Henkilökohtaiseen talouteen on monia eri näkökulmia. Nykyään puhutaan paljon taloudellisesta riippumattomuudesta ja vapaudesta, ja moni onkin lähtenyt tavoittelemaan niitä. Tässä ei sinänsä ole mitään väärää, mutta valitessasi omia taloudellisia tavoitteitasi on hyvä varmistaa, että tavoite todella on sinun omasi, eikä jonkun toisen unelma.
Taloudellinen vapaus voi tuntua hienolta tavoitteelta, ja sitä se onkin. Se on kuitenkin myös iso tavoite, johon pääseminen vaatii useimmilta paljon. Siten se voi muodostua myös stressaavaksi ja kuormittavaksi tekijäksi, jos tavoite ei ole aidosti omasi.
Henkisen hyvinvoinnin valmentajana lähestyn rahaa ja henkilökohtaista taloutta hyvinvoinnin näkökulmasta. Siksi puhun mieluummin taloudellisesta hyvinvoinnista. Taloudellinen hyvinvointi on arvokas tavoite itsessään, mutta puhun siitä tällä sivustolla, koska se taloudellinen hyvinvointi vaikuttaa paljon myös henkiseen hyvinvointiin.
Taloudellinen vapaus ja hyvinvointi eivät välttämättä sulje toisiaan pois tavoitteina. Jos sinulla kuitenkin on ollut haasteita henkisen hyvinvoinnin kanssa, on hyvä tiedostaa, että kaikki taloudelliset tavoitteet eivät välttämättä tue hyvinvointiasi. Suhtaudun varauksella esimerkiksi firettämiseen (FIRE = Financial Freedom Retire Early.) Firettämisen tavoitteena on englanninkielisen nimensä mukaisesti saavuttaa taloudellinen vapaus nopeasti, että voi jäädä eläkkeelle nuorena.
Henkisen hyvinvoinnin näkökulmasta tällainen lähestymistapa on hankala, jos se johtaa valintoihin, jotka heikentävät henkistä hyvinvointia. Jos esimerkiksi teet työtä, josta saat paljon rahaa, mutta josta et nauti, ja jota et koe merkitykselliseksi, saatat kyllä päästä eläkkeelle varhain, mutta kyseessä voi olla masennuksen aiheuttama työkyvyttömyyseläke.
Taloudellisen hyvinvoinnin 3 osatekijää
Monet ihmiset luulevat, että riittävän suuret tulot toisivat heidän kaipaamaansa taloudellista hyvinvointia.
Moni saa kuitenkin huomata, että kun tulot kasvavat, niin kasvavat menotkin, samaa tahtia tai jopa nopeammin kuin tulot.
Jos ihmisellä ei ole rahataitoja, hän pystyy käyttämään helposti suuretkin tulot ilman, että rahat edes menevät niihin asioihin, jotka tuovat eniten iloa ja onnellisuutta. Tämä on helppoa varsinkin Suomen kaltaisessa maassa, jossa hintataso on korkea.
Lisäksi, jos taloudellinen hyvinvointisi on kiinni pelkästään suurista tuloista, se on hyvin epävakaalla pohjalla, eikä se ole pysyvää, vaan loppuu viimeistään silloin, kun jäät eläkkeelle.
Toinen yleinen uskomus on, että jos tilillä vain olisi tarpeeksi paljon rahaa, kuten valtava lottovoitto, niin sitten eläisi taloudellisessa hyvinvoinnissa loppuikänsä.
Todellisuus ei tässäkään kohtaa vastaa kuvitelmaa, vaan tutkimusten mukaan suurin osa lottovoittajista on muutaman vuoden päästä HUONOMMASSA taloudellisessa tilanteessa kuin ennen lottovoittoa. Tämäkin johtuu siitä, että ihmisillä ei ole tarvittavia rahataitoja ja mindsettia pysyvän taloudellisen hyvinvoinnin luomiseksi.
Suuret rahamäärät eivät siis yksinään riitä tuomaan taloudellista hyvinvointia.
