Ikään kuin kaksi vuotta jatkunut koronapandemia ei olisi koetellut riittävästi ihmisten jaksamista, mielenterveyttä ja kestokykyä. Tällä viikolla Putinin hyökkäys Ukrainaan on tuonut suomalaisten mieliin aivan uudenlaisia huolenaiheita. Jokainen joutuu nyt kohtaamaan Ukrainan sodan aiheuttaman pelon, huolen ja ahdistuksen kaiken muun lisäksi, mitä omassa elämässä on tällä hetkellä meneillään.
Omaan tajuntaani tilanne iskeytyi kunnolla vasta eilen aamulla.
Aloitin tammikuussa kahdessa uudessa työssä, ja samaan aikaan läheiseni joutui sairaalaan. Täysin uudenlaiseen arkeen sopeutuminen olisi muutenkin ollut haastavaa. Olin välillä todella väsynyt. Lisäksi jouduin käsittelemään läheisen sairastumisen aiheuttaman järkytyksen. Selvisin kaikesta kyllä, kiitos hyvien sisäisten työkalujen, jotka olen ottanut käyttööni vuosien varrella.
Torstaiaamuna lähdin töihin uuteen toimipisteeseen. Edellisen päivän olin ollut eri toimipisteessä, sielläkin ensimmäistä kertaa. Päivä oli ollut kaoottinen, pitkä ja jännittävä. Jännityksen takia olin nukkunut edellisenä yönä tuskin yhtään. Tapasin asiakkaita ja vedin esityksen, jonka materiaaleja ehdin vilkaista pikaisesti samana aamuna. Torstaina olin väsynyt edellisestä päivästä, mutta kuitenkin valmiina kohtaamaan uudet haasteet.
Kuten tavallista, en katsonut tai lukenut aamulla uutisia. Olen opetellut tekemään aamuista rauhallisia ja voimaannuttavia.
Päivä meni asiakastapaamisissa. Töiden jälkeen kävin sairaalassa katsomassa läheistäni, joka oli ollut useamman viikon osastolla, jonne ei koronan takia päässyt ollenkaan vierailemaan. Sairaalan ovella kaksi tiukkaa hoitajaa ilmoitti vahvasta suosituksesta olla vierailematta nytkään, koska sairaalassa on alkanut levitä sekä korona että norovirus. Kävin silti. Vierailun yhteydessä kuulin ensimmäistä kertaa Putinin hyökkäyksestä, mutta eipä siitä haluttu puolituntisen vierailun aikana puhua sen enempää. Oli ihana nähdä, että läheiseni voi olosuhteisiin nähden oikein hyvin.
Sairaalasta lähdettyäni menin tallille ja ratsastin kaksi tuntia. Tein yhteistyötä upean hevosen kanssa, elvyin, palauduin. Tulin kotiin yhdeksän aikaan illalla, söin ja menin nukkumaan. Perjantaina, vapaapäivän aamuna havahduin siihen, missä tilanteessa nyt ollaan.
Tästäkin pitää nyt selvitä
Itselläni on taipumusta stressaantua ja ahdistua helposti. Eilen aamulla uutisia lukiessani tunsin stressin kehossani, kun tilanne alkoi upota tajuntaani. Erityisesti tunsin stressin kehossani ajatusteni siirtyessä Suomen haavoittuvaan asemaan Venäjän rajanaapurina. Tunsin pelon kulkevan lävitseni. Mielessäni kävi samat asiat, jotka ovat varmasti käyneet useimpien suomalaisten mielessä. Mitä jos Venäjä hyökkää Suomeen? Mitä jos tulee ydinsota?
Joskus aikaisemmin olisin voinut hyvinkin jäädä stressitilaan ja panikoida. Olen kuitenkin oppinut rauhoittamaan itseni. Pystyin myös ajattelemaan selkeästi ja näkemään, että ollaan vielä kaukana siitä, että Venäjä hyökkäisi Suomeen, tai että alkaisi ydinsota.
Silti tilanne on kieltämättä erilainen kuin vielä viikko sitten. Olen syntynyt aikana, jolloin on ollut mahdollista oppia ajattelemaan, että Suomi on turvallinen maa. Tällä hetkellä on vaikea ylläpitää yhtä syvää turvallisuudentunnetta. Silti on täysin mahdollista tuntea sisäistä rauhaa ja luottamusta. Tulevaisuus näyttää epävarmemmalta kuin aikaisemmin, mutta epävarmuuden ei tarvitse saada liian suurta osaa ajatuksissamme ja tunteissamme.
Nyt on äärimmäisen tärkeää huolehtia itsestä mahdollisimman hyvin. Korona on kysynyt jaksamista ja kestokykyä, mutta olen tuskin väärässä sanoessani, että Putinin hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa monelle suomalaiselle koronaakin suurempaa stressiä ja pelkoa. On erittäin tärkeää käsitellä tilannetta niin, että stressi ja kuormitus eivät kasva liian suuriksi. Jos kestokyky on jo muutenkin koetuksella, on tärkeää, että Ukrainan sota ei pahenna omaa tilannettasi liikaa.
5 tapaa huolehtia itsestä haastavissa olosuhteissa
1) Pidä perusta kunnossa
Henkisen hyvinvoinnin ja jaksamisen perusta on fyysisessä hyvinvoinnissa. Huolehdi erityisesti kolmesta tärkeimmästä perusasiasta: levosta, hyvästä ravinnosta ja liikunnasta.
