Itsensä kuuntelemisen taito

Itsensä kuunteleminen on tärkeä osa itsensä rakastamista. Jos emme kuuntele itseämme, emme voi tietää, mikä on rakastavaa toimintaa missäkin tilanteessa.

Itsensä kuunteleminen ei ole aina ollenkaan helppoa, ei vaikka sitä olisi harjoitellut pitkään.

Minulla on kestänyt kauan tiedostaa, että työni työnhaun valmentajana on omalla tavalla raskasta ja kuormittavaa, vaikka saan siitä paljon voimia.

Koska viime vuosi oli todella rankka, en heti tajunnut väsymykseni johtuvan myös työstäni. Ajattelin, että väsymykseni johtui aikaisemmista tapahtumista, ei nykyarjestani. Vasta nyt olen tiedostanut täysin, että kuormitus nykyarjessani ei ole täysin tasapainossa. Tähän olen löytänyt jo ratkaisuja, mutta jäin pohtimaan, olisinko voinut tiedostaa jo aikaisemmin, että kiva ja mielekäs työni vaatii myös voimia. Jos olisin tajunnut työn kuormittavuuden aikaisemmin, olisin voinut etsiä ratkaisuja jo aiemmin.

Itsensä kuuntelemisen taito koostuu monesta osasta

Kun aloin miettiä, mitä kaikkea itsensä kuunteleminen sisältää, tajusin, että itsensä kuunteleminen koostuu ainakin 10 osataidosta. Ei siis ihme, jos itsensä kuunteleminen ei tunnu aina helpolta! Tässä postauksessa käydään läpi osa näistä taidoista.

Itsensä kuunteleminen vaatii tietoisuustaitoja

On mahdotonta kuunnella itseään, jos ei tiedosta, mitä itsessä tapahtuu. Psykologista joustavuutta kehittävässä HOT-menetelmässä (hyväksymis- ja omistautumisterapia) tietoisuustaidot koostuvat havainnoinnista, läsnäolosta ja hyväksymisestä. Havainnointi tarkoittaa taitoa huomata/tiedostaa omia ajatuksia, tunteita ja kehon tuntemuksia. Havainnointi vaatii taitoa olla läsnä tässä hetkessä. Lisäksi on tärkeää suhtautua hyväksyvästi ja sallivasti kaikkeen, mitä itsessä havaitsee. Hyväksyminen helpottaa havainnointia ja läsnäoloa tässä hetkessä.

Myös itsemyötätunto on tärkeä osa tietoisuustaitoja. Itsemyötätunto alkaa omien kokemusta havainnoinnista ja hyväksyvästä vastaanottamisesta. Lisäksi itsemyötätunto on lempeää suhtautumista omiin kokemuksiin ja omaan kärsimykseen.

Tietoisuustaitoja opetetaan nykyään paljon. Se ei ole ihme, koska on valtavasti tutkimuksia siitä, miten paljon tietoisuustaidot edistävät hyvinvointia.

Itsensä kuunteleminen vaatii kykyä tunnistaa tunteitaan

Usein juuri tiedostamattomat tunteet estävät meitä huomaamasta tärkeitä viestejä itseltämme, ja saavat meidät kulkemaan aivan väärään suuntaan. Näin käy erityisesti silloin, kun leimaamme osan tunteista ei-toivotuiksi tai negatiivisiksi, tai kun emme usko kykyymme selvitä voimakkaista tunteista.

Usein tunteiden kanssa toimiessa auttaa, kun pystyy tunnistamaan epämukavan tunteen, jota parhaillaan kokee. Kun tunteella on nimi, se on paljon helpommin lähestyttävä kuin joukko epämukavia tuntemuksia, joista ei saa otetta.

Itsensä kuunteleminen vaatii itsetuntemusta

Voi olla vaikea olla läsnä omille ajatuksilleen, tunteilleen ja tuntemuksilleen joka ikinen hetki. Siksi monesti auttaa, jos pystyy tunnistamaan itsessään tiettyjä vaaran merkkejä. Kun huomaa itsessään tällaisen vaaran merkin, on helpompi toimia tilanteessa tietoisesti ja tehdä parempia valintoja.