Toiseksi asiantuntijat opettavat, että kuka tahansa voi parantaa omaa taloudellista tilannettaan ja jopa vaurastua lähtötilanteesta riippumatta, eli taloudellisen hyvinvoinnin luominen ei vaadi mitään tiettyä lähtötasoa. Voit aloittaa juuri siitä missä olet nyt.
Katsotaanpa nyt tarkemmin mitä taloudellisen hyvinvoinnin luominen oikeasti vaatii.
Taloudellinen hyvinvointi koostuu kolmesta osatekijästä:
1) Taloudellinen tasapaino ja turva
2) Vapaus toteuttaa itselle tärkeitä asioita
3) Positiivinen suhde rahaan
Käydään läpi kaikkia tarkemmin.
1) Taloudellinen tasapaino ja turva
Luodaksesi henkilökohtaista taloudellista hyvinvointia sinun on luotava itsellesi konkreettinen taloudellinen turva.
Muuten taloutesi on suuressa vaarassa joutua heikoille tai romahtaa, jos tapahtuu jotain odottamatonta, kuten autosta hajoaa moottori, kellarista löytyy kosteusvaurio, tai jotain vielä isompaa kuten jäät työttömäksi tai tulet työkyvyttömäksi.
Yksi suurimmista rahaan liittyvistä stressitekijöistä onkin juuri se, että tiedät että sinulla ei ole mitään konkreettista taloudellista turvaa ikävän yllätyksen sattuessa, ja että pahimmillaan jäät täysin tyhjän päälle.
Suomessa on tietenkin vielä hyvä sosiaaliturva, joka estää monia jäämästä täysin tyhjän päälle, mutta monelle ihmiselle se ei ole riittävä, ja on paljon tilanteita, joissa ihmiset ovat jääneet sosiaaliturvan ulkopuolelle.
Eikö ole ihana ajatus, että sinulla tosiaan olisi konkreettinen taloudellinen turva?
Miten paljon se vähentäisi stressiäsi, miten paljon jäisikään voimia kaikelle muulle, miten paljon enemmän helpotusta ja iloa tuntisitkaan, kun tietäisit, että tapahtuu mitä tahansa, olet taloudellisesti turvassa?
Mitä taloudellinen turva tarkoittaa käytännössä
Yksi Suomen tunnetuimmista varallisuusvalmentajista Terhi Majasalmi määrittelee taloudellisen tasapainon ja turvan kirjassaan Totuus taloudestasi näin:
Taloudellinen tasapaino ja turva on ensimmäinen kolmesta taloudellisesta tavoitteesta, johon tulee päästä ennen kuin voi jatkaa pidemmälle taloudelliseen riippumattomuuteen ja rikkauteen.
Majasalmen mukaan taloudellinen tasapaino ja turva tarkoittavat, että taloutesi on ylijäämäinen, että sinulla on siis enemmän tuloja kuin menoja.
Ylijäämä siirretään puskurirahastoon. Kun sinulla on jatkuvasti enemmän tuloja kuin menoja, taloutesi pysyy väistämättä tasapainossa. Taloudellinen turva puolestaan tulee keräämästäsi puskurista.
Tämän pystyy tietenkin päättelemään talonpoikaisjärjellä. Siitä huolimatta Nordean keväällä 2018 teettämän tutkimuksen mukaan yli 80% suomalaisista ei pysty säästämään, koska rahaa ei yksinkertaisesti jää yli.
Jos sinä et ole luonut itsellesi taloudellista turvaa, et siis ole yksin.
Asiantuntijoiden suositus on, että sinulla olisi säästössä sen verran rahaa, että se kattaisi 2-24 kuukauden menot, jos jotain yllättävää tapahtuisi.
Miten aloittaa taloudellisen turvan luominen
Ensimmäinen askel taloudellisen turvan luomisessa on käyttää rahaa vähemmän kuin sitä saa. Kuten Nordean teettämä tutkimus osoittaa, tämä on useimmille suomalaisille kuitenkin suuri haaste.
Kaikki rahat yksinkertaisesti menevät. Tiedän myös omasta kokemuksesta, miten mahdottomalta voi tuntua saada yhtään säästöön, saati sitten sellainen summa, että sillä todella on merkitystä pahan päivän sattuessa.