Vaikka on hyvä olla tietoinen siitä, miten tilanne etenee, oman jaksamisesi kannalta on todella tärkeää olla seuraamatta uutisia jatkuvasti. Seuraa tilannetta esimerkiksi kerran tai kaksi päivässä, ja anna sitten itsellesi aikaa keskittyä aivan muihin asioihin. Keskittymällä välillä muihin asioihin pidät huolta siitä, että tilanne ei vie liikaa voimiasi.
Huolehdi myös siitä, että nukut riittävästi. Jos ahdistus häiritsee unia, on olemassa tehokkaita keinoja sen käsittelemiseksi.
2) Käsittele sodan synnyttämät tunteet
On täysin luonnollista ja inhimillistä, että Ukrainan tilanne synnyttää monenlaisia voimakkaita tunteita, kuten pelkoa, ahdistusta, surua ja suuttumusta. On kuitenkin tärkeää olla menemättä liikaa mukaan tunteisiin, koska se on kuluttavaa. Yhtä tärkeää on olla tukahduttamatta ja ohittamatta omia tunteita, koska se lisää ahdistusta ja pahoinvointia.
Jos sinulla ei ole tehokkaita tapoja käsitellä Ukrainan sodan aiheuttamia tunteita, etsi sellainen. Kaksi itseni suosimaa ja suosittelemaa tapaa ovat itsemyötätunto ja Mind Body Bridging. Näiden avulla pystyt kohtaamaan tunteesi niin, että ne eivät jää kalvamaan taustalle. Ne myös auttavat sinua saamaan etäisyyttä voimakkaaseenkin ahdistukseen ja pelkoon niin, että pystyt keskittymään elämääsi tässä ja nyt.
Kun puhut sodasta toisten kanssa, valitse tietoisesti, millaisiin keskusteluihin lähdet mukaan, erityisesti somessa. Älä lähde mukaan keskusteluihin, jotka lietsovat syviä tunteita entisestään. Tilanne on järkyttävä ja täysin epäreilu, mutta henkisen hyvinvointisi kannalta on tärkeää käsitellä tunteet rakentavasti eikä lietsoa voimakkaita tunteita itsessäsi entisestään.
3) Suosi syvällisiä analyysejä
Tunteiden käsitteleminen auttaa valtavasti, mutta useimpien meistä täytyy saada käsitellä asiaa myös ajatusten tasolla ja hahmottaa, mitä tämä kaikki oikein merkitsee Ukrainan, Euroopan, Suomen, suomalaisten ja oman itsen ja läheisten kannalta. On tärkeää pystyä hahmottamaan tilannetta mahdollisimman realistisesti, että voi suunnitella tulevaisuutta nykytilanne ja sen mahdolliset seurauksen huomioiden.
Kun seuraat tilannetta mediassa, älä keskity pelkästään sodan yksityiskohtiin, vaan etsi syvällisempiä analyysejä siitä, mitä tilanne merkitsee, ja muodosta oma käsityksesi niiden pohjalta. Kun olet käsitellyt ensin huolen ja ahdistuksen, sinun on helpompi hahmottaa tilanne realistisemmin kuin voimakkaasta huolesta, ahdistuksesta, stressistä ja pelosta käsin.
4) Keskity siihen, mikä on hyvää
Tämä voi tuntua vaikealta silloin, kun mieli kuohuu. Siksi onkin tärkeää käsitellä tilanteen synnyttämät tunteet. Mainitsemani itsemyötätunto ja Mind Body Bridging ovat siihen erittäin tehokkaita keinoja, ja muitakin on.
Kun saat käsiteltyä tunteet ja saat niihin etäisyyttä, sinun on helpompi keskittyä siihen, mikä on hyvää tässä ja nyt, sekä omassa elämässäsi että yleisesti. Se voi liittyä ihmissuhteisiin, työhön, kotiin, harrastuksiin, lemmikkeihin, unelmiin, ihan mihin tahansa. Hyvät asiat voivat olla pieniä tai suuria.
Jos sinun on nyt vaikea keskittyä hyvään, käsittele tunteesi, niin huomaat, että epävarmuudesta huolimatta mielessäsi on tilaa myös kaikelle, mikä elämässä on hyvää. Jaksat paremmin, kun sota ei vie kaikkea tilaa elämästäsi.
5) Tee se mitä voit
Et voi ehkä estää maailmassa tapahtuvaa pahaa, mutta voit tuoda maailmaan lisää hyvää. Myötätunnolla on merkitystä. Tee se mitä voit toisten auttamiseksi tässä tilanteessa. Tarvitseeko ahdistunut läheisesi kuuntelijaa? Voitko auttaa ukrainalaisia rahalahjoituksella tai jollain muulla tavalla? Jokainen pienikin teko on merkityksellinen.
Lopuksi
Kukaan meistä ei halua olla tässä tilanteessa, mutta jokaisen meistä on löydettävä omat keinonsa elää tilanteen läpi riippumatta siitä, miten kauan se kestää ja mitä seuraavaksi tapahtuu, ja millainen oma tilanne on tällä hetkellä. Toivon että mahdollisimman moni keinoja vahvistaa henkistä hyvinvointiaan ja kestokykyään ja selvitä näistä haastavista ajoista entistä vahvempana.
Lue myös:
– Aivotutkija sodasta ahdistuneille: rutiinit ovat nyt supertärkeitä (Iltalehti)