Minulla on ollut taipumusta perfektionismiin. Uudessa työssä tuo taipumus ei ole tullut esiin muulloin kuin silloin, kun teen materiaaleja ryhmävalmennuksiin. Silloin saatan uuvuttaa itseni hiomalla yksityiskohtia, vaikka kokonaisuuskaan ei ole vielä valmis.

Tässä olisi voinut olla yksi merkki, joka olisi laittanut hälytyskellot soimaan. Kerroin kuitenkin itselleni tarinaa, että työni ei ole millään tavalla kuormittavaa, vaan väsymys johtuu muista asioista.

Itsensä kuunteleminen vaatii ajanhallinnan taitoja

Tässä on toinen suuri kynnyskysymys, jonka puutteeseen (tietoisuustaitojen lisäksi) itsensä kuunteleminen saattaa kariutua: itsensä kuunteleminen vaatii tyhjää tilaa.

Tietoisuustaidot auttavat paljon omien sisäisten prosessien tiedostamisessa arjen keskellä, vaikka aina ei olisi aikaa pysähtyä. Pitkällä aikavälillä tarvitset kuitenkin tyhjää tilaa pysyäksesi kärryillä kokemuksistasi ja tunnistaaksesi tärkeitä merkkejä omasta tilastasi ja tarpeistasi. Jos tätä tilaa ei ole, moni äärimmäisen tärkeä asia jää huomaamatta. Tämä on varmasti yksi syy, miksi meillä on tapana huomata asioita liian myöhään eli siinä vaiheessa, kun ongelmat ovat jo suuria.

Itsensä kuunteleminen vaatii rohkeutta

Itsensä kuunteleminen vaatii rohkeutta ottaa vastaan mielen ja kehon signaalit silloinkin, kun haluaisi itseltään jotain ihan muuta. Saatat haluta olla kaikkeen pystyvä, monipuolinen ja joustava työntekijä uudessa työpaikassasi, ja ehkä oletkin, mutta jossain vaiheessa tulee raja vastaan.

Omalla kohdallani mietin, millainen viime syksystä ja talvesta olisi tullut, jos minulla olisi ollut rohkeutta kohdata häpeä, jota koin siitä, että tunsin itseni riittämättömäksi.

Häpeän kohtaaminen olisi vaatinut myös muita itsensä kuuntelemisen taitoja. Suurimman osan ajasta tunsin itseni työssäni enemmän kuin riittäväksi. Tiesin olevani hyvä työssäni. Näin sen asiakkaiden kasvoilta heidän lähtiessään luotani. Aloin myös saada hyvää palautetta kunta-asiakkailta. He halusivat tutustua minuun, koska asiakkailta oli tullut niin paljon hyvää palautetta. Myös esihenkilöni kiitteli minua. Koin työssäni jatkuvia onnistumisia. Kuitenkin väsymys johti siihen, että aloin tuntea työssäni syvää riittämättömyyttä.

Jos olisin kohdannut rohkeammin kaikki kokemukseni, olisin ehkä kiinnittänyt tähän enemmän huomiota ja puhunut siitä esihenkilöni kanssa. Sen sijaan sanoin hänelle, että kuormitus johtuu ihan muista asioista kuin työstä.

Itsensä kuunteleminen vaatii myös rohkeutta pyytää apua toisilta silloin, kun ei itse keksi ratkaisuja haasteisiinsa, tai kun vain huomaa tarvitsevansa tukea. Yksin pärjäämistä ihannoivassa kulttuurissa avun pyytäminen on monelle oppitunti, johon käymme käsiksi vain pakon edessä.

Rohkeus ei ole ominaisuus, jota toisilla vain on ja toisilla ei ole. Rohkeus on taito, jota voi opetella. Tietoisuustaidot, tunnetaidot ja itsemyötätunto auttavat myös rohkeuden vahvistamisessa.

Lopuksi

Itsensä kuunteleminen on monitasoista ja jatkuvaa. Se on taito, jota saa harjoitella koko ajan, ja jolle täytyy antaa tilaa omassa elämässään voidakseen hyvin. Moni tilanne olisi mennyt aivan toisin, jos vain olisimme kuunnelleet itseämme paremmin. Tässäkään asiassa ei kannata vaatia itseltään täydellisyyttä. Mokat ja epäonnistumiset ovat sallittuja, ja elämä on armollista. Joka päivä on mahdollista korjata suuntaa ja oppia taas jotain tärkeää itsestään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.