Sinun kannattaakin ensimmäiseksi muuttaa ajatuksiasi ja mielikuviasi taloudestasi.
Sen sijaan, että ajattelet, että et millään onnistu säästämään rahaa, ala miettiä, mitä jos se olisikin mahdollista.
Ala myös luoda mielikuvaa ja tunnetta siitä, että pystyt luomaan puskurin.
Ajattele, miten hyvältä tuntuisi tietää, että sinulla on todellinen ja konkreettinen taloudellinen turva. Miten paljon se vähentäisi stressiäsi, miten paljon voimia jäisi muihin asioihin.
Kuvittele itsesi tilanteessa, jossa rahaa jää yli joka kuukausi. Sinun ei tarvitse tietää vielä miten se onnistuu, näe vain mielessäsi, että rahaa jää yli joka kuukausi, ja tunnustele, miltä sen ajatteleminen tuntuu kehossasi.
Onko tämä jotain, mitä haluat luoda itsellesi – tilanteen, jossa rahaa jää yli joka kuukausi, ja jossa tiedät, että vaikka jotain odottamatonta tapahtuisi, taloutesi ei romahtaisi eikä edes horjuisi?
Jos on, sinun kannattaa tarkastella suhdettasi rahaan ja tarvittaessa muuttaa sitä. Ole rehellinen itsellesi kun kysyt itseltäsi seuraavia asioita:
- Onko minulla ajatuksia tai tunteita, jotka estävät minua luomasta itselleni taloudellista turvaa?
- Käytänkö säännöllisesti rahaa asioihin, joita en tarvitse, ja jotka eivät tuo minulle iloa?
- Mitä hyötyä rahasta stressaaminen minulle tuo? Mitä minun ei tarvitse tehdä tai kohdata rahastressin takia?
- Millaista olisi, jos minun ei tarvitsisi stressata rahasta?
Etkö voisi vain keskittyä luottamaan siihen, että kaikki järjestyy?
Sinusta saattaa tuntua epämukavalta ajatella, että jotain ikävää voi tapahtua.
Työskentelen paljon sellaisten ihmisten kanssa, jotka tiedostavat tuovansa elämäänsä lisää sitä, mihin he keskittävät ajatuksensa, sanansa, tunteensa ja tekonsa.
Tämä näkökulma saa heidät pohtimaan seuraavaa: Jos keskityt siihen, että sinun pitää varautua pahan päivän varalta, luotko silloin jotain negatiivista elämääsi? Eikö olisi parempi keskittyä vain luottamaan siihen, että kaikki järjestyy, tapahtui mitä tapahtui?
Ensinnäkin, kaikki riippuu siitä, mihin keskität huomiosi. Jos tunnet pelkoa siitä, että jotain pahaa voi tapahtua, joka romahduttaa taloutesi, etkä kohtaa pelkoasi vaan yrität työntää sen pois, tulet tarkoittamattasi vahvistaneeksi pelkoasi.
Jos kuitenkin keskityt siihen, miten hyvältä ja ihanalta tuntuu, kun olet hoitanut raha-asiasi hyvin ja luonut itsellesi taloudellisen turvan, miten rahan aiheuttama stressi haihtuu, ja miten helpottunut ja kevyt olo sinulla on, silloin vahvistat positiivisempia fiiliksiä, ja sinun on helpompi tehdä käytännön tekoja taloudellisen turvan luomiseksi.
Saatat silti miettiä myös sitä vaihtoehtoa, että eikö olisi vielä parempi vain keskittyä luottamaan siihen, että kaikki järjestyy taloudellisesti, tapahtui mitä tapahtui. Että sinun ei tarvitse suunnitella etukäteen eikä luoda konkreettista taloudellista turvaa, koska keksit kyllä keinon selvitä, jos jotain ikävää todellakin tapahtuu.
Tässä kohtaa voit itse valita, kumpi on sinun tiesi. Jos tunnet riittävän syvää turvaa sisälläsi ja luotat siihen, että asiat järjestyvät, tapahtui mitä tapahtui, sinun valintasi voi olla, että et luo itsellesi konkreettista taloudellista turvaa, vaan jättäydyt sisäisen turvan varaan.
