3 tapaa, joilla riittämättömyyden tunne luo pohjaa uupumukselle ja masennukselle

Kaikki ihmiset kokevat riittämättömyyden tunnetta elämänsä aikana. Riittämättömyyden tunne voi olla ohimenevää ja ilmetä esimerkiksi vaikeassa elämäntilanteessa. Tällöin riittämättömyyden tunne on normaalia ja tervettä. Joillain ihmisillä (itse asiassa tosi monilla) riittämättömyyden tunne on kuitenkin jatkuvaa. Se on aina taustalla ja vaikuttaa kaikkeen, mitä tekee.

Puhuessani riittämättömyyden tunteesta tarkoitan juuri tällaista yleistynyttä ja pitkittynyttä riittämättömyyden tunnetta. Se on oikeasti enemmän kuin tunnetta, se on riittämättömyyden kokemus, joka on olemassa sekä ajatusten, tunteiden että toiminnan tasolla. Puhun kuitenkin riittämättömyyden tunteesta, koska tunne on ratkaiseva osa kokemusta. Kun saat muutettua tunteen, koko kokemus muuttuu. Tästä kuitenkin lisää joskus toiste.

Riittämättömyyden tunne ei ole vain yksi ikävä tunne toisten joukossa, vaan se voi oikeasti olla tosi haitallinen ja vaikeuttaa merkittävällä tavalla koko elämää.

3 tapaa, joilla riittämättömyyden tunne luo pohjaa uupumukselle ja masennukselle

1) Riittämättömyyden tunne saa sinut näkemään itsessäsi vain puutteet ja heikkoudet

Silloin kun peilaat itseäsi riittämättömyyden tunteesta käsin, näet itsessäsi ainoastaan sen, mikä (sinun mielestäsi) on epätäydellistä, puutteellista, viallista, rumaa. Näet itsessäsi heikkoudet ja muistat ikuisesti virheesi ja epäonnistumisesi.

Et ollenkaan näe vahvuuksiasi, hyviä puoliasi tai sitä, mikä sinussa on kaunista ja upeaa. Tai jos näet itsessäsi jotain hyvää, et usko, että se riittää.

Tieteelliset tutkimukset kertovat, että negatiivinen minäkuva, liiallinen itsensä kritisoiminen ja itsensä häpeäminen altistavat masennukselle.

3 tapaa, joilla riittämättömyyden tunne luo pohjaa uupumukselle ja masennukselle

2) Riittämättömyyden tunne aiheuttaa turhaa stressiä ja kuormitusta

Kun tunnet itsesi riittämättömäksi tai pelkäät, että et ole tarpeeksi hyvä, ponnistelet jatkuvasti todistaaksesi itsellesi ja toisille, että olet riittävän hyvä. Suostut tekemään enemmän töitä kuin ehdit ja jaksat, annat parisuhteessa enemmän kuin saat, asetat itsesi viimeiselle sijalle perheessäsi, ponnistelet näyttääksesi aina tarpeeksi hyvältä.

Koskaan et pysty pysähtymään ja rentoutumaan aidosti, vaan aina takaraivossasi jokin ajaa sinua tekemään enemmän, saavuttamaan enemmän, olemaan enemmän.

Sinulla on jatkuva kiire ja stressi. Et pysty olemaan läsnä tässä hetkessä, etkä nauttimaan aidosti elämästä. Elämä on jatkuvaa suorittamista ja ponnistelua, etkä pysty katkaisemaan kierrettä, vaikka kuinka haluaisit.

Kun tätä jatkuu tarpeeksi pitkään, olet luonut hyvät olosuhteet uupumukselle.

3) Riittämättömyyden tunne estää sinua elämästä omannäköistäsi elämää

Uskon, että on syy siihen, että kaikkina aikoina kaikkialla maailmassa ihmiset unelmoivat. Uskon, että unelmasi kertovat, kuka todella olet. Oletko koskaan huomannut, että olet onnellisimmillasi silloin, kun koet olevasi oma itsesi? Vastaavasti olet onneton silloin, kun et voi olla oma itsesi. Unelmissasi on jotain, mikä tekee sinulle hyvää, ja minkä kautta voit olla aidosti onnellinen.

Kyse ei ole edes siitä, onnistutko toteuttamaan kaikki unelmasi, vaan siitä, että käytät aikaasi niiden asioiden parissa, jotka ovat sinulle aidosti tärkeitä ja rakkaita.

Minä olen aina rakastanut kirjoittamista, ja välillä olen kokenut olevani enemmän oma itseni kirjoittaessani kuin puhuessani. Kaksikymppisenä luovuin kuitenkin kirjoittamisesta, koska uskoin, että en ole riittävän hyvä ansaitakseni elantoani kirjoittamalla. Luopuessani kirjoittamisesta menetin ison ja tärkeän osan itseäni, ja olen aivan varma, että se oli osasyy masennukseeni.

Sinua voi kiinnosta myös:

Elämänmuutosvalmentaja Tomi Kokko: Rehellistä puhetta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.