian lyhyt aika. Silloin en kuitenkaan voinut tietää, että alkusyksystä kohtaisi vielä uusi suru, kun juuri 18 vuotta täyttänyt Tiku lakkasi syömästä, ja jouduimme viemään sen viimeiselle matkalleen.

Parasympaattisen hermoston vahvistaminen

Yksi suurimmista hyvinvointiin liittyvistä haasteistani on aina ollut ylivirittyminen. Kehollani ja mielelläni on aina ollut taipumusta lähteä ylikierroksille. Tämä voi tapahtua sekä stressaavista ja ahdistavista asioista että innostavista ja ihanista asioista. Se on ollut hyvin kuormittava tekijä elämässäni. Olen jo parin vuoden ajan tiedostanut parasympaattisen hermoston merkityksen ylikierrosten hillitsemisessä. Parasympaattinen hermosto on kehon luonnollinen rauhoittumisjärjestelmä, mutta se voi olla heikossa kunnossa ja tarvita vahvistamista.

Siitä asti, kun tiedostin parasympaattisen hermoston merkityksen, olen keskittynyt vahvistamaan omaani. Olen huomannutkin selkeän muutoksen. 2022 kuormittavia tekijöitä oli kuitenkin niin paljon, että hermosto vaati tavallista enemmän huomiota. Yksi merkittävimmistä hyvinvointia edistävistä teoistani oli uudistaa sitoumukseni vahvistaa parasympaattista hermostoa.

Se ei ollut aina helppoa, koska vuoden aikana oli jaksoja, jolloin en pystynyt tekemään töiden jälkeen oikein mitään. Parasympaattisen hermoston aktivointi ja vahvistaminen vaatii pysähtymistä, hiljentymistä, olemista. Se vaatii suorittamisesta luopumista. Alkuvaiheessa se vaatii kieltäytymistä monista asioista, joita haluaisi tehdä, ja joita oikeastaan pitäisi tehdä.

Jouduin sanomaan ei monille läheisten kutsuille, syntymäpäiville, sosiaalisille jutuille. Jouduin pidättäytymään blogin parissa työskentelystä. Jouduin siirtämään opiskeluja eteenpäin. Jouduin keskittymään kaikkein oleellisimpiin asioihin ja jättämään kaiken muun hetkeksi ulkopuolelle. Se ei ollut psykologisesti helppoa, mutta onneksi minulla oli siinä loistava apuväline, psykologinen joustavuus. Siitä lisää myöhemmin.

Luonto

Huomasin luonnon hyvinvointia edistävän voiman jo 20 vuotta sitten ollessani uupunut. Silloin kävelin joka päivä 1-1,5 tuntia metsässä ja tiesin, että se oli tärkeimpiä asioita toipumisessani. Vasta myöhemmin kuulin, että tutkimukset tukevat kokemustani, ja että luonnolla todella on parantava ja eheyttävä voima masennuksen ja uupumuksen hoidossa.

2022 käytin tietoisesti luontoa palautumisen välineenä ja tehosteena. Huomasin, että viettäessäni aikaa puutarhassa jaksoin paljon paremmin kuin jos en viettänyt. Tärkeää toki oli puuhailla ja oleskella puutarhassa suorittamatta. Kävin myös säännöllisesti metsäkävelyillä. Loppuvuodesta pimeän aikaan luonnossa oleskelu väheni selkeästi. Silloin tuli onneksi muita hyvinvoinnin lähteitä.

Mind-Body Bridging

MBB on tehokas keino rauhoittaa keho ja mieli. MBB:n harjoittaminen säännöllisesti oli iso apu parasympaattisen hermoston vahvistamisessa. Jossain vaiheessa lakkasin tekemästä päivittäisiä karttoja, mutta jatkoin edelleen aisteihin maadoittumista. Pahimmassa vaiheessa sekin jäi. Sairasloman aikaan aloin tehdä 20 minuutin aisteihin palaamis -harjoituksia. Niiden avulla pystyin taas rentoutumaan syvemmin ja uni palasi.

Tekemättömyys

Sain vuoden 2022 aikana kokea entistä enemmän pystyvyyttä ja aikaansaamista. Se oli minulle tavallaan uusi ja hieno kokemus. Pystyin tekemään ja saamaan aikaan tavattoman paljon enemmän kuin mihin olen tottunut. Se vahvisti minäkuvaani ja oli tärkeä kokemus. Silti kuormituksen kasvaessa jouduin tasapainottelemaan hyvää tekevän tekemisen ja suoritusmoodin kanssa ja kuulostelemaan tarkkaan, missä kohtaa tekeminen alkoi mennä suorittamisen puolelle.