Jos taas olet samanlainen parantumaton stressaaja kuin minä, saatat haluta luoda konkreettisen taloudellisen turvan, joka vahvistaa sinussa tunnetta siitä, että kaikki järjestyy, ja että sinun ei tarvitse huolehtia rahasta.
Se että luot itsellesi taloudellista turvaa ei tarkoita, että keskityt mahdollisiin ikävyyksiin. Se tarkoittaa, että keskityt luomaan itsellesi – sisäisesti ja ulkoisesti – turvaa, joka vähentää stressiäsi ja tuo ihanan helpotuksen ja keveyden tunteen.
Miten aloittaa taloudellisen turvan luominen käytännössä
Luodaksesi taloudellisen turvan sinun on siis saatava rahaa jäämään yli joka kuukausi.
Alussa ei ole edes väliä sillä, paljonko rahaa jää. Pienelläkin summalla on merkitystä, koska pystyt näyttämään itsellesi, että se mikä aikaisemmin tuntui mahdottomalta, onkin mahdollista.
Kun pääset tämän kynnyksen yli ja saat säästöön vaikka euron kuussa, alat pian uskoa, että saat säästöön enemmänkin.
Säästäminen voi tuntua tylsältä ja ahdistavalta.
Se voi tuntua kituuttamiselta.
Toisaalta vaurausvalmentajat opettavat, että:
Säästämisestä alkaa tie taloudelliseen vapauteen.
4 tapaa päästä alkuun taloudellisen turvan luomisessa
1. Lakkaa velkaantumasta
Jos sinulla on velkaa, ensimmäinen askel on varmistaa, että et velkaannu lisää. Päästäksesi tähän sinun on ymmärrettävä, miksi velkaa kertyy.
Mitkä ajatukset ja tunteet saavat sinut käyttämään rahaa, jota sinulla ei vielä ole?
Onko kyse todellisesta pakosta, vai ennemminkin siitä, että sinä vain haluat jotain juuri nyt?
Jos tunnistat itsessäsi halun saada tiettyjä asioita juuri silloin kuin haluat, onko tämä sellainen piirre, joka vie sinua eteenpäin taloudellisissa ja muissa pyrkimyksissäsi?
Ostatko luottokortilla tai osamaksulla tavaroita tai palveluita, koska ”ansaitset” ne, tai näyttääksesi hyvältä toisten (tai itsesi) silmissä?
Ole rehellinen itsellesi.
Entä jos olet niin arvokas, että ansaitset kokea taloudellisen turvan tuoman helpotuksen, mielenrauhan ja tyytyväisyyden siitä, että olet hoitanut raha-asiasi todella hyvin?
Entä jos velkaantumisen sijasta ansaitset taloudellista hyvinvointia?
2. Ala seurata menojasi
Taloudellisen turvan ja tasapainon luominen vaatii menojen seuraamista. Jos sinulla on epäsäännölliset tulot, se vaatii tietysti myös tulojen seuraamista ja entistä enemmän ennakointia.
Jos et vielä tee niin, ala seurata menojasi ERITTÄIN TARKASTI. Se voi tuntua työläältä ja ikävältä ajatukselta, mutta menojen kartoittaminen on äärettömän tärkeä askel taloudellisen hyvinvoinnin luomisessa.
Mitä tarkemmin tiedät, mihin rahasi kuluvat, sitä tietoisempia ja viisaampia valintoja voit tehdä jatkossa. Monet ovat yllättyneet alkaessaan seurata menojaan, mihin kaikkeen rahaa huomaamatta menee.
Netissä on erilaisia taulukoita ja ohjelmia, jotka auttavat menojen kartoittamisessa. Osa näistä on ilmaisia, osa maksullisia. Olen kuullut kehuttavan esimerkiksi marttojen excel-taulukkoa, jonka voi ladata ilmaiseksi. Myös penno.fi -sivustolla on erittäin hyvä, maksuton ohjelma rahankäytön seuraamiseen.
Itselläni on käytössä avomiehen tekemä Google Sheets -taulukko, johon merkitsen jokaiselle päivälle menot ja tulot, ja taulukko laskee automaattisesti saldon.
