Itsensä rakastaminen

Yhä useammalla meistä on omakohtaista kokemusta siitä, että mielenterveys ja henkinen hyvinvointi eivät ole itsestäänselviä. Nykyelämässä on piirteitä, jotka laittavat mielenterveyden koetukselle, kuten työelämän vaatimukset ja sosiaalinen media. Lisäksi geenit,  vaikeat kokemukset ja sisäistetyt mielen mallit kuten perfektionismi, vaativuus itseä kohtaan, pessimismi ja asioiden liiallinen vatvominen saattavat altistaa mielenterveyden haasteille. Onneksi voit tehdä itse paljon oman mielenterveytesi ja henkisen hyvinvointisi vahvistamiseksi.

Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että ankara ja vaativa suhtautuminen itseen heikentää hyvinvointia, kun taas lempeä ja myötätuntoinen suhtautuminen itseen lisää hyvinvointia. On aika luopua liiallisesta kovuudesta ja vaativuudesta ja opetella kohtaamaan itsensä rakastavasti.

”Matka itseni kanssa on ihan kesken, ehkä oikeastaan vasta aluillaan. Tykkään siitä, mitä se on tehnyt mulle tähän mennessä. Yhä vähemmän havahdun moittimasta itseäni. Pystyn paremmin hyväksyä itseni juuri tällaisena ja hyväksyn senkin, että olen tässä kohti matkaa menossa. En vielä lähelläkään täydellistä rakastamista, mutta hyväksymisen hyvällä puolella.”

Itsensä rakastamisen osa-alueet