Kehon mennessä ylivireystilaan mieli alkoi helposti miettiä, mitä tekisin seuravaaksi, mitä tekisin tänään, mitä tekisin loppuillan. Tärkeä oivallus oli, että minun ei tarvitse tehdä mitään. Minun ei tarvitse suunnitella aikataulua illaksi tai viikonlopuksi. Voin vain olla. Siitä kiinni saaminen ei ollut ihan helppoa, mutta tuntui helpottavalta tajuta, että joskus voin vain tehdä niin.

Tämä tuntuu hassulta oivallukselta, koska olen jo vuosien ajan luopunut monista vaatimuksista ja opetellut, että vähempikin riittää. Ehkä oivallus meni nyt syvemmälle tasolle kuin aikaisemmin. Ehkä se tuli entistä enemmän omasta tarpeesta ja itseni kuuntelemisesta. Harjoittelemista silti riittää tässä asiassa vieläkin. Yksi parhaista tavoista heittäytyä tekemättömyyteen on olla läsnä kissojen kanssa. Rapsutella, leikkiä, katsella niiden leikkiä tai nukkumista.

Vieno, Venni ja Minni-täti

2) Psykologinen joustavuus

Psykologinen joustavuus tarkoittaa taitoa reagoida ja toimia tilanteiden mukaan. Psykologisesti joustava ihminen ei jää kiinni toimimattomiin suunnitelmiin ja pystyy päästämään irti omista toiveista ja pettymyksen tunteesta silloin, kun asiat eivät suju hänen toivomallaan tavalla. Psykologista joustavuutta tarvitaan elämän läpi luovimisessa. Elämä kun tuo aina yllätyksiä, ja harva asia menee täysin suunnitelmien mukaan.

Oma mieleni oli pitkään hyvinkin joustamaton ja kykenemätön sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin. Jäin kiinni pettymyksen, epäonnistumisen, epäreiluuden, petetyksi tulemisen ja katkeruuden tunteisiin.

Psykologisen joustavuuden harjoittelu on tehnyt elämästä helpompaa ja kevyempää. Se on auttanut tunnistamaan tilaisuuksia ja muuttamaan suuntaa isostikin. Psykologinen joustavuus teki vuoden 2022 haasteista selviämisestä helpompaa, koska en enää jäänyt samalla tavalla kiinni kuormittaviin tunteisiin ja pystyin elämään omien arvojeni suuntaisesti vaikeampinakin hetkinä.

Psykologinen joustavuus auttoi minua tarttumaan elämäni tilaisuuteen, kun se oli käsissäni. Tajutessani kesällä 2021, että yritysunelmani ei ehkä sittenkään kanna, päätin opiskella psykologiksi. Se tuntui täydelliseltä tavoitteelta, koska rakastan kohdata ja auttaa ihmisiä, ja henkinen hyvinvointi on minulle tärkeää.

Minulle tarjoutui kuitenkin tilaisuus kokoaikatyöhön, jossa pääsen valmentamaan ja auttamaan ihmisiä merkityksellisellä tavalla, vaikka se ei ole henkisen hyvinvoinnin parissa. Tunnistin sydämeni kaipuun tarttua tilaisuuteen, ja hyppäsin uuteen työhön luopuen alkuperäisestä suunnitelmastani mennä opiskelemaan päätoimisesti.

Psykologiksi opiskeleminen varmistaisi hyväpalkkaisen, arvostetun työn loppuelämäksi. Nykyisessä työssäni palkka on eri luokkaa, mutta siinä on niin paljon muita hyviä puolia, että valinta oli loppujen lopuksi hyvin helppo.

Pidän psykologista joustavuutta niin tärkeänä, että aloitin elokuussa Psykologisen joustavuuden Coach -koulutuksen, joka päättyy tammikuussa 2023. Koulutuksesta olen saanut työkaluja opettaa psykologista joustavuutta myös toisille.

3) Itsemyötätunto

Vuosi 2022 oli täynnä vaikeita tunteita ja asioita: surua, pettymystä, epäonnistumisia, menetyksiä, voimavarojen ehtymistä, jatkuvaa sopeutumista. On ollut asioita, joita en ole pystynyt edes alkamaan käsitellä. Olen myös pitkästä aikaa todella pelännyt jaksamiseni puolesta. Tällaisina aikoina itsemyötännon voima auttaa jaksamaan. Minulle itsemyötätunto lähtee tunteesta. Tunnen aitoa myötätuntoa kärsimystäni kohtaan. Jos tunne ei tule automaattisesti, luon sen tietoisesti. Itsemyötätunnon tunne aktivoi parasympaattista hermostoa ja auttaa saamaan yhteyden sisäiseen voimaan. Itsemyötätunto mahdollistaa vaikeiden asioiden kohtaamisen ja niiden läpi kulkemisen. Itsemyötätunto vahvistaa relisienssiä.