Olen täyttänyt taulukon etukäteen koko vuodelle, joten siitä on helppo seurata tilannetta. Teimme taulukon, kun meillä molemmilla oli epäsäännölliset tulot, mutta taulukoinnista on ollut niin iso apu, että en haluaisi elää enää ilman sitä. Totta kai tilanne muuttuu ja kehittyy vuoden aikana. Päivitän muuttuneet tulot ja menot taulukkoon säännöllisesti.
Miten menojen seuraaminen hyödyttää sinua
Menojen kartoittaminen ja seuraaminen kertoo sinulle monta tärkeää asiaa taloudestasi.
Seuraamalla menojasi saat selville:
- Kuinka suuri osa tuloistasi menee peruselinkustannuksiin (asiantuntijoiden mukaan saisi mennä korkeintaan 60%)
- Paljonko lyhennät lainoja ja osamaksuja joka kuukausi
- Paljonko sinulla on muita pakollisia menoja joka kuukausi
Tämä auttaa sinua hahmottamaan taloutesi tilan yleisellä tasolla.
3. Ala karsia turhia menoja
Menojen kartoittaminen ja seuraaminen auttaa sinua näkemään myös sen, missä kohtaa rahasi menevät hukkaan.
Ostatko aina samoja ruokia, vaikka ne jäävät kerta toisensa jälkeen jääkaappiin mätänemään?
Ostatko vaatteita, joita et koskaan käytä?
Menevätkö rahasi verkkokursseihin, jotka jäävät aina kesken?
Ota tavoitteeksesi löytää seuraavan kuukauden aikana yksi asia, johon käytät tällä hetkellä rahaa, josta luopuminen ei aiheuta sinulle minkäänlaista menetystä.
Säästö voi olla hyvinkin pieni. Kuitenkin, kun säästämisen taitosi kehittyy, opit säästämään kituuttamatta niin monessa kohtaa, että pienistä pisaroista syntyy vuodessa huomattava virta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yllättäen rahaa löytyykin taloudellisen turvan luomiseen.
4. Laita edes pieni summa säästöön joka kuukausi
Luin taas eilen Terhi Majasalmen kirjaa Totuus taloudestasi, ja siinä todetaan, että nykyinen taloudellinen tilanteesi on seurausta lukemattomista vuosien aikana tekemistäsi pienistä valinnoista.
Vaikka sinusta tuntuisi turhalta laittaa säästöön vain muutama euro kuussa, alat tällä tavalla tehdä erilaisia pieniä valintoja kuin tähän asti.
Lopputuloksena tulevien vuosien aikana saat väistämättä erilaisia tuloksia kuin tähän asti.
2 ) Vapaus toteuttaa itsellesi tärkeitä asioita
On paljon asioita, joita haluaisit. Asioita jotka tekisivät elämästäsi monella tavalla parempaa, jopa onnellisempaa.
Asioita, joita voisit saada sillä rahalla, jonka ehkä pystyt saamaan säästöön uusien näkökulmien ja toimintatapojen ansiosta.
Eikö ole sääli laittaa ne rahat säästöön, kun voisit antaa itsellesi jotain ihanaa ja nauttia runsaudesta nykyhetkessä?
Taloudellisen turvan luominen on tärkeä osa taloudellista hyvinvointia.
Itsellesi tärkeiden asioiden toteuttaminen tässä hetkessä on toinen. Ovatko nämä kaksi välttämättä ristiriidassa keskenään?
Tiedän, että jos sinusta tuntuu vaikealta tai jopa mahdottomalta saada säästöön rahaa taloudellisen turvan luomista varten, sinusta tuntuu varmasti vieläkin vaikeammalta saada rahaa lisäksi myös itsellesi tärkeiden asioiden toteuttamiseen.
Yksi tapa saada molemmat samaan aikaan on menoja seuraamalla tiedostaa, mihin omat rahat menevät, ja kääntää menovirtaa vähitellen niitä asioita kohti, jotka tuovat sinulle eniten iloa.
Käytätkö rahaa asioihin, jotka tuovat sinulle vain vähän iloa, ja harmittelet samaan aikaan, että sinulla ei ole varaa toteuttaa suurta unelmaasi?
Miten elämäsi muuttuisi, jos käyttäisitkin ihan kivoihin tai jopa tosi kivoihin asioihin menevät rahat suurimman unelmasi toteuttamiseen?
Toinen tapa toteuttaa unelmiasi nykytilanteessa on etsiä unelmasi ydin ja toteuttaa se pienimmässä mahdollisessa muodossa.
Mitä tällä tarkoitan?
On jokin tunne, jonka haluat unelmasi tuovan sinulle. Se voi olla onnellisuutta, vapautta, ainutlaatuinen elämys, mitä tahansa.
Kaiva esiin tuo tunne ja mieti, millä muilla tavoilla voit tuoda tuota tunnetta elämääsi.
Ehkä voit toteuttaa unelmasi pienemmässä muodossa, jolloin siihen menee vähemmän rahaa kuin koko unelman toteuttamiseen.
Eräs asiakkaani unelmoi luksustalosta. Hän unelmoi ylellisyydentunteesta. Hänellä ei ollut vielä varaa hankkia unelmakotiaan, joten kysyin häneltä, mitä hän voisi tehdä tuodakseen ylellisyyden tunnetta elämäänsä jo nyt.
Välittömästi hän kertoi minulle matosta, jota oli katsellut, mutta jota ei ollut ostanut. Matosta, joka tuntui hänestä ylelliseltä. Valmennuksen aikana hän totesi, että hänellä on varaa mattoon, ja hän voi alkaa luoda ylellisyyttä elämäänsä ostamalla sen.
Muistan itse, miten taloudellisesti niukimpina aikoina minulle tuntui ylellisyydeltä käyttää ladyshaveriä, jossa on pehmeät geelityynyt.
Kun tiedät, minkä tunteen haluat unelmasi tuovan sinulle, huomaat pian, että näköpiirissäsi on vähintään yksi mutta luultavasti useita eri tapoja tuoda tuota tunnetta elämääsi.
Ja tietenkin voit mennä myös suoraan itse tunteeseen ja alkaa tietoisesti luoda sitä tunnetta joka päivä ja nauttia siitä ihan ilman mitään ulkoista, joka saisi sen aikaan. Tämä on yksi minun suosikeistani, ja johtaa yleensä ennen pitkää siihen, että tuota tunnetta vastaavia asioita tulee elämääsi, ja sitten sinun on helppo tuntea sitä tunnetta yhä enemmän ja enemmän.
Pitkän tähtäimen tavoite
Jos unelmasi vaativat selkeästi enemmän rahaa kuin mitä nykyisessä tilanteessasi saat, pitkän tähtäimen tavoitteesi voi olla kasvattaa tulojasi sen verran, että pystyt toteuttamaan unelmasi.
3) Runsauden tunne
Kolmas tärkeä tekijä taloudellisessa hyinvoinnissa on suhteesi rahaan. Rahasuhdetta voi miettiä monesta eri näkökulmasta, tänään haluan nostaa esiin kyvyn tuntea, että sinulla on riittävästi rahaa, ja että elät taloudellisessa runsaudessa.
Runsauden tunne, se että TUNNET eläväsi runsaudessa ja nautit aidosti ja syvästi kaikesta mitä rahoillasi saat.
Tämä on monelle ihmiselle vaikeaa silloinkin, kun tulot ovat suuret, mutta varsinkin, jos on kokenut taloudellista niukkuutta.
Monet kaipaavat sitä, että ei tarvitsisi laskea joka ikistä senttiä.
He kaipaavat tunnetta, että perustarpeet hoituvat helposti, ja rahaa jää vielä yli asioihin, joita he todella haluavat, ja jotka tuovat syvää ja pitkäaikaista iloa ja onnellisuutta.
Minä kutsun tuota tunnetta runsauden tunteeksi.
Silloin kun rahaa on vähän, haaveilemme runsauden tunteesta. Ajattelemme, että jos vain meillä olisi enemmän rahaa, tuntisimme ihanaa runsautta.
Runsauden tunne ei kuitenkaan tule automaattisesti rahan mukana.