Voin kokea itsemyötätuntoa esimerkiksi siitä, että isän sairastuminen ja kuolema nostivat pintaan paljon kipeitä tunteita. Voin kokea itsemyötätuntoa siitä, että minua pelottaa jaksamiseni puolesta. Voin kokea itsemyötätuntoa siitä, että on asioita, joita en pysty juuri nyt käsittelemään. Voin kokea itsemyötätuntoa siitä, että asiat ovat kesken, vaikka toivoisin niiden olevan pidemmälle. Voin kokea itsemyötätuntoa siitä, että juuri nyt minulla ei ole hyvä olo. Voin tuntea myötätuntoa kaikkia tunteitani ja kokemuksiani kohtaan, ja se tuo minulle voimia. Itsemyötätunto on jo vuosien ajan ollut tärkeimpiä kannattelevia voimia elämässäni.

Vaikka itsemyötätunto tuntuu monille vaikealta, se on yksi helpoimmista tavoista opetella itsensä rakastamista. Myötätunto on universaali perustunne. Sosiaalisina ihmisinä tunnemme valtavasti myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan. Myötätunto on useimmilla ihmisillä jo olemassa. Se pitää vain oppia suuntaamaan itseen. Tähän tarjoan harjoituksia äänitteissäni, verkkokursseillani ja valmennuksissani. Jos myötätunto toisia ihmisiä kohtaan on kadoksissa, on silti mahdollista löytää itsemyötätunto. Se vaatii vain vähän enemmän työtä.

4) Ilo

Vaikka vuosi 2022 oli hyvin vahvasti surun vuosi, vuosi oli myös täynnä iloa.

Työn ilo

Koin valtavasti iloa uudessa työssäni. Pääsin tekemään sitä missä olen hyvä ja mitä rakastan: kohtaamaan, valmentamaan ja auttamaan ihmisiä merkityksellisessä asiassa. Koin työssäni valtavasti onnistumisia ja arvostusta. Sain todella paljon hyvää palautetta asiakkailta ja esimieheltä. Työstä saamani ilo kannatteli kaikkein vahvimmin isän kuoleman aikoihin. On käsittämätöntä, että ihmisolemukseen voi mahtua samaan aikaan niin suurta surua ja niin syvää iloa.

Eläinystävät

Yksi eniten iloa tuoneista asioista 2022 oli eläinystävät, erityisesti kissat. Tikun hiipuminen toi toki myös huolta ja rakkaasta ystävästä luopuminen surua, joka pyrkii vieläkin esiin kyyneleinä tätä kirjoittaessa. Suruakin suurempaa on silti karvaisten perheenjäsenten tuoma ilo ja rakkaus. Kissa voi muuttaa olon pienessä hetkessä kehräämällä, hyppäämällä syliin, katsomalla silmiin, pyytämällä leikkimään, ryömimällä kainaloon rapsuteltavaksi. Tämäkin postaus on kirjoitettu kehräysterveisten kera. Olen vienyt tätä kirjoittaessa Venni-tyttösen jo kolme kertaa makuuhuoneeseen pois tieltä, mutta näitä sanoja kirjoittaessa hopeanharmaa 20-viikkoinen kissaneiti kiipesi takaisin syliini niin vastustamattomasti kehräten ja kiehnäten, että en raaski häätää sitä.

Parin viime viikon aikana olen alkanut herätä kahden kehräävän kissanpennun keskeltä. Tällaiset aamut eivät voi alkaa muuten kuin ilolla, ja ilon voima kantaa pitkälle.

Myös viikottainen ratsastustunti tuo aina iloa ja voimia.

Läheiset ihmiset

Olen introvertti, joten tarvitsen omaa aikaa ja tilaa palautumiseen. Ihmissuhteet ovat minulle tärkeitä, mutta liika sosiaalisuus vie voimia. 2022 jouduin vähentämään paljon sosiaalisia kontakteja vapaa-ajalla, koska uudessa työssäni tapaan paljon ihmisiä joka päivä. Silti jotkut kaikkein voimaannuttavimmista hetkistä 2022 koin läheisten ihmisten kanssa. Ihminen on pohjimmiltaan sosiaalinen olento, ja yhteys toisiin ihmisiin tuo syvintä iloa ja onnellisuutta, jota voimme kokea.

Mitä jäi käteen

Vuosi 2022 näytti, että haastavissakin olosuhteissa ilo ja hyvät asiat voivat viedä voiton. Tämä ei kuitenkaan tapahtunut ainakaan omalla kohdallani itsestään, vaan se on vaatinut monien tärkeiden hyvinvointia edistävien taitojen opettelemista ja jatkuvaa harjoittamista.

Sinua voi kiinnostaa myös:

Itsemyötätunto tekee sinusta henkisesti vahvan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.