Tulosi voivat kasvaa, mutta jos menosi kasvavat samaa tahtia tulojesi kanssa, elät yhä tilanteessa, jossa sinulla ei jää yhtään rahaa käteen kuun lopussa.
Tämä saattaa aiheuttaa sen, että et edelleenkään koe eläväsi runsaudessa.
Suomi on korkean hintatason maa, ja täällä saa olla hyvin tarkka siitä, mihin rahansa käyttää. Muuten muutamat kympit, sataset ja jopa tuhannet katoavat tuosta vain asioihin, jotka eivät merkitse sinulle oikeasti mitään.
Minulle oli yllätys jokin aika sitten tajuta, että vaurastuvat ihmiset ovat hyvin tarkkoja rahoistaan. Siksi he juuri vaurastuvat.
Sekoitin ennen keskenään vaurastuvat/vauraat ihmiset ja sellaiset ihmiset, jotka elävät ulospäin vaurasta elämää eli käyttävät paljon rahaa esimerkiksi taloon, autoon ja vaatteisiin eli näyttävät rikkailta, mutta elävät todellisuudessa velaksi.
Olen oppinut viime aikoina, että vauraat ihmiset käyttävät rahaa harkitusti. He seuraavat ja suunnittelevat menojaan tarkkaan.
Yksi asia, jonka voit siis tehdä TUNTEAKSESI eläväsi taloudellisessa runsaudessa, on muuttaa ajatteluasi siten, että joka sentin laskeminen ei olekaan ikävää ja rajoittavaa vaan kivaa ja mahdollisuuksia luovaa.
Opettele nauttimaan menojen seuraamisesta ja suunnittelusta. Sillä tavalla pystyt ajan kanssa esimerkiksi laittamaan budjettiisi joka kuukaudelle tietyn summan rahaa, jonka saat käyttää ihan mihin haluat, sen enempää miettimättä.
Toinen tapa kokea eläväsi taloudellisessa runsaudessa on opetella tietoisesti huomaamaan kaikki se taloudellinen runsaus, jota sinulla jo on, ja nauttimaan siitä.
Tiedän kyllä, että sinusta saattaa tuntua siltä, että sinulla ei ole minkäänlaista taloudellista runsautta, mutta itse asiassa tämä on aivojesi sinulle tekemä kepponen.
Aivoissasi vallitsee kielteinen vinouma, joka estää sinua näkemästä kaikkea sitä runsautta, jota sinulla tosiasiassa on.
Voit huomata tämän vinouman esimerkiksi vertaamalla taloudellisia olosuhteitasi kodittoman tai kehitysmaalaisen olosuhteisiin. Sinulla on itse asiassa paljon taloudellista runsautta, mutta aivosi ovat rakentuneet niin, että et osaa nauttia siitä. Eikö ole hassua?
Voit onneksi kumota tämän vinouman tietoisella työskentelyllä ja aivojesi harjoittamisella niin, että ne sallivat sinun nauttia siitä taloudellisesta hyvinvoinnista, jota sinulla on jo nyt.
Nykyisestä taloudellisesta runsaudestasi nauttimisesta on hyötyä kahdella hyvin merkittävällä tavalla:
1) Olosi helpottuu nykytilanteessasi ja tunnet enemmän runsautta ja iloa taloudellisesta tilanteestasi jo nyt.
2) Kun tunnet aidosti ja syvästi eläväsi taloudellisessa runsaudessa, sinun on helpompi luoda lisää runsautta.
Olet luultavasti kuullut tämän ennenkin ja tiedät, että sinun pitäisi olla kiitollinen kaikesta mitä sinulla on.
Ehkä jollain tavalla oletkin, mutta tunnetko aitoa ja syvää iloa sinulla jo olevasta taloudellisesta hyvinvoinnista?
Vai onko päällimmäisenä tunne siitä, mitä kaikkea sinulla ei ole, ja mihin kaikkeen sinulla ei ole varaa?
Runsauden tunne on ihana. Varsinkin jos on elänyt pitkään niukkuudessa niin kuin minä ennen, on ihanaa pystyä tuntemaan koko olemuksella, että itsellä on jo paljon.
Lue myös: Se tunne, että rahat